Ξανά στο προσκήνιο η Αμμόχωστος

Μια περιοχή η οποία, όπως τονίζει ο Έρογλου, ελέγχεται από τις δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους. Η τουρκική πλευρά κατά καιρούς υφαίνει διάφορα σενάρια επιστροφής της πόλης, που πάντοτε καταλήγουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Απαντώντας στον κ. Έρογλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Χριστοφίδης επισήμανε ότι είναι έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστόφιας να συζητήσει την πρότασή του, η οποία στηρίζεται στα εξής σημεία: 1. Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τον ΟΗΕ. 2. Άνοιγμα του λιμανιού της περίκλειστης πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που θα σημάνει και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. 3. Άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων επί της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ.

Ήδη η Τουρκία τονίζει ότι δεν θα συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία όταν η τελευταία αναλάβει προεδρία την 1η Ιουλίου του 2012 και ότι τα ενταξιακά κεφάλαια μπορούν να περιμένουν για έξι μήνες. Η Τουρκία δεν συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα της ΕΕ χώρα, διότι εάν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια θεωρεί ότι την αναγνωρίζει και αυτοαναιρεί την πολιτική της στο Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ