επί του πιεστηρίου

Έτσι μήπως και ξεσκάσεις για λίγο… Τώρα χάνω και τις διακοπές, έλεγε οικογενειάρχης μόλις άνοιξε τον φάκελο από τη ΔΟΥ. Άλλοτε έρχονταν τον Μάρτιο και μέχρι τον Απρίλιο τα βολεύαμε. Και πηγαίναμε για κανένα μπάνιο. Τώρα με τον καλοκαιριάτικο… μποναμά χάνεις και όση διάθεση σου είχε απομείνει για λίγες μέρες διάσωσης.

Όλοι με τις αρμάδες τους επιστρατεύθηκαν κατά της Ελλάδας. Απειλώντας. Ομπάμα, Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπαρόζο… Όλοι τους στο ίδιο μοτίβο… Προσέξτε, Έλληνες, πώς θα ψηφίσετε. Μην κάνετε το λάθος και έρθει ο Τσίπρας… και βρεθείτε εκτός ευρώ. Κάθεσαι και λες με το φτωχό σου μυαλό… Καλά, τόσο ξαφνικά μας αγάπησαν και ενδιαφέρονται για μας… Δεν είναι δυνατόν… Κάτι άλλο συμβαίνει. Μάλλον το δικό τους συμφέρον κινδυνεύει. Αλλιώς, γιατί να μας ικετεύουν; Το πολύ πολύ θα μας έλεγαν ότι εμείς σας είπαμε τους κινδύνους, από κει και πέρα ψηφίστε ό,τι θέλετε… Κάποιον λάκκο έχει η φάβα… Πέρα όμως από τις προθέσεις τους, αυτό το μπαράζ ψυχολογικής βίας αποτελεί την πιο προκλητική και άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας.

Το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης χρεοκόπησε, κατέρρευσε είναι η μόνιμη επωδός αναλύσεων σε εφημερίδες και κανάλια. Μόνο το πολιτικό σύστημα; Το δημοσιογραφικό και γενικά το σύστημα των ΜΜΕ πτώχευσε χειρότερα. Από καιρό… Έχει απαξιωθεί από μόνο του. Με την ευθύνη και ημών των δημοσιογράφων. Με ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα, που αντιστάθηκαν, γι’ αυτό και είναι στην απ’ έξω…

Την ώρα που «η Ευρώπη στέκεται στις φλόγες, η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, αντί να παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη, ρίχνουν κηροζίνη αντί για νερό στη φωτιά»!

Δεν τα λέει αυτά κανένας τυχαίος ή άσχετος. Τα γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόνκα Φίσερ. Με τέτοια μυαλά που έχει η Μέρκελ είναι το λιγότερο αφελής όποιος περιμένει ή ελπίζει ότι δεν θα εξαπλωθεί η πυρκαγιά… Τη Μέρκελ το μόνο που την… καίει είναι το πώς θα γίνει γερμανική η Ευρώπη. Τα ίδια ήθελε και ο Χίτλερ, μόνο όμως που κάηκε και η Γερμανία μαζί του. Και όλη η Ευρώπη. Και όχι μόνο…

Ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να τα βρουν οι ηγέτες της ΕΕ. Βγαίνει ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και δηλώνει στο «Βήμα» ότι «Θα έχουμε ευρωομόλογο με τη μία ή την άλλη μορφή» και στην επόμενη σελίδα της ίδιας εφημερίδας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει ότι είναι «αντίθετος με τα ευρωομόλογα γιατί θα έχουν δύο συνέπειες, περισσότερο χρέος και ακόμη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα». Στην ιδέα σημαιοφόρος είναι η καγκελάριός του κ. Μέρκελ. Και μετά περιμένουμε να μας σώσουν…

Πού και πού υπάρχει και κάποιο καλό νέο. Μέσα στις επόμενες μέρες η γνωστή διεθνής εταιρεία «Louis», που έχει κρουαζιερόπλοια και είναι από τις πρώτες εταιρείες στην κρουαζιέρα, μεταφέρει από την Κύπρο την έδρα της στον Πειραιά. Από πλευράς προσωπικού, απασχολεί στη στεριά 200 άτομα.

Ένας δικός μας άνθρωπος, ο αγαπητός φίλος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, έφυγε για το μακρινό ταξίδι, ύστερα από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Ανδρέας από όπου πέρασε, στους αγώνες κατά της χούντας σε κορυφαίες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, στη δημοσιογραφία, στο ΑΠΕ, όπου ήταν για αρκετά χρόνια γενικός διευθυντής, αλλά και στην ΕΡΤ ως πρόεδρος, άφησε έργο, αποτυπώματα που δεν σβήνουν.

Στην πολύ καλή φίλη και κορυφαία του εργατικού ρεπορτάζ, τη σύζυγό του, την Αστέρω, ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη, που έχει αποδείξει ότι τα έχει.

Καλή δουλειά εκεί που πας, Ανδρέα.


Σχολιάστε εδώ