Πάνε να παραδώσουν τη Ροδόπη στο τουρκικό προξενείο!

Δεν είναι υπερβολή, μια και μετά τα καλά αποτελέσματα που πέτυχαν με τρεις μουσουλμάνους βουλευτές στους δυο νομούς, τώρα που έχει εκλείψει και το μπέρδεμα της σταυροδοσίας, οι προξενικοί δουλεύουν για να πετύχουν το απίθανο: η Ροδόπη να εκπροσωπείται από τρεις μουσουλμάνους βουλευτές και κανέναν χριστιανό!

Έτσι, μετά την εξόντωση του Γ. Πεταλωτή από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της «παντοκρατορίας» του Α. Χατζηοσμάν, και την εκλογή του Α. Καραγιουσούφ του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξουδετερωθεί η ΝΔ και έτσι να μην εκλεγεί βουλευτής ο Ε. Στυλιανίδης και η τρίτη έδρα του νομού να περάσει στον Ιλχάν Αχμέτ, που από τη ΝΔ πέρασε στη ΔΗΣΥ και κατέληξε τώρα στη ΔΗΜΑΡ.

Φαντασθείτε την εικόνα που θα δίνει η Θράκη μας και η Ροδόπη σε ξένους διπλωμάτες και διεθνείς οργανώσιμους, όταν θα μαθαίνουν ότι ο νομός έχει μια… χριστιανική μειονότητα που δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή…

Συγχαρητήρια σε όλα τα κόμματα, που για μια έδρα προσκυνούν τόσο εύκολα έναν μέτριο τούρκο διπλωματικό υπάλληλο, ο οποίος ανέλαβε να μοιράσει τις μειονοτικές ψήφους στους προστατευόμενούς του.

***

— Βρήκε γρήγορα τον βηματισμό του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και έτσι, ενώ πραγματοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκέψεων για να κτίσει διεθνές προφίλ και να προσελκύσει επενδύσεις, φρόντισε να πάει ακόμη πιο μπροστά την «κόκκινη γραμμή» του.

— Δήλωσε, λοιπόν, ότι δεν δέχεται ούτε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα ούτε όμως και την erga omnes λύση. Τα επιχειρήματά του είναι ότι με τον γεωγραφικό προσδιορισμό πλήττεται η «μακεδονική ταυτότητα» και με την erga omnes λύση θα επιβληθεί αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που δεν αποδέχεται ο σκοπιανός πρωθυπουργός…

— Διαβάσαμε τα ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του κύπριου υπουργού Ανδρέα Μαυρογιάννη σε συνέδριο για την ΑΟΖ που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Ο κ. Μαυρογιάννης, λοιπόν, είπε ότι μια οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε γκρίζες ζώνες, αν αμφισβητηθεί από την Τουρκία, κάτι που τελικά θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλες τις οριοθετήσεις στην περιοχή. Ο κύπριος υπουργός εξήγησε λίγο-πολύ ότι με δεδομένη και τη θέση της Τουρκίας για το Καστελλόριζο, θα είναι προτιμότερο να προηγηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των όποιων φυσικών πόρων υπάρχουν στο τρίγωνο Κρήτης, Καστελλόριζου και Κύπρου.

— Όμως πολλά ακούμε να λέγονται και να γράφονται σχετικά με την ΑΟΖ, καθώς λίγο-πολύ όλα τα κόμματα έγιναν ξαφνικά υπέρμαχοι της ανακήρυξης και εκμετάλλευσής της. Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτό περισσεύει ο λαϊκισμός. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε θαλάσσιες ζώνες έχει αρχίσει με ορθό τρόπο, έστω και καθυστερημένα.

— Μέχρι προχθές κάποιοι έλεγαν «μην ακουμπάτε την ΑΟΖ, γιατί δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες ενέργειες χωρίς τη συμφωνία των Τούρκων, μια και όλοι “αδέλφια” είμαστε και επομένως πρέπει να συνεκμεταλλευθούμε τους φυσικούς πόρους», άλλοι που κυβέρνησαν επί δεκαετίες τώρα θυμήθηκαν ότι υπάρχει και ΑΟΖ…

— Είκοσι χρόνια συμπληρώνει στην κορυφή της Εκκλησίας της Αλβανίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, μια ιδιαίτερα δύσκολη διακονία, πολύ συχνά σε αρνητικό και εχθρικό περιβάλλον.

— Τα επιτεύγματα της Αλβανικής Εκκλησίας σε μια χώρα όπου η θρησκεία ήταν απαγορευμένη είναι πολλά και σε αυτό το πλαίσιο επέστρεψαν σταδιακά στην Εκκλησία ναοί και μοναστήρια τα οποία είχαν κατασχεθεί και χρησιμοποιούνταν για κάθε άλλη χρήση, από γυμναστήρια έως μπαρ και εστιατόρια.

— Ο κ. Αναστάσιος έχει προσφέρει πολλά και στον ελληνισμό της Αλβανίας, αν και στο πλαίσιο του ρόλου του τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αποσυνδέσει την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία από την ελληνική μειονότητα.

— Όμως με το πέρασμα των χρόνων υπάρχει όλο και πιο έντονη αγωνία για το τι θα συμβεί μετά και ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση, όταν και όποτε έρθει η ώρα (ας ευχηθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά). Ολόκληρη σχεδόν η πολιτική της Ελλάδας για την ελληνική μειονότητα έχει στηριχτεί και ασκείται μέσω της Εκκλησίας. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για έργα υποδομής μέσω της Εκκλησίας, σχολεία έχουν αναγερθεί και λειτουργούν υπό την αιγίδα της.

— Γνωρίζοντας όλα αυτά οι εθνικιστικοί κύκλοι των Τιράνων εξαπολύουν κάθε τόσο επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, θέλοντας να ενοχοποιήσουν από τώρα κάθε ιδέα ή σκέψη διαδοχής από μέλος της Συνόδου με ελληνική ή βορειοηπειρωτική καταγωγή. Αυτό είναι και το σχέδιο για την επιβολή απόλυτου ελέγχου στην Εκκλησία από το αλβανικό κράτος και μέσω αυτού της κηδεμόνευσης και της ελληνικής μειονότητας.

— Ο κ. Ερντογάν, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να προσβάλει δημοσίως και πάλι τη χώρα μας με αφορμή την οικονομική κρίση, μιλώντας για χώρα που «ζητιανεύει 100 δισ. και πουλάει τα νησιά της», ενώ λίγο-πολύ είπε ότι η Ελλάδα μειώνει τον πληθυσμό της για να εμφανίσει… μεγαλύτερο ΑΕΠ!

— Όμως, δυστυχώς, η ίδια η χώρα μας έδωσε στον αλαζόνα και υπερόπτη κ. Ερντογάν το δικαίωμα να ομιλεί με αυτόν τον τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τούρκος πρωθυπουργός με τη στάση του αυτή επιβεβαιώνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν χρόνια τώρα ότι αντιμετωπίζει «φιλικά» την Ελλάδα όσο αυτή δεν τον ενοχλεί…

— Η συζήτηση που ξεκίνησαν τα κόμματα της Αριστεράς για έξοδο από το ΝΑΤΟ κ.λπ. είναι τραγική. Απλώς να προβλέψουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση σε μερικά χρόνια θα ζητάμε από τον κ. Γκρούεφσκι (ή τον διάδοχό του) να άρει το βέτο του στην επανένταξη της Ελλάδας στη Συμμαχία.

— Όσο για το Ισραήλ και την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για ακύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας που έχει η χώρα μας μαζί του, είναι απολύτως κοντόφθαλμη και μαρτυρά την υποταγή εθνικών συμφερόντων σε ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Η Ελλάδα υποστηρίζει και θα υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και τη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των δυο κρατών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλωτσήσει την ευκαιρία για μια συνεργασία με την πιο ισχυρή, διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά, δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.


Σχολιάστε εδώ