Στο έλεος των διεθνών ΜΜΕ η Ελλάδα
Το ερώτημα είναι γιατί δεν φρόντισε το ελληνικό κράτος να αποκτήσει μια αξιοπρεπή διεθνή τηλεοπτική παρουσία και, το κυριότερο, τι μπορεί να γίνει τώρα.
Μέχρι σήμερα το δορυφορικό κανάλι ERT World δεν έχει σαφή χαρακτήρα και επί των ημερών του Π. Γερουλάνου δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να αποκτήσει τηλεοπτική φωνή ο τουρισμός της χώρας από το συγκεκριμένο δίκτυο ή να δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός που θα αντιμετώπιζε την έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί το Μνημόνιο.
Στα χρόνια της ΝΔ, η ERT World χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς, όπως περιγράφεται στα εισαγγελικά πορίσματα, και οι υποθέσεις της περιόδου εκείνης δικάζονται αυτές τις μέρες στην Ευελπίδων. Την εποχή της ευφορίας είχε πέσει η ιδέα για τη δημιουργία τουριστικού καναλιού, με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, όταν ήταν σύμβουλος στη διοίκηση του Χρ. Παναγόπουλου, αλλά δεν προχώρησε. Επί διοίκησης Γ. Γαμπρίτσου τέθηκε το θέμα της αναμετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα, σε συνεργασία με το ΡΙΚ, αλλά απορρίφθηκε με αιτιολογία τα οικονομικά. Αίφνης τώρα, και χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, το θέμα επανήλθε, και μάλιστα την προπερασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν επαφές με συγκεκριμένους δημοσιογράφους στο Ραδιομέγαρο. Σε εποχής αυξημένης ανεργίας, περιέργως επικρατεί σιωπή για το συγκεκριμένο θέμα ως προς τις επιλογές που είναι πιθανό να γίνουν. Το ζήτημα για τη χώρα παραμένει. Στην πλέον κρίσιμη εποχή, η Ελλάδα δεν διαθέτει μια ισχυρή φωνή στα διεθνή media, δεν έχει εκείνον τον μηχανισμό που θα είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις στα κακόβουλα σχόλια των περισσότερων δικτύων. Το αποτέλεσμα είναι να μένει χωρίς απάντηση η προπαγανδιστική καμπάνια εις βάρος της Ελλάδας, όπου οι πολιτικές διεργασίες με επίκεντρο το Μνημόνιο συσχετίζονται με τον τουρισμό, με συνέπεια τη μείωση των κρατήσεων, άρα και των εσόδων.