Τούμπαρε το κλίμα ο Σαμαράς

H αλλαγή είναι αποτέλεσμα τόσο των αποτελεσμάτων από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στη Λ. Συγγρού όσο και της ατμόσφαιρας που επικρατεί στις επαφές του Αντ. Σαμαρά με τους πολίτες στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Η συσπείρωση κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τα μικρότερα κόμματα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά δε για τα κόμματα που ανήκουν στο κεντροδεξιό τόξο, στη Λ. Συγγρού έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, αφού φιλοδοξούν να απορροφήσουν το 50% του ποσοστού που συγκέντρωσαν συνολικά (25,42%) στις 6 Μαΐου Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, Δράση και Δημιουργία Ξανά. Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την αισιοδοξία των στελεχών είναι η εκτίμηση των δημοσκόπων ότι η ΝΔ είναι σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους αναποφάσιστους, κάτι που μπορεί να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, εμφανής είναι σʼ αυτές τις εκλογές και η αλλαγή στρατηγικής του κόμματος, με τον κ. Σαμαρά να «παίρνει πάνω του» την προεκλογική εκστρατεία, επιλέγοντας την προσωπική επαφή με τους πολίτες και δίνοντας έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας (ανεργία, λαθρομετανάστευση κ.ά.) Στόχος του να προσεγγίσει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ λόγω της εγκληματικότητας, που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε περιοχές της Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία) και προχθές τον Άγ. Παντελεήμονα, όπου το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες είναι εκρηκτικό τα τελευταία χρόνια.

Μαζί με τη βελτίωση του κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ενισχυθεί και ο λεγόμενος «δείκτης αυτοπεποίθησης» των στελεχών, που στις δημόσιες εμφανίσεις τους εμφανίζονται πιο σίγουροι για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που είχαν ακολουθήσει προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων, τώρα γίνεται πιο εξωστρεφής. Αποφασίστηκε να στηθούν προεκλογικά «σταντ» σε κεντρικά σημεία (πλατείες, εμπορικά κέντρα κ.α.), ενώ θα υπάρξουν και αφίσες. Επίσης αποφασίστηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης να κάνει καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, προκειμένου να απαντάει στις ανακοινώσεις ή τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παράγοντες της Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι «πέρασαν» στους πολίτες τα μηνύματα της ΝΔ για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η χώρα τεθεί εκτός Ευρωζώνης και επιστρέψει στη δραχμή. Σʼ αυτό βοήθησαν τόσο οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά όσο και τα τηλεοπτικά σποτ.

Συνομιλούν με Ανεξάρτητους;

Οι μετακινήσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο ψηφοφόρων, καθώς τοπικά στελέχη εγκαταλείπουν το κόμμα του Π. Καμμένου και επιστρέφουν στη ΝΔ. Στελέχη, μάλιστα, της Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι οι προσχωρήσεις θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, θα είναι μάλιστα σε επίπεδο βουλευτών.


Σχολιάστε εδώ