Συνθλίβεται το ΠΑΣΟΚ

Με απλά λόγια, να φοβάται ότι μετά την κατάρρευση και την τρίτη θέση του Μάη κινδυνεύει με ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση, που μπορεί να το οδηγήσει ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά τον Ιούνη!

Ήδη στην Ιπποκράτους το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Εκρηκτικό εναντίον του Β. Βενιζέλου, από πολλά στελέχη, ακόμα και από στελέχη τα οποία τον στήριξαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας, εγκατάλειψης, ίσως και κατάρρευσης.

Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ, δεν εμφανίζεται κανένα στέλεχος, ενώ τα μηνύματα που φτάνουν απ’ όλη την Ελλάδα στην Ιπποκράτους είναι απογοητευτικά: Αποσυσπείρωση, απουσία του ΠΑΣΟΚ απ’ τις σοβαρές προεκλογικές διεργασίες, εικόνα ενός έως και πρόσφατα ισχυρού κόμματος που τώρα έχει τη «φιλοδοξία» να αποτελέσει απλώς το… συμπλήρωμα είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, όποιου δηλαδή κόμματος κατακτήσει την πρώτη θέση στις εκλογές της επόμενης Κυριακής!

«Το ΠΑΣΟΚ συνθλίβεται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», είναι η κυρίαρχη εκτίμηση, μάλλον πικρή βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος!

Ήδη το άγχος του μονοψήφιου ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές είναι ορατό!

Το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. Το διαμηνύουν απ’ όλη τη χώρα.

Ούτε η εκστρατεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχει αποδώσει κάποια σοβαρά κέρδη (ενώ στο Λεκανοπέδιο έριξε ειδικό βάρος ο Βενιζέλος μετά τις εκλογές του Μάη, αφού στο Λεκανοπέδιο το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή), ενώ τα μηνύματα απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα είναι μηνύματα πλήρους συρρίκνωσης.

Και όλα αυτά δείχνει να μην τα αντιλαμβάνεται μόνον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος συνεχίζει μια εκλογική καμπάνια εντελώς μονοπρόσωπη, έχει αγνοήσει προκλητικά τα περισσότερα στελέχη, έχει απομονωθεί πολιτικά σε ένα κλειστό σύστημα δικών του στελεχών, δείχνει να αγνοεί την πικρή πραγματικότητα!

Και όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γίνεται η μια γκάφα μετά την άλλη!

Για παράδειγμα, η εξαγγελία ότι το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου θα ανακοινώσει τον… πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα που οραματίζεται, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει;

Και γιατί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ένα κόμμα (το ΠΑΣΟΚ) το οποίο σε λίγες ώρες αφότου θα έχει ρίξει την ψήφο του θα… διαλυθεί για να αντικατασταθεί από ένα άλλο κόμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς μόνο στο μυαλό του Βενιζέλου υπάρχει;

«Κίνημα» από Λοβέρδο, «μπλόκο» από ιστορικά στελέχη!

Αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι αυτά που δείχνουν οι τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει κίνηση απ’ τον Α. Λοβέρδο.

Ήδη ο έως πρόσφατα σύμμαχος του Βενιζέλου κινείται αυτόνομα, και μάλιστα εκτός του πλαισίου που έχει προσδιορίσει ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Έχει μια ομάδα στελεχών, βουλευτών και πρώην βουλευτών που τον στηρίζει (μεταξύ αυτών η Γιαννακοπούλου, η Δρέττα, η Τζάκρη, ο Αηδόνης, ο Τσιρώνης, ο Βαρδίκος), ενώ κινείται δραστήρια και μεταξύ μεσαίων, τοπικών στελεχών.

Δεν έχει έτσι κι αλλιώς κρύψει τις φιλοδοξίες του και σε όσους του επισημαίνουν ότι βιάζεται, αφού ο Βενιζέλος μόνο λίγους μήνες βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι «οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις μου»…

Αλλά εκτός από εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις του Α. Λοβέρδου, υπάρχουν στο παρασκήνιο και άλλες διεργασίες.

Μια ομάδα στελεχών (Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Πάγκαλος, Μόσιαλος) και πρώην στελεχών (Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης), αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κακό για το ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανό να κινηθεί επίσης.

Τα στελέχη αυτά είναι σε επικοινωνία και με πολιτικά στελέχη ανένταχτα ή ακόμα και με στελέχη απ’ τη ΝΔ.

Συζητούν, άτυπα προς το παρόν, τη συγκρότηση ενός άλλου πολιτικού πόλου.

Βέβαια, επαναλαμβάνουμε, το τι τελικά θα γίνει θα εξαρτηθεί απ’ το αποτέλεσμα των εκλογών. Το σίγουρο είναι ότι οι διεργασίες θα «τρέξουν»…

Αλλά θα τρέξουν και σε άλλη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, πολλά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται αποφασισμένα να μην επιτρέψουν στον Β. Βενιζέλο να διαλύσει το Κίνημα που ίδρυσε ο Αντρέας.

Ήδη γίνονται κινήσεις και υπάρχουν πολλές επαφές, και στην περίπτωση που αποφασίσουν να «κινηθούν», το κάλεσμα θα γίνει μέσω του διαδικτύου.

Όμως κρίσιμες θα είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες για μια ομαλή πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», απόφαση του Βενιζέλου είναι να προσφέρει στήριξη σε όποιο κόμμα είναι πρώτο, είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό ανεξάρτητα απ’ το αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει και με στελέχη του στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετεκλογικά. Όπως έχουμε επισημάνει, κατ’ αρχήν απόφαση του Β. Βενιζέλου είναι να μη συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στελέχη του, αλλά με στελέχη νεότερα.

Αλλά όποια επιλογή κι αν κάνει θα έχει αντιδράσεις, οι απόψεις που υπάρχουν προξενούν έτσι κι αλλιώς διχασμό.

Για παράδειγμα, στελέχη σαν τη Διαμαντοπούλου, τον Χρυσοχοΐδη, τον Λοβέρδο, διαφωνούν με στήριξη κυβέρνησης της Αριστεράς. Θέλουν συνεργασία μόνο με τη ΝΔ.

Επίσης διαφωνούν και με τη μη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών σε κυβέρνηση συνεργασίας. Επιμένουν ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διαθέσει ό,τι καλύτερο διαθέτει…

Οι… άφαντοι!

Δεν έχει επίσης περάσει απαρατήρητο ότι μεταξύ της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη έχουν εξαφανιστεί πολλά στελέχη, μεταξύ τους ακόμα και στελέχη τα οποία στήριζαν έως πρόσφατα τον Βενιζέλο.

Μεταξύ αυτών αναφέρουμε τον Δημ. Ρέππα, τον Χρ. Παπουτσή και τον Γ. Ραγκούση.

Είναι –και αυτό– αποτέλεσμα το εντελώς συγκεντρωτικού τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχει και τις παρενέργειές του…


Σχολιάστε εδώ