Φεύγουν και πάνε κεντροδεξιά

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ που, όπως όλοι ομολογούν, έφτασε στο τέλος του, έφτασαν και στελέχη του, που περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Όπως ομολογούν, έχει φτάσει το τέλος του πολιτικού οργανισμού που υπηρέτησαν και τώρα ψάχνουν έναν νέο, που θα ταιριάζει στην καινούργια εποχή που ξεκινάει. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και πολλοί από το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου διαβλέπουν ότι αρκετά στελέχη το βράδυ των εκλογών θα πάρουν τις αποφάσεις τους, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει αντέξει στις πιέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παίρνει συνεχώς στελέχη του, όσο και της ΝΔ, δεδομένου ότι διάφορες κατηγορίες πολιτών λόγω του φόβου για επιστροφή στη δραχμή θα φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και θα πηγαίνουν κατευθείαν στον Αντ. Σαμαρά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνθλιβεί ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, γι’ αυτό και κάποια στελέχη ανοίγουν από νωρίς την πόρτα, θέλοντας να προετοιμαστούν και να ενταχθούν σε νέο πολιτικό φορέα. Στην κατηγορία των στελεχών που βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ανήκει και η Άννα Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί. Μαζί με την πρώην υπουργό Παιδείας βρίσκονται ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται ασφαλώς για ετερόκλητους συμμάχους και, αν λάβει κανείς υπόψη του την πρόθεση να συμμετάσχει ακόμη και ο Θόδωρος Πάγκαλος, καταλαβαίνει πολύ εύκολα γιατί επιχειρείται μια τέτοιου είδους κίνηση.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν υιοθετούν αυτές τις απόψεις θεωρούν ότι η κίνηση των στελεχών αυτών στοχεύει στην ανακατανομή της πολιτικής εξουσίας με στελέχη που θα προκύψουν και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως τη ΝΔ ή την ευρύτερη Αριστερά, αφού οι εξελίξεις από εδώ και πέρα στη χώρα μας αναμένεται να είναι ραγδαίες και οι εκλογικές διαδικασίες συχνές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Επομένως, με μια τέτοια κίνηση θα βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά τι προετοιμάζουν τα συγκεκριμένα στελέχη και δεν προχωρούν σε καμία απολύτως αντίδραση, καθώς πιστεύουν ότι έτσι είναι καλύτερα, αφού τους θεωρούν βαρίδια. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για το εγχείρημά τους τόσο τον Γ. Φλωρίδη όσο και τον Αλ. Παπαδόπουλο, που δεν είχε οργανωτική σχέση με το ΠΑΣΟΚ αλλά πολιτική. Το μόνο για το οποίο έχουν αντιρρήσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα ιδεολογικά θέματα, όμως αυτά τα στελέχη δεν τα θεωρούν κεντροαριστερά αλλά κεντροδεξιά, οπότε μπορούν να συνεργαστούν, όπως λένε, με άλλα που θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Διαμαντοπούλου.

Θέλουν… ΝΔ και Σαμαρά!

Στην Ιπποκράτους έχουν βάλει πλερέζες. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να απουσιάζει από την πολιτική επικαιρότητα και τον κ. Βενιζέλο, παρά τη ρητορική του δεινότητα, να μην μπορεί να μπει σφήνα ανάμεσα στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, να αδυνατεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο αποδεκτό από τους πολίτες και η φωνή του να μη φτάνει στην κοινωνία, να μην επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Κάπως έτσι κινείται συνολικά το σύστημα στο ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας το μοιραίο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι την επόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που αυτόματα θα σημάνει σημαντικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σύστημα. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, το ΠΑΣΟΚ δεν το συμφέρει να είναι ο Αλ. Τσίπρας αυτός που θα κάνει όλο το παιχνίδι, γιατί θα αφομοιώσει το ΠΑΣΟΚ και θα το υποβαθμίσει. Για τον λόγο αυτό την τελευταία εβδομάδα θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί ο Σαμαράς επικοινωνιακά, γιατί μέσα από τη ΝΔ περνάει και η πολιτική ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Αν, δηλαδή, καταφέρει η ΝΔ να επικρατήσει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και ο Αντώνης Σαμαράς σταθεί πρώτος στην κούρσα των εκλογών, στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν τον σταυρό τους γιατί θα παραμείνουν, όπως λένε, όρθιοι. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκυβερνήσουμε, ενώ αν είναι πρώτη η ΝΔ, και με ευνοϊκά ποσοστά και έδρες, μαζί με εμάς θα μπορούσε να υπάρξει διέξοδος», αναφέρουν στελέχη που σχεδιάζουν τη συνολική τακτική μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο. Βέβαια, τις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες κάποια από τα στελέχη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν αρκετή κυκλοθυμία στην προεκλογική τακτική του κόμματος και πιστεύουν ότι με τις επιλογές του ο κ. Βενιζέλος δεν εισακούεται πουθενά. «Του λέμε να κάνει ορισμένα πράγματα και αυτός αποφασίζει άλλα. Μόνος του; Με άλλους; Κανείς δεν ξέρει. Σημασία έχει ότι άλλα αποφασίζουμε και άλλα γίνονται», λένε ενοχλημένα στελέχη που συμμετέχουν στην ομάδα πολιτικού σχεδιασμού.

Ποιους «ξέγραψε» ο Βενιζέλος!

Την ώρα που γίνονται λανθασμένες κινήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έχει ξεγράψει κάποιους άλλους, στους οποίους πλέον ούτε καλημέρα δεν λέει. Από το βράδυ των εκλογών της 6ης Μαΐου μέχρι και σήμερα κανείς από το γραφείο του προέδρου δεν σήκωσε το τηλέφωνο να συνομιλήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, αλλά ξέρουν από εκλογές. Κανείς δεν τηλεφώνησε στον Θόδωρο Πάγκαλο, το λέει και ο ίδιος μέσα από το διαδίκτυο, κανείς δεν θυμήθηκε τον Χρήστο Παπουτσή, που ούτε στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα δεν εκλήθη, ούτε φυσικά τον Δημήτρη Ρέππα, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον Πέτρο Ευθυμίου και μια σειρά άλλων στελεχών και πρώην υπουργών της περιφέρειας, όπως, για παράδειγμα, τον Γ. Πεταλωτή, που διατυπώνει με τη σειρά του έντονα παράπονα. «Πού πήγε το ΠΑΣΟΚ και μας ξεχάσανε;» αναρωτιούνται. Φυσικά, δεν είναι τυχαία αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του. Ο κ. Βενιζέλος σκοπίμως δεν συνομίλησε με κανέναν από αυτούς μετά τις τελευταίες εκλογές, γιατί πολύ απλά, όπως του έχει εισηγηθεί η στενή ομάδα του (Κουκουλόπουλος, Σαλαγιάννης, Αργύρης, Γερανίδης), θα πρέπει να πάρει αποστάσεις, αφού έτσι κι αλλιώς όλοι αυτοί δεν εξελέγησαν βουλευτές. Και επειδή ο κ. Βενιζέλος υπακούει τυφλά σε στελέχη του που θέλουν, όπως φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ μικρό και φοβικό, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτήν τη στάση, πιστεύοντας πως έτσι θα ξεμπερδέψει μια και καλή μαζί τους. Το κακό, βέβαια, είναι ότι με τον κ. Βενιζέλο τα έχουν βάλει και στελέχη που υποτίθεται ότι έπιναν νερό στο όνομά του, αλλά βλέποντας ότι η στενή του ομάδα έχει κατατάξει τα στελέχη σε αρεστά και μη έχουν αρχίσει να αντιδρούν, σημειώνοντας, όπως λένε, την ανυπαρξία του κ. Βενιζέλου στην προεκλογική αντιπαράθεση, κάτι που ευνόησε τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία διαπιστώνει κενό στο προεκλογικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ και αδυναμία του κ. Βενιζέλου να μπει ανάμεσα στο δίπολο και να το σπάσει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι ενοχλούνται όταν βλέπουν να παίζουν -όπως λένε- συνεργάτες του στο διαδίκτυο, ασχολούμενοι με τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα και στέλνοντας αρνητικά μηνύματα σε ψηφοφόρους και στελέχη.

Επομένως, ως συμπέρασμα πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι πλέον είναι αργά για να αλλάξει τακτική και περιμένουν το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής για να αποκαθηλώσουν άλλοι το κόμμα και άλλοι τα «πιστεύω» τους, επιχειρώντας άνοιγμα σε μια νέα εποχή, όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκτός κομματικών συσχετισμών.


Σχολιάστε εδώ