Τρέλαναν τον κόσμο τα εκκαθαριστικά!

Εφοριακός που μίλησε στο «Π» υπολόγισε ότι από αυτό το «σοκ και δέος» με τα απανωτά εκκαθαριστικά φέτος θα κληθεί να πληρώσει συνολικά για το (μειωμένο) εισόδημά του και τους φόρους στην περιουσία εξαπλάσιο ποσό από πέρσι! Συγκεκριμένα πλήρωνε 600 ευρώ φόρο και τώρα θα πληρώσει 3.800 ευρώ! Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός φορολογούμενου που ως τώρα πλήρωνε 2.500 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει (κρατηθείτε) 17.000 ευρώ (!), περίπου 7 φορές παραπάνω. Η έκπληξη είναι οδυνηρή για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην επαρχία, με αγροτικά εισοδήματα, που ως τώρα δεν είχαν λογαριασμούς με την εφορία, αλλά φέτος πέφτουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων νέας γενιάς και θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρους, και μάλιστα «τσουχτερούς». Ακόμη και άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από την ανεργία ή έχουν υποστεί μεγάλα «ψαλιδίσματα» στα εισοδήματά τους θα πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος.

Οι τεράστιες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας, με το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου από 12.000 σε 5.000 ευρώ, που γίνεται ακόμη πιο αισθητό σε όσους έχουν παιδιά. Επιπλέον, καταργήθηκαν οι περσινές ελαφρύνσεις μέσω αποδείξεων για δαπάνες (αντίθετα, όσοι δεν δηλώσουν αρκετές αποδείξεις θα πληρώσουν «πρόστιμο» ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν). Καταργήθηκε, επίσης, η έκπτωση από το εισόδημα για ιατρικές και άλλες δαπάνες, οι οποίες πλέον θα μειώνουν μόνο τον φόρο κατά 10% της αξίας τους. Συν τοις άλλοις, προστέθηκαν βαρύτερα τεκμήρια διαβίωσης: για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με σπίτι 60 τ.μ. (ιδιόκτητο ή νοικιασμένο) και ένα μικρό αυτοκίνητο φορολογείται πλέον για εισόδημα 8.000 ευρώ, ακόμη κι αν ήταν τον μισό χρόνο άνεργος και δήλωσε μόλις 4.000 ευρώ! Έτσι, αντί να μείνει αφορολόγητος, του αναλογεί φόρος 800 ευρώ (10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος) και θα πρέπει να μπει σε περιπέτεια αμφισβήτησης των τεκμηρίων για να ελαφρυνθεί, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα 350.000 εκκαθαριστικά που ταχυδρομούνται, τα οποία προφανώς αφορούν αυτούς που αισθάνονταν «άνετοι» με τα χαμηλά τους εισοδήματα και έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις, προκύπτει ότι επτά στους δέκα θα επιβαρυνθούν με φόρο και μόνο ένας στους δέκα θα πάρει επιστροφή. Ο μέσος φόρος στα χρεωστικά σημειώματα θα είναι 1.300 ευρώ, αυξημένος κατά 600 ευρώ από πέρσι, παρότι οι περισσότεροι δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα!

Φέτος οι περισσότερες δηλώσεις (από όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, εκτός συνταξιούχων) υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι μπορούν να μάθουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πριν υποβάλλουν τη δήλωση, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Οι περισσότεροι, μόλις διαπιστώνουν έκπληκτοι το ύψος της… λυπητερής, αποφασίζουν να αφήσουν τη δήλωση για την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής (16 Ιουλίου). Μόνο ένας στους δέκα είχε υποβάλει δήλωση έντεκα ημέρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη προθεσμία (15 Ιουνίου). Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων φοβούνται ότι αν οι περισσότεροι φορολογούμενοι αφήσουν για την τελευταία ημέρα την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, το ηλεκτρονικό σύστημα θα ξεπεράσει τα όρια αντοχής του και θα καταρρεύσει!

Εκτός από τη φορολογία εισοδήματος, όσοι έχουν την ατυχία να κατέχουν ακίνητα αντιμετωπίζουν τους αμέσως επόμενους μήνες πέντε διαφορετικές επιβαρύνσεις: Ήδη ταχυδρομούνται περίπου 270.000 εκκαθαριστικά του «ξεχασμένου» Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, μετά τις εκλογές έχουν σειρά τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011 (για το 2011 η επιβάρυνση με ΦΑΠ αρχίζει από πολύ χαμηλό όριο αξίας ακινήτων, ύψους 200.000 ευρώ), ενώ τον Ιούλιο έρχεται η πρώτη από τις πέντε δόσεις του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών δεν αρνούνται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι οι επιβαρύνσεις είναι πρωτόγνωρες και ξεπερνούν κάθε όριο αντοχής των (ήδη εξαντλημένων) φορολογούμενων και βλέπουν ότι βρίσκεται προ των πυλών μια νέα πρωτοφανής αύξηση στις καθυστερήσεις ή στην ολική αδυναμία εξόφλησης οφειλών. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο προσέφυγε σε «τρομοκρατικά» μέτρα για να αυξήσει τη συμμόρφωση των φορολογούμενων, δίνοντας αυστηρές οδηγίες για «καταιγίδα» κατασχέσεων και ποινικών διώξεων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Σχολιάστε εδώ