Διεθνή στηρίγματα αναζητεί ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες μελετούν μια σειρά καυτών θεμάτων σε καθημερινή βάση και επικεντρώνονται στην οικονομία, θέτοντας στόχους για την επομένη των εκλογών, αφού γνωρίζουν πια πως τους «προσέχει όλη η Ευρώπη, μιας και η εκτίναξή τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών δεδομένων», όπως σημειώνουν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ως εκ τούτου, ο πρώτος στρατηγικός τους στόχος είναι να εξασφαλίσουν διεθνή στηρίγματα –όχι μόνο με προεκλογική ακτινοβολία– τόσο από ευρωπαίους διανοούμενους όσο και από τα πιο ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη του πλανήτη. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «σε περίπτωση που έρθουμε πρώτο κόμμα, θέλουμε στις 18 Ιουνίου να έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση απέναντι στην κ. Μέρκελ», προετοιμάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το έδαφος και ενισχύοντας ταυτόχρονα το ηγετικό τους προφίλ. Η πρόσκληση προς τους πρεσβευτές στη χώρα μας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πέρα από την επικοινωνιακή δυναμική που ενείχε, αποφασίστηκε, όπως έλεγαν από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, ώστε να υπάρξει απευθείας ενημέρωση για τους κυβερνητικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα για τον οικονομικό, «με επίσημη ενημέρωση και όχι από όσα φτάνουν μέσω του Τύπου». Κι αυτό σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «να μην παίζεται “σπασμένο τηλέφωνο” περί θέσεων και προθέσεων και να μην αναπτύσσεται κινδυνολογία που πλήττει τη χώρα». Θα πρέπει, βεβαίως, να συνυπολογιστεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» σε κράτη όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία, ώστε να αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς «δεν θέλουν να είναι όμηροι κανενός». Γι’ αυτό και ο λόγος του «επιθετικού» κατά τ’ άλλα Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα προσεγμένος και στρογγυλεμένος. Δεν ακούστηκε ούτε μία φορά η φράση «ακύρωση του Μνημονίου» ή «επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης». Όπως σημειώνουν, μάλιστα, πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου «ο Αλέξης ανέπτυξε την κεντρική θέση του κόμματος για λύση του προβλήματος εντός του ευρώ και της Ευρωζώνης. Θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία, και ο προσανατολισμός μας δεν είναι η μονομερής επίλυση, αλλά η σκληρή διαπραγμάτευση».

Ο δεύτερος στόχος της Κουμουνδούρου αφορά την προεκλογική καμπάνια των ανοιχτών συγκεντρώσεων, στις οποίες συρρέουν εκατοντάδες πολίτες, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δικά τους δεδομένα μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιεί ότι την άλλη Κυριακή θα διεξαχθεί ντέρμπι μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που εκμυστηρεύονται πως πριν από μερικές μέρες «ούτε που το περιμέναμε όλο αυτό…». Με τη στρατηγική των ανοιχτών συγκεντρώσεων εστιάζουν σε δύο σημεία: Αφενός διεκδικούν καθαρή νίκη, πρωτιά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αφετέρου επιθυμούν να γνωρίσουν οι πολίτες τις θέσεις του κυβερνητικού τους προγράμματος.

Ο τρίτος στόχος της Κουμουνδούρου είναι, αν μη τι άλλο, η αποδόμηση του προγράμματος του Αντώνη Σαμαρά. Με λίγα λόγια, περνούν από ακτινογραφία τις δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών, επιδιώκοντας έτσι να δείξουν πως το μοναδικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το Μνημόνιο. Παρά την πολυφωνία που επικρατεί στο στρατηγείο της Κουμουνδούρου, όλα τα μέλη είναι ενωμένα σε μια κοινή κατεύθυνση για τους παραπάνω λόγους, ενώ σε ό,τι αφορά το οικονομικό τους πρόγραμμα και την ύπαρξη των λεπτών οικονομικών αποχρώσεων μεταξύ ευρωπαϊστών και κομμουνιστών, όλοι συγκλίνουν στο ότι το μείζον είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ