Να γνωστοποιήσουν τα κόμματα τις θέσεις τους για το δημογραφικό

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με επιστολή της που απέστειλε προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τους υπενθύμισε ότι η διάταξη του άρθρου 21 του Συντάγματος διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα:

«1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. 2. Πολύτεκνες οικογένειες… έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδος από το κράτος… 5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».

Με δεδομένο ότι το δημογραφικό αποτελεί το υπ’ αριθμ. ένα εθνικό πρόβλημα της πατρίδος μας, η Ελλάς είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου, το 20% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών και τα παιδιά έως 14 ετών αποτελούν μόλις το 14%, η Συνομοσπονδία τους εζήτησε, προκειμένου να ενημερώσει τις 185.000 πολύτεκνες οικογένειες, να της γνωρίσουν ποιες είναι οι θέσεις του κόμματός τους επί του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας και ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να προτείνουν για τη λύση του.

Ειδικότερα δε για τους πολυτέκνους, εάν έχουν πρόθεση:

α) Να επιδιώξουν την αλλαγή του άρθρου 38 του Ν. 4024/2011, βάσει του οποίου ο πολύτεκνος με 4 προστατευόμενα τέκνα φορολογείται αγρίως κατά τρόπον πρωτοφανή και εφέτος θα κληθεί, για εισόδημα 26.000 ευρώ, να πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.680 ευρώ (!), αντί των 130 ευρώ που πλήρωνε το προηγούμενο έτος, πέραν των 520 ευρώ που θα πληρώσει για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

β) Να ζητήσουν την αλλαγή στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, βάσει της οποίας έχει το ίδιο αφορολόγητο όριο ο πολύτεκνος με 4, 5, 6, 7 κ.λπ. παιδιά με τον άγαμο.

γ) Να αποκαταστήσουν τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των πολυτέκνων, με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα, για όσους έχουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ, είτε αυτός είναι άγαμος είτε πολύτεκνος με 4, 6, 8, 11 παιδιά κ.λπ. και τη μείωση των επιδομάτων και των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, κατά το ίδιο ποσοστό, είτε αυτός είναι άγαμος είτε πολύτεκνος.

δ) Να επαναφέρουν τις διατάξεις του Ν. 3255/2004 για τους διορισμούς των πολυτέκνων εκπαιδευτικών και του Ν. 860/1979 για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους.

ε) Να επαναφέρουν τη διάταξη του νόμου για τη μειωμένη εισφορά των πολυτέκνων στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και να λάβουν μέριμνα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα διατήρησης.

στ) Να καταργήσουν τα όρια εισοδήματος που θεσπίσθηκαν για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και ν’ αποκαταστήσουν αυτά σε όσους έγιναν περικοπές.

ζ) Να μειώσουν την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 στους πολυτέκνους κατά 50ο/ο, αφού καταβάλουν τα ίδια ποσά με τους αγάμους και να υπαγάγουν στο μειωμένο τέλος 0,5% του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 των ιδιοκατοικουμένων σπιτιών πολυτέκνων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και συνεκτίμηση της άλλης ακίνητης περιουσίας τους.

Είμεθα περίεργοι εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις, όταν μάλιστα αυτονόητο είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν μπορεί να αγνοήσει το δημογραφικό πρόβλημα και έχει χρέος απέναντι στο Έθνος να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα οδηγούν στην ανατροπή αυτής της καταστάσεως, για να ελπίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι θα υπάρχει μέλλον σ’ αυτήν την πατρίδα.


Σχολιάστε εδώ