Σε ρόλο «ρυθμιστή» η ΔΗΜΑΡ τη 18η Ιουνίου

Μάλιστα, όπως λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, οι συναντήσεις τόσο με τον Χάνες Σβόμποντα (πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου) όσο και με τους Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών) και Μάρτιν Σουλτς (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα, ενώ σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι η θετική εξέλιξη των συναντήσεων συνδέεται αναμφισβήτητα και με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει την κατιούσα, πράγμα που γνωρίζουν και οι εκτός Ελλάδος παράγοντες, οι οποίοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις νέες δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού.

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου δεν θα μπορούσαν να σβήσουν από τη μνήμη τους την «πόρτα» που έριξε προ ημερών ο πρόεδρος της ΚΟ των γερμανών σοσιαλδημοκρατών κ. Στάινμαγερ στον Αλέξη Τσίπρα, αρνούμενος να τον συναντήσει στη γερμανική πρωτεύουσα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τόσο στον Φρανσουά Ολάντ με το περίφημο «Ολαντρέου» όσο και στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε Γαλλία και Βερολίνο.

Έτσι, ο Φώτης Κουβέλης, με τις ευλογίες των Ευρωπαίων, πρόβαλε την ανάγκη για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017, ζήτησε την ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και αναφέρθηκε σε ζητήματα ανάπτυξης.

Άλλωστε, ανάμεσα στις δυνάμεις του Μνημονίου και τις αντιμνημονιακές, η Δημοκρατική Αριστερά με το πρόγραμμα για «σταδιακή απαγκίστρωση» θα βρεθεί σε ρόλο ρυθμιστή, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού με την κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχει θα είναι ο έτερος κυβερνητικός πόλος. Επειδή είναι αδύνατον οι πολιτικές δυνάμεις να κλείσουν τα μάτια το βράδυ των εκλογών κάνουν λόγο τόσο οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ όσο και στελέχη του κόμματος για την ανάγκη να υπάρξει κυβερνητική λύση στηριγμένη σε ευρεία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα και δύο βασικές προτεραιότητες: τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι συσκέψεις στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι καθημερινές και ο Φώτης Κουβέλης δέχεται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις, με τα περισσότερα σενάρια να τον φέρνουν αντιμέτωπο με το δίλημμα της κυβερνητικής επιλογής.

Στην προοπτική για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ το σίγουρο είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης θέτει ως προϋποθέσεις την παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με προσπάθεια για σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, ζητώντας παράλληλα γραπτές δεσμεύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ως βασική παράμετρο για κυβερνητική συνεργασία. Βέβαια, λαμβάνοντας κανείς υπόψη του τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ «ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μάς οδηγεί στη δραχμή», μάλλον δεν φαίνεται να διευκολύνεται η προοπτική για κυβέρνηση της Αριστεράς, όσο κι αν η προσωπικότητα του κ. Κουβέλη είναι για πολλούς παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπητικά στις «άγριες» διαθέσεις της Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, το σενάριο για κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε ακύρωση του προηγούμενου. Κοινώς θα έπρεπε να αρνηθεί την πρόταση του «Αλέξη», πράγμα όμως που θα σηματοδοτούσε μάλλον ταραχές στους κόλπους της Αριστεράς ή «στροφή» στη Δεξιά και τις μνημονιακές δυνάμεις.

Η Αγίου Κωνσταντίνου, ωστόσο, βρίσκεται σε διάταξη εκλογικής μάχης, ρίχνει το βάρος της στους συσχετισμούς της επόμενης μέρας και προσπαθεί να διατηρήσει και –γιατί όχι;– να αυξήσει τα ποσοστά της 6ης Μαΐου.

Σ. Γ.


Σχολιάστε εδώ