Στόχος το Λεκανοπέδιο

Εκτίμηση που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων όλων των κοινωνικών – οικονομικών τάξεων, ενώ στις 6 Μαΐου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σχεδόν 2.000.000 πολίτες. Στις προηγούμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία σημείωσε στις περιφέρειες αυτές ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα της αλλαγής γραμμής στην οικονομική πολιτική της αλλά και της παρουσίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κόμμα που προήλθε από τα σπλάχνα της παράταξης. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η ηγεσία της ΝΔ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση για υποψήφιους βουλευτές, πολιτευτές και κομματικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο με στόχο –τι άλλο;– την ενίσχυση της εκλογικής επιρροής.

Όλα τα στελέχη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και κινούνται με βάση το πλάνο και τη στρατηγική που έχει χαραχθεί. Η προσπάθεια ολικής επαναφοράς δείχνει και είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα από τη Λ. Συγγρού εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα. Η συσπείρωση έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ καταγράφονται εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως π.χ. το ΠΑΣΟΚ, αλλά και επαναπατρισμός ψηφοφόρων από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το βράδυ των εκλογών θα φανεί αν οι μετακινήσεις είχαν και έχουν τέτοια ένταση, ώστε να αλλάξουν την εικόνα των αποτελεσμάτων.

Στις εκλογές του 2009 η ΝΔ είχε χάσει την πρωτιά στην Α΄ Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, σε αυτές του Μαΐου ήταν και πάλι δεύτερη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκέντρωσε 15,79%, ποσοστό πρωτοφανές στα χρονικά, καθώς η περιφέρεια θεωρείτο «προπύργιο» της παράταξης, έναντι 19,11% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της Λ. Συγγρού είναι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να επανέλθουν στην πρώτη θέση. Στηρίζουν, μάλιστα, τις ελπίδες τους στο γεγονός ότι μεγάλα τμήματα των πολιτών που ψηφίζουν στην περιφέρεια αυτή κινούνται στη μεσαία και πάνω τάξη, που επιθυμεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ακόμη περιμένουν να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που πήραν το υψηλό 8,98%, ενώ 2,49% ήταν το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στη Β΄ Αθηνών η προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει τα δεδομένα είναι ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο γιατί η απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη (21,82% έναντι 12,40% στις εκλογές του Μαΐου), αλλά και γιατί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συγκαταλέγονται σʼ εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολιτική των Μνημονίων.

Στη Λ. Συγγρού έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και παρασκηνιακά προσπαθούν να «προσηλυτίσουν» όσο γίνεται περισσότερους από το 11% που είχε σημειώσει το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Τα αποθέματα της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι περιορισμένα, μόλις 2,05%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Μαΐου στη Β΄ Αθηνών είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.042.820 πολίτες.

Στην Α΄ Πειραιά η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 2,5 μονάδες (19,16% έναντι 16,66%), αλλά για να ανατρέψει η ΝΔ την κατάσταση δεν αρκεί η αύξηση της συσπείρωσης, πρέπει να επιδιώξει και να επιτύχει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είχαν επίδοση 12,54%. Που σημαίνει ότι η δεξαμενή είναι μεγάλη.

Διαχρονικά η Β΄ Πειραιά ήταν από τις «χειρότερες» περιφέρειες για τη ΝΔ, αλλά στις εκλογές του Μαΐου… ξεπέρασε τον εαυτό της! Συγκέντρωσε μόλις 9,77% και ήταν τέταρτη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (23,85%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (12,40%) και το ΚΚΕ (12,29%). Τα περιθώρια είναι στενά και στόχος της Λ. Συγγρού είναι να βελτιώσει όσο γίνεται περισσότερο την επίδοσή της.

Στην Περιφέρεια Αττικής η ΝΔ έμεινε 5,69 μονάδες μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ (19,40% – 13,71%) κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συγκέντρωσε το υψηλό 13,53%.

Αυτό το ποσοστό, όσο γίνεται περισσότερο, θα επιχειρήσει να «λεηλατήσει» η ΝΔ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Το τελευταίο εικοσαήμερο έχουν ενταθεί οι προσπάθειες της Λ. Συγγρού να αλλάξει την εικόνα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ για τον ίδιο λόγο ο Αντ. Σαμαράς τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον του κόμματος για την περιοχή.


Σχολιάστε εδώ