Σε σύγχυση (γραμμής) οι Ανεξάρτητοι του Καμμένου

ΑΣΑΦΗ και διφορούμενα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο Π. Καμμένος σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του μετά τις εκλογές. Ενώ σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα θέτει όρους και προϋποθέσεις που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή σʼ αυτήν των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με το σκεπτικό ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συνυπέγραψαν το δεύτερο Μνημόνιο και δεσμεύτηκαν έναντι της «τρόικας», ο κ. Καμμένος αποκλείει το ενδεχόμενο συμπόρευσής του με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. «Ούτε νεκρός δεν θα συνεργαστώ μαζί τους», δηλώνει σε… δραματικό τόνο.

Το γεγονός τώρα ότι θέτει ως βασικό όρο την καταγγελία (ακύρωση) του Μνημονίου οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν ή να στηρίξουν μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Καμμένος ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι οι θέσεις της σε κρίσιμα ζητήματα (εθνικά θέματα, μεταναστευτικό, φορολόγηση επιχειρήσεων και ναυτιλίας) είναι άκρως επικίνδυνες. «Επίθεση» κατά του Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος με αφορμή τις οικονομικές εξαγγελίες έκανε λόγο για άκρατη παροχολογία, προσθέτοντας ότι από αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κόμμα της αστικής τάξης. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν, αν μη τι άλλο, τη σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη στάση που θα τηρήσουν την επομένη των εκλογών. Λόγω ριζικής διαφωνίας δεν πρόκειται λογικά να συνεργαστούν ή να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο και στην περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος θα βρεθεί προ ισχυρών διλημμάτων. Μπορεί να συμπίπτουν με τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα του Μνημονίου, ποια στάση θα τηρήσει όμως όταν ο τελευταίος αρχίσει να προωθεί τις θέσεις του κόμματός του στα εθνικά θέματα ή το μεταναστευτικό; Θα μπορούσε ενδεχομένως ο κ. Καμμένος να επιλέξει μια στήριξη «αλά καρτ», αλλά κάτι τέτοιο θα έπληττε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα βρισκόταν σε θέση απολογούμενου.

Στο επιτελείο των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα παρουσιάζει διαρροές ψηφοφόρων προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ίσως είναι ένας από τους λόγους που τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβάσει τους τόνους της κριτικής για θέσεις ή προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων ο κ. Καμμένος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τις οποίες είχε υποσχεθεί να δημοσιοποιήσει προ των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα δεν κομίζει… γλαύκας εις Αθήνας, έτσι αναπόφευκτα η προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης και των πολιτών στράφηκε στις… ρηξικέλευθες προτάσεις του για τον αθλητισμό. Με πιο χαρακτηριστική την… αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία τους μορφή, όπου οι αθλητές (μόνο Έλληνες…) θα ανταγωνίζονται στην πάλη και το παγκράτιο, θα τρέχουν ανυπόδητοι και θα επιβραβεύονται με στεφάνια δάφνης ή ελιάς!


Σχολιάστε εδώ