Κάτω στον Πειραιά

Ενώ όλη την ημέρα η πλατεία δεν είχε… ίχνος παράνομων μικροπωλητών, αργά το βράδυ έγχρωμοι λαθρέμποροι «κατέλαβαν» τους χώρους και πουλούσαν την πραμάτεια τους. Οι δημοτικοί αστυνομικοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν και να κατασχέσουν τα αντικείμενα που πουλούσαν και τότε επτά απʼ αυτούς τους επιτέθηκαν με μαχαίρια. Τρεις δημοτικοί αστυνομικοί θα έχαναν τη ζωή τους, αν δεν έσπευδαν άντρες του Α΄ Λιμενικού Τμήματος που περιπολούσαν στο λιμάνι, οι οποίοι συνέλαβαν δύο. Οι τρεις δημοτικοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

// Λήγει την Τρίτη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 6-15 ετών που οργανώνουν ο Δήμος Πειραιά και η ΚΟΔΕΠ. Φιλοδοξία του προγράμματος –που κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του σημείωσε μεγάλη επιτυχία– είναι τα παιδιά να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Θα συμμετέχουν σε πλούσιες δραστηριότητες όπως: Κολυμβητήριο, μπάσκετ, βόλεϊ, θεατρικό παιχνίδι, χορό, μαγειρέματα, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, εκδρομούλες για παιχνίδι και πικ νικ κ.λπ. Το πρόγραμμα, θα εξελιχθεί σε τρεις περιόδους: από 19/6-29/6/2012, από 2/7-13/7/2012 και από 16/7-27/7/2012. Το κόστος για κάθε περίοδο ανέρχεται σε 80 ευρώ για το πρώτο παιδί, 60 ευρώ για το δεύτερο παιδί της ίδιας οικογένειας και 30 για το τρίτο. Αν το οικογενειακό εισόδημα είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ ή αν οι γονείς είναι άνεργοι, τα παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν.

// Ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο θα διοργανώσει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άργους ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Σκοπός του συνεδρίου, που έχει τίτλο «Άργος και Ηρακλής», είναι να αναδείξει τη σχέση του Ηρακλέους με την πόλη του Άργους, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι μύθοι του Ηρακλή να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο της UNESCO για τα Μνημεία Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, τόνισαν ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης.

// Μια μεγάλη βραδιά για τα παιδιά του Πειραιά ήταν εκείνη της περασμένης Πέμπτης, που άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Σταθμών του δήμου στο Βεάκειο. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και φέτος με ευθύνη της αντιδημάρχου Βρεφονηπιακών Σταθμών Ευαγγελίας Σαρρή. Τα παιδιά των σταθμών παρουσίασαν ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό σεργιάνι στις γειτονιές του Πειραιά, μια γιορτή γεμάτη χρώματα, χαμόγελα και τραγούδι. Τραγούδια που άφησαν εποχή, που μεγάλωσαν γενιές με αυτά.

// Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην προσπάθεια για την ανάδειξη του ανώνυμου σπηλαίου Κερατσινίου, στο οποίο είχαμε αναφερθεί την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, στελέχη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας συντόνισαν δράσεις και ενέργειες ώστε να προστατεύσουν αφενός και να αναδείξουν αφετέρου το σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής που βρίσκεται στο Όρος Αιγάλεω (Σχιστό). Η επίσκεψη των δύο φορέων είχε αποτέλεσμα να γίνουν οι κατάλληλες υποδείξεις και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας από εργαζομένους του ΠΕΣΥΔΑΠ, με στόχο να προετοιμαστεί ο περιβάλλων χώρος του σπηλαίου για σήμερα, οπότε και πραγματοποιείται θεματική εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή του Όρους Αιγάλεω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος και με δεδομένο το ενδιαφέρον από πολίτες να γνωρίσουν το σπήλαιο.

// Μυστική συνάντηση έγινε πριν από περίπου 10 μέρες μεταξύ του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώντας Ζαχαρία Ζούπη και του προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ, της δημοτικής επιχείρησης δηλαδή, με άγνωστο αντικείμενο.

// Ένα βιβλίο-οδηγός, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη. Συγγραφέας είναι ο γνωστός δικηγόρος της πόλης μας και μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Παναγιώτης Δέγλαρης, ο οποίος παρουσιάζει μια νομική πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο της νέας περιόδου λειτουργίας του Θεάτρου. Πέρα απʼ αυτό, όμως, στο βιβλίο γίνεται αναφορά και για το ίδιο το Θέατρο, όπως έχει αναδειχθεί μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του και δίδονται σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι η αποκάλυψη ότι η κεντρική σκηνή, που θα χρησιμοποιείται πλέον, είναι η πρώτη ξύλινη σκηνή που κατασκευάστηκε το 1885 και, φυσικά, επισκευάστηκε και «ξαναστήθηκε» από ειδικούς τεχνικούς.

// Καταργείται η διπλή ταρίφα για τα ταξί της Αίγινας, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Πόρου, Αγκιστρίου, Σπετσών και Κυθήρων έπειτα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που έκανε δεκτή την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη. Έτσι στις περιοχές αυτές σε όλες τις διαδρομές θα ισχύει η μονή ταρίφα.


Σχολιάστε εδώ