Η Ντόρα δεν έφερε τα προσδοκώμενα…

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε πανστρατιά την παράταξη, απευθύνοντας πρόσκληση ακόμα και σε εκείνους που επέλεξαν όχι μόνο να βρεθούν εκτός, αλλά και κινήθηκαν απέναντί της για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εχθρικές διαθέσεις και σκληρό λόγο.

Η έκκληση αυτή δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού έγινε με κριτήρια που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονταν στην ανάγκη και στους λόγους που την επέβαλλαν. Όσοι ανταποκρίθηκαν, το έπραξαν εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή σφραγίστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, και με γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση.

Παρʼ όλα αυτά, αρκετοί πίστεψαν ότι αυτή η αναγκαστική διεύρυνση θα έδινε αποτελέσματα. Συνέβη όμως το αντίθετο. Οι μεν ελάχιστοι ψηφοφόροι του κόμματος της Μπακογιάννη, το οποίο δεν μπήκε στη Βουλή, δραπέτευσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προς τον κ. Τζήμερο και κάποιοι άλλοι προς το ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι ατυχήσαντες του ευρύτερου παραταξιακού χώρου, Μάνος και Καρατζαφέρης, δεν βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές και επέλεξαν και πάλι τις δικές τους μοναχικές διαδρομές, χωρίς μεγάλες ελπίδες, με εξαίρεση τον Μάνο, που μαζί με τον Τζήμερο και χάρις στην ένεση των ψηφοφόρων της Μπακογιάννη βρίσκονται κοντά στο 3%.

Όσο για την πρόεδρο της νεοφιλελεύθερης Δημοκρατικής Συμμαχίας, αφού κατάφερε να της πετάξει ο Σαμαράς ένα σωσίβιο με τη θέση της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, από την επομένη της ανακοίνωσης δεν έπραξε το στοιχειωδώς αυτονόητο, να βγει και να πει δυο κουβέντες για τη Νέα Δημοκρατία. Στη μοναδική, δε, τηλεοπτική της εμφάνιση με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτη, κυριολεκτικά κατατροπώθηκε, χωρίς να πει κουβέντα για την «ταμπακιέρα» που της έβαλε στο τραπέζι ο Σκουρλέτης, θυμίζοντας το σκάνδαλο της Siemens, με τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές του. Αλλά και σε πρόσφατη δημοσκόπηση όπου φέρεται να υπάρχει ερώτημα σχετικά με το πώς είδαν οι Νεοδημοκράτες τη νέα σχέση συνεργασίας της Μπακογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία, κοντά στο 55% είναι αρνητικοί.

Το συμπέρασμα είναι ότι η διεύρυνση απέτυχε, γιατί ακριβώς δεν στόχευε στην κοινωνική βάση της παράταξης, αλλά σε πρόσωπα που εκφράζουν τη φθορά της. Παράλληλα, η πίεση στον Κώστα Καραμανλή να βγει μπροστά, τόσο πριν από την 6η Μαΐου όσο και τώρα με δηλώσεις, ικανοποίησε μόνο ένα κομμάτι του σκληρού κομματικού πυρήνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να βγάλει προς τα έξω εκείνους που αποπνέουν σοβαρότητα και κύρος, που δεν είναι φορτωμένοι με δουλείες και αμαρτίες, που έχουν κύρος και εμπειρία, σε ένα καλό μείγμα με φρέσκα πρόσωπα που υπάρχουν στο πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.

Η κοινωνία δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες. Θέλει όμως τη Νέα Δημοκρατία να έχει καθαρό πρόσωπο και ειλικρινή λόγο. Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες λίγες μέρες πριν από τις εκλογές είναι να επιστρέφει, υπό το κράτος του φόβου, ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της, όχι γιατί έχει πεισθεί από την ίδια, όσο και εάν τα 18 σημεία έστειλαν ένα μήνυμα ότι έχει πρόγραμμα, αλλά γιατί θέλει να στηθεί ένα ανάχωμα στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ