Η Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για δανεισμό από Κίνα ή Ρωσία

Μια από τις επιλογές αυτές είναι και η προσφυγή σε άλλες αγορές πέραν της ΕΕ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, από τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο. Ο χαμηλός εταιρικός φόρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Γερμανίας, όμως ό,τι και αν συμβεί, για τη Λευκωσία είναι κόκκινη γραμμή, καθότι είναι συνταυτισμένος με τη βιωσιμότητα της οικονομίας της. Η θέση αυτή έχει διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες με σαφήνεια από τους κύπριους αξιωματούχους.

Το ρωσικό δάνειο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοικτό τον δρόμο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον της, να δανειστεί από άλλες αγορές, εκτός ΕΕ. Ερωτηθείς την περασμένη Τετάρτη επί του θέματος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι η ΕΕ «ούτε πρόβαλε αντιρρήσεις ούτε απαγόρευσε και ούτε αισθάνεται απογοήτευση» όταν διατυπώνονται τέτοιες θέσεις για τον δανεισμό της Κύπρου από άλλες, πέραν της ΕΕ, αγορές, όπως συνέβη προσφάτως με τη Ρωσία, από την οποία η Λευκωσία δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της.

Το τραπεζικό πρόβλημα

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος που μπορεί να αποφασίζει μόνο του, ενώ ταυτοχρόνως επισήμανε ότι δεν υποβλήθηκε αίτηση για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης και αρνήθηκε να εμπλακεί σε μια τέτοια σεναριολογία. Και κατά πόσο βρισκόμαστε ή όχι ενώπιον ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η Κύπρος είναι εκτεθειμένη στην ελληνική κρίση και, ως εκ τούτου, από το «κούρεμα» των ομολόγων επηρεάστηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και το σύνολο των τομέων της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και ως κυρίαρχο κράτος λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Συνέστησε δε ψυχραιμία.

Γερμανικό κέρδος

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγει στις αγορές και ως εκ τούτου τα 1,8 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ανακαφαλαιοποίηση της Λαϊκής είτε θα εξευρεθούν από δάνειο, π.χ. μέσω Κίνας ή Ρωσίας, ή η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να τύχει εγγύησης η Λαϊκή. Η φόρμουλα αυτή είχε υποβληθεί από την Ισπανία και για τη δική της περίπτωση, αλλά μάλλον απορρίπτεται, καθότι διαφωνεί η Γερμανία. Διόλου τυχαία, αφού τη στιγμή που το ισπανικό δανειστικό επιτόκιο ξεπερνά το 6%, το αντίστοιχο γερμανικό προσεγγίζει το 0%, ενώ με την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αυξάνονται οι γερμανικές εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης. Εάν δεν καταφέρει η Ισπανία το «κόλπο» με τα κρατικά ομόλογα για να αποφύγει την είσοδό της στον Μηχανισμό Στήριξης και την εμπλοκή της σε Μνημόνιο, εξίσου δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την Κύπρο.

Στην περίπτωση εισόδου της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, θα συνοδευτεί και από όρους Μνημονίου. Στο στόχαστρο των εταίρων –και δη των Γερμανών– είναι ο χαμηλός εταιρικός φόρος, που συνιστά και πηγή εσόδων και βιωσιμότητας της κυπριακής οικονομίας καθώς και παράγοντα ανάπτυξης ή και προοπτικών ανάπτυξης.


Σχολιάστε εδώ