Οικονομία υπό κατάρρευση, παιχνίδι «τρόικας» με τις τράπεζες!

Την Παρασκευή, με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώθηκε ότι η ύφεση «θερίζει» και, αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου, η συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος θα ξεπεράσει και το 7% φέτος:

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η καθίζηση των επενδύσεων (-21,5%) και της κατανάλωσης (-7,5%) μείωσε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου κατά 6,5%, δηλαδή αρκετά περισσότερο από την προσωρινή εκτίμηση για μείωση 6,2%.

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες του τουρισμού εκπέμπουν SOS για τη φετινή τουριστική κίνηση και τις εισπράξεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για μείωση κατά 15%, που θα αφαιρέσει από την οικονομία περισσότερο από 1 δισ. ευρώ φέτος. Όλα αυτά, όταν ήδη η ανεργία έχει πλησιάσει, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 22%, καθώς τον Μάρτιο προστέθηκαν σχεδόν 22.000 νέοι άνεργοι, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση σχεδόν 300.000 άτομα πέρασαν στην ανεργία. Η δραματική κάμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων γίνεται αισθητή και στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ενθαρρυντικά (μείωση του ελλείμματος σχεδόν κατά 42% το α’ τρίμηνο). Η βελτίωση του ισοζυγίου, όμως, οφείλεται κυρίως στη δραματική υποχώρηση των εισαγωγών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών είναι πενιχρή (κάτω του 2%).

Η πλήρης αποτυχία της στρατηγικής εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζει στην Ελλάδα η «τρόικα» αντανακλάται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τον Μάιο μειώθηκε κατά μισή μονάδα, στο 1,4%, αλλά παραμένει απελπιστικά υψηλός για μια οικονομία που «βουλιάζει» στην ύφεση, την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων και, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις της «τρόικας», θα έπρεπε να περνά με ταχύτητα σε αποπληθωρισμό. Η άμεση προοπτική της οικονομίας προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, όπου η μικρή βελτίωση του Απριλίου, λόγω προσδοκιών για τις εκλογές, τον Μάιο εξανεμίστηκε. Συγκλονιστικό είναι το εύρημα της έρευνας για τα νοικοκυριά, καθώς έξι στα δέκα δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, ενώ σχεδόν ένα στα πέντε λέει ότι χρεώνεται σε φίλους και γνωστούς για να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες! Στο δημοσιονομικό πεδίο, η συρρίκνωση των εσόδων τον Μάιο ήταν τελικά πολύ μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, και η συνολική υστέρηση του πρώτου πενταμήνου δεν υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού (χωρίς τόκους) κατά το α’ τετράμηνο (έλλειμμα 18 εκατ. ευρώ) είναι σαφώς χειρότερο από το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που είχε εμφανιστεί στα στοιχεία α’ τριμήνου. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαννιάς, αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική «σοκ και δέους» για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με οδηγίες για μαζικές κατασχέσεις, σε μια προσπάθεια να αυξήσει στα 2 δισ. ευρώ τις εισπράξεις από καθυστερούμενες οφειλές, δίνοντας «ανάσα» στον προϋπολογισμό. Στο μεταξύ, τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, φαίνεται ότι εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα φέτος (θα φτάσουν το 1,4 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και τα 800 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ), καθώς επιχειρήσεις και επαγγελματίες δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για την ομαλή πληρωμή των συντάξεων το β’ εξάμηνο του έτους.

Στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όπου η έλλειψη ρευστότητας απειλεί τη δυνατότητα της ΔΕΠΑ να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους προμηθευτές φυσικού αερίου τον Ιούνιο, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» δεν δέχτηκε να «ανακουφιστεί» η αγορά με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πλέον η ΔΕΠΑ στρέφεται στις εμπορικές τράπεζες για άμεση χρηματοδότηση.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ