Στη μεσαία τάξη και στους αναποφάσιστους ποντάρει η ΝΔ

Με την κομματική συσπείρωση να έχει αγγίξει τα ανώτατα δυνατά όρια, στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν τώρα να διευρύνουν την απήχησή τους και έξω από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, έτσι ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες ενός νικηφόρου αποτελέσματος στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Για την ακρίβεια, προσπαθούν να προσεγγίσουν τα μεσαία κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν την ομαλή πορεία της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα απεύχονται οικονομικές, κοινωνικές ή άλλου είδους αναταράξεις.

Παράγοντες της Λ. Συγγρού εκφράζουν την πίστη τους ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες θα επιλέξουν με τα συγκεκριμένα κριτήρια: σταθερότητα, ομαλότητα, ασφάλεια. Και δεν θα παρασυρθούν από τις «Σειρήνες» του ΣΥΡΙΖΑ, που «παρουσιάζει την Οδύσσεια ως κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ υποβαθμίζει ή αποκρύπτει τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι». Στελέχη της παράταξης επισημαίνουν ότι το κλίμα στην ελληνική κοινωνία έχει σημαντικά αλλάξει σε σχέση με αυτό της 6ης Μαΐου, οπότε οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες οργισμένοι και με τιμωρητική διάθεση. «Η οργή για το χθες έχει δώσει τη θέση της στην ανησυχία για το αύριο», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «όλοι ή σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται ότι στο οριακό σημείο που βρίσκεται η χώρα, η ψήφος διαμαρτυρίας είναι πλέον επικίνδυνη πολυτέλεια». Εκτιμούν δε ότι μέσα στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί οι πολίτες στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν δυσμενείς εξελίξεις την επόμενη ημέρα θα στραφούν αναγκαστικά προς τη ΝΔ. Πέραν των άλλων και διότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη που να τους εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά κι εμπιστοσύνη τη δεδομένη χρονική περίοδο. Εκεί ακριβώς αποδίδουν και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, όπως τις καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου 15ημέρου, ενώ πιστεύουν ότι η εισροή θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία ημέρα. Αναλόγως πιστεύουν στη ΝΔ ότι θα κινηθούν και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι επιπλέον θα προσμετρήσουν τον παράγοντα κυβερνησιμότητα, ποιο δηλαδή από τα κόμματα που διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας μετά τη 17η Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μη ανακοινώσιμες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται πέριξ του 10% και στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους θα κατευθυνθεί προς τη ΝΔ, καθώς –όπως λένε– όσοι ήταν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους και δεν θα περιμένουν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν.

Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση των πολιτών θα διαδραματίσουν και τα τελευταία γεγονότα, με πιο χαρακτηριστικό τη βίαιη επίθεση του Ηλ. Κασιδιάρη εναντίον της Λ. Κανέλλη. Επεισόδιο πρωτοφανές στα χρονικά, που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή και ήχησε σαν «καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πολύ δε περισσότερο εντός του Κοινοβουλίου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω του συγκεκριμένου συμβάντος στις εκλογές της Κυριακής θα συρρικνωθεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής αφενός και αφετέρου θα ενισχυθούν άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο όλα τα παραπάνω να κινητοποιήσουν μερίδα των πολιτών που στις εκλογές της 6ης Μαΐου επέλεξαν την αποχή, ώστε αυτήν τη φορά να προσέλθουν στις κάλπες, κάτι που ενδεχομένως θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Τη στρατηγική της προσέγγισης της μεσαίας τάξης και των αναποφάσιστων υπηρετεί και η προεκλογική καμπάνια του κόμματος, η οποία σε αντίθεση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που ήταν «άνευρη» και «αδιάφορη», αυτήν τη φορά είναι αιχμηρή και τα μηνύματα που στέλνει σαφή και συγκεκριμένα. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν ιδίως το τηλεοπτικό σποτ με τα παιδιά στο σχολείο, στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση για την απήχηση της καμπάνιας. Το σποτ με την υποστολή της σημαίας και τη «διαβεβαίωση» ότι η ΝΔ δεν θα το επιτρέψει αυτό απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στον αντρικό πληθυσμό της χώρας, με στόχο να αγγίξει τα πατριωτικά και εθνικά τους αισθήματα. Το άλλο με τους μικρούς μαθητές είχε στόχο να προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ και απευθυνόταν σε νέους γονείς για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για το μέλλον των παιδιών τους.

Τις τελευταίες ημέρες η λαθρομετανάστευση, σε συνδυασμό με την έξαρση της εγκληματικότητας, αποτελεί κεντρικό θέμα της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ και προσωπικά του Αντ. Σαμαρά. Τα δραματικά γεγονότα στη Παιανία με τον 24χρονο Έλληνα που πυροβόλησε και σκότωσε τον αλβανό διαρρήκτη ήρθαν να υπογραμμίσουν την έκταση του προβλήματος. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ περιόδευσε σε Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, όπου δύο ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις δηλώσεις του: Η ανεργία, που στην περιοχή έχει χτυπήσει «κόκκινο», και η λαθρομετανάστευση. Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, μεταξύ αυτών και «μαζικές απελάσεις». Προχθές επίσης επισκέφθηκε την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η εισβολή των παράνομων μεταναστών θα σταματήσει, αλλά χωρίς αυτοδικία». Η απόφαση της Λ. Συγγρού να τοποθετήσει τη λαθρομετανάστευση στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, συνδέεται έμμεσα και με τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους πρωτίστως από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δευτερευόντως (αν και αποφεύγουν να το δηλώσουν…) από τη Χρυσή Αυγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κόμματα είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις (διψήφια ποσοστά) σε περιοχές όπου το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι ιδιαίτερα οξυμμένο (Αττική, Δυτ. Μακεδονία). Με το ίδιο σκεπτικό ο κ. Σαμαράς χθες επισκέφθηκε την Κορινθία και την Αχαΐα, όπου πρόσφατα είχαμε τη δολοφονία Έλληνα από αλλοδαπούς και το κλίμα στην τοπική κοινωνία εξακολουθεί να είναι τεταμένο.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ