Ψάχνουν πρόσωπα για τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου, έπειτα από την κεφαλαιοποίηση των κερδών που αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μάη (κυρίως από αριστερά, αλλά και από ψηφοφόρους κεντροδεξιών κομμάτων) τώρα επιχειρεί να δώσει τη μάχη σε δύο επίπεδα:

– Της κυβερνησιμότητας.

– Της απόκρουσης των επιχειρημάτων της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση της Αριστεράς, τότε η Ελλάδα θα βγει εκτός Ευρωζώνης και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να προσεγγιστεί η παρουσία του Αλ. Τσίπρα ενώπιον των διπλωματικών αντιπροσώπων των G-20 και τα όσα -καθησυχαστικά- είπε.

Επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, στην κατεύθυνση επίδειξης μιας υπεύθυνης πολιτικής στάσης και εξάλειψης του φόβου, που αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνησιμότητα, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει τις τελευταίες, κρίσιμες προεκλογικές μέρες να περάσει προς τα έξω την εικόνα ενός κόμματος που είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Βέβαια δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος ούτε τον Μάη να αναδειχτεί στη δεύτερη θέση, ούτε είναι τώρα έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον αναδειχτεί στην πρώτη θέση. Υπάρχουν τα περίπου 2.500 στελέχη που χρειάζονται για να στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές;

Είναι ένα ερώτημα που πλανάται, ακόμα και σε καλόπιστους ψηφοφόρους, και είναι πιθανό να καθορίσει την τελική στάση πολλών,

Και αυτήν την αίσθηση θα προσπαθήσει η Κουμουνδούρου να εξαλείψει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Έτσι, και σχετικά με το οικονομικό επιτελείο μιας πιθανής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει περάσει το μήνυμα ότι εκεί θα τοποθετηθούν στελέχη τα οποία δεν «τρομάζουν» την αγορά.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά το όνομα του Γ. Δραγασάκη, ενός στελέχους που θεωρείται μετριοπαθές. Επίσης τα ονόματα των Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιού.

Απ’ την άλλη θα δώσουν έμφαση και σε άλλα, καίρια υπουργεία, όπου επίσης θα πρέπει να περάσει η εικόνα του υπεύθυνου κόμματος, του έτοιμου να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Τέτοια υπουργεία είναι τα Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το κόμμα αυτό της Αριστεράς, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π» δεν θα κάνει μια κυβέρνηση αποτελούμενη αμιγώς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα σχηματιστεί κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει προσωπικότητες απ’ τον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. «Θα είναι μια κυβέρνηση έκπληξη, κυβέρνηση αξίων, κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση κορυφαίου στελέχους της Κουμουνδούρου.


Σχολιάστε εδώ