Στο στόχαστρο Καμμένος και Χρυσή Αυγή…

Στρατηγικός στόχος είναι να ενισχυθεί το σήμα του κεντροδεξιού μετώπου και να περιοριστούν οι κινήσεις ψηφοφόρων προς τους υπόλοιπους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας.

Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται πλέον πόρτα πόρτα.

Επίσης, σε περιφέρειες όπου διαπιστώθηκε μαζική διαρροή προς Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή δίνεται πλέον έμφαση στα σημεία του προγράμματος που αναφέρονται στη λαθρομετανάστευση και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, ο Αντώνης Σαμαράς θα περιοδεύσει σε περιοχές της Β΄ Αθήνας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης, καθώς στην περιφέρεια τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Και η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ

Μπαίνοντας στην τελική στροφή πριν από τον τερματισμό της προεκλογικής περιόδου, η Συγγρού επενδύει και στη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι λόγω των διλημμάτων παραμονής στο ευρώ και την Ευρώπη και της κατακόρυφης πτώσης του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ φαντάζει ως το τελευταίο ανάχωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Το σχέδιο είναι να απευθυνθεί ο Αντώνης Σαμαράς σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας, και εκτός κεντροδεξιού μετώπου.

Τι θα κάνει ο Καραμανλής;

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τον Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και δεύτερη δήλωση στήριξης της ΝΔ.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο –χωρίς να έχει πολλές πιθανότητες– να βρεθεί και πάνω στην εξέδρα, δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, σε κάποια ομιλία. Όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό συσπείρωσης, ενώ υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις για άλλου είδους παρεμβάσεις.

Οι μετρήσεις

Αν και στη Συγγρού είναι ευχαριστημένοι από τη συσπείρωση που εμφανίζει η ΝΔ, ωστόσο η ρευστότητα που αποτυπώνεται στο εκλογικό σώμα δεν τους αφήνει να ησυχάσουν…

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις οποιαδήποτε πρόβλεψη», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι τελικά «θα κόψουμε πρώτοι το νήμα».

Η προσοχή έχει ήδη στραφεί στους αναποφάσιστους, που ανάλογα με τις μετρήσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν το 15%.

Δύο ακόμα στοιχεία προκαλούν πονοκέφαλο στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ:

Σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις, στις προηγούμενες εκλογές ένα 40% των ψηφοφόρων αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα, ενώ ένα 20% αποφάσισε στην κυριολεξία μέσα στο παραβάν.

Ο φόβος λοιπόν εδράζεται στο γεγονός ότι η συσπείρωση έπιασε γρήγορα ταβάνι και από εδώ και πέρα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για τους αναποφάσιστους αλλά και γιʼ αυτούς που σκέφτονται την αποχή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Σαμαρά

Τι θα γίνει μετά τη 17η Ιουνίου; Όλοι συμφωνούν ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, αλλά θα έχουμε κυβέρνηση.

Η επόμενη ερώτηση είναι «τι είδους κυβέρνηση;».

Το σενάριο της οικουμενικής θα ήταν το καλύτερο, αλλά σχεδόν απίθανο, καθώς ο διχαστικός πολιτικός λόγος των κομμάτων έχει ήδη χτίσει διαχωριστικές γραμμές, που πολύ δύσκολα θα τις υπερβούν τα κόμματα με τις υπάρχουσες ηγεσίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο.

Στο συρτάρι του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν δύο φάκελοι με τα πρόσωπα που θα είναι προτεινόμενοι για υπουργοί. Ο ένας περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα και ο άλλος, που είναι επτασφράγιστος, εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες.

Εφόσον η ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης, από τον πρώτο φάκελο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχει κομβικό ρόλο, καθώς είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και εκτός του συντονισμού θα έχει την ευθύνη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καταλαμβάνοντας και τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας, θα μοιραστεί το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας με τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος στο Οικονομίας και ο δεύτερος στο Ανάπτυξης. Στο ευρύτερο οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο θέσεις υφυπουργού ή αναπληρωτή διεκδικούν οι Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης, Ι. Μουρμούρας και Ν. Μηταράκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φαβορί για υπουργός στο Περιβάλλοντος, αν παραμείνει, ή υφυπουργός στη νέα δομή ενός διευρυμένου υπουργείου.

Στο Υποδομών και Μεταφορών αυξημένες πιθανότητες έχει ο Μάκης Βορίδης.

Στο Εργασίας θα ήθελε να βρεθεί ο νυν τομεάρχης Νίκος Νικολόπουλος.

Στα δύο νέα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κωστής Μουσουρούλης φέρονται να διεκδικούν θέσεις.

Στο Υγείας πιθανότατα να κατευθυνθούν ο Μάριος Σαλμάς και ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Χαράλαμπος Αθανασίου θα είναι η ισχυρή υποψηφιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών θα δοθεί μάχη ανάμεσα σε Ντόρα Μπακογιάννη, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αν και η κ. Μπακογιάννη προφανώς έχει το προβάδισμα στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθεί σε άλλη θέση δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προορίζεται για το υπουργείο Εσωτερικών και ο Γιάννης Μιχελάκης για κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης, εκ των πολύ στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, θα τοποθετηθούν σε θέσεις στο κεντρικό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει ριζικά η λειτουργία του, χωρίς να αποκλείεται, αν κριθεί, να τοποθετηθούν και σε παραγωγικά υπουργεία.

Νικ. Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ