Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Δεν χρειαζόταν να περάσει κι αυτή η… μαρτυρική εβδομάδα για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα μαύρα χάλια της αγοράς μας. Για να μην ξεχνιόμαστε -και παρά την προσπάθεια αντίδρασης την Πέμπτη-, ο γενικός δείκτης στο ΧΑ γύρισε είκοσι πέντε χρόνια πίσω. Οι περισσότεροι από τα μεσαία στελέχη των χρηματιστηριακών δεν είχαν καν τελειώσει το σχολείο, ενώ περισσότερες από τις μισές εισηγμένες δεν είχαν καν διαβεί το κατώφλι της… Σοφοκλέους, αρκετές μάλιστα δεν είχαν καν ιδρυθεί!

• Και μόνο το γεγονός πως η μόνη αχτίδα ελπίδας για τους δραστηριοποιούμενους στην αγορά μας είναι η κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία δείχνει το μέγεθος της απαξίωσης του ΧΑ. Με δυο λόγια, οι Έλληνες περιμένουμε να «πέσει» η Ισπανία, μήπως και το τσουνάμι της κρίσης ταξιδέψει δυτικότερα και… δώσει ανάσες στις συνεχείς πιέσεις στην ελληνική αγορά και στην ελληνική οικονομία.

• Αυτό φυσικά δεν αναιρεί όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στο ΧΑ, όπου συνεχίστηκε η αθρόα εκποίηση όλων των μετοχών, σχεδόν χωρίς κανένα κριτήριο, πλην της έντονης επιθυμίας μεγαλύτερων και μικρότερων «παικτών» να απαλλαγούν από όποιο χαρτί κατέχουν, ασχέτως πόση ζημία γράφουν. Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε πως εκποιούνται ακόμα και μετοχές εταιρειών που αποδεδειγμένα κρατούν μια σημαντική μερισματική απόδοση, συνεπώς κάλλιστα οι κάτοχοί τους μπορούσαν να περιμένουν να πάρουν το μέρισμα και ενδεχομένως να «κόψουν» λίγη από την όποια ζημία τους. Και αυτήν την εβδομάδα συνεχίστηκε αυτό το φαινόμενο, δείγμα πως ούτε οι μεγάλοι θεσμικοί έχουν πια υπομονή.

• Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή που λέει πως οι πωλητές είναι πολλοί, αλλά οι αγοραστές ελάχιστοι, κάτι που εκτός όλων των άλλων διαλύει τις ήδη απίστευτα χαμηλές αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών.

• Οι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα οι τιμές των μετοχών είναι σχεδόν όλες χαμηλότερες από την πραγματική αξία των εταιρειών, αλλά ούτε αυτό το δεδομένο είναι ικανό να προσελκύσει σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον!

• Όσον αφορά τώρα τις προοπτικές της αγοράς, άπαντες συμφωνούν πως και την εβδομάδα που ξεκινά τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχίσει να κινείται σε ρηχά νερά, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Την ερχόμενη Κυριακή στήνονται οι νέες κάλπες και πλέον η επόμενη «κρίσιμη» ημέρα είναι η Δευτέρα 18 Ιουνίου, οπότε θεωρητικά θα έχουμε εικόνα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

• Έως τότε κανείς δεν μπορεί ούτε καν να διαφωνήσει με τα αλλεπάλληλα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Ούτε να αναλογιστεί καν τι μπορεί να συμβεί εάν οι εναπομείναντες ξένοι επενδυτές -που σε τελική ανάλυση εξακολουθούν να ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας- αποφασίσουν ότι οι απώλειες που πιθανόν θα έχουν παραμένοντας τοποθετημένοι στην ελληνική αγορά θα είναι μη διαχειρίσιμες γι’ αυτούς. Με δυο λόγια, αν εγκαταλείψουν και οι τελευταίοι το ΧΑ…

• Ραντεβού την άλλη Δευτέρα λοιπόν. Και βλέπουμε…


Σχολιάστε εδώ