Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Τα δύο ισχυρότερα νομίσματα της παγκόσμιας οικονομίας, το δολάριο και το ευρώ, βρίσκονται σε πτώση, καθώς η χρηματοπιστωτική αγορά τα χτυπάει αλύπητα. Το πρόβλημα και των δύο αυτών νομισμάτων είναι ταυτόσημο και ακούει στο όνομα «υπερχρέωση». Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παρουσιάζουν έξαρση του δημόσιου χρέους. Το ίδιο παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης πλησιάζει τα 20 τρισ. δολάρια. Από την κατάσταση αυτή φυσικό ήταν οι κερδοσκόποι της χρηματοπιστωτικής αγοράς να βρουν αφορμή να κερδοσκοπήσουν, κατά την προσφιλή τους δραστηριότητα. Περισσότερο έχει εξασθενήσει το ευρώ, καθώς τις ημέρες αυτές η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου μειώθηκε σημαντικά. Από 1 ευρώ = 1,32 δολάρια που ήταν η ισοτιμία τον περασμένο μήνα, η τωρινή ισοτιμία έφτασε στο 1 ευρώ = 1,23 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η κάθοδος του ευρώ είναι περισσότερο θεαματική από την κάθοδο του δολαρίου. Επειδή οι διεθνείς συναλλαγές και κυρίως οι αγοραπωλησίες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών τιμολογούνται και διακανονίζονται σε δολάρια, αυτή η διατάραξη της ισοτιμίας σημαίνει ότι η ενδυνάμωση του δολαρίου μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων αμερικανικών προϊόντων. Ενώ, αντίθετα, ευνοεί τις εξαγωγές των προϊόντων των χωρών της Ευρωζώνης. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των δύο Κεντρικών Τραπεζών (της ΕΚΤ και της FED) για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής που ασκούν.
2
Οι τραπεζίτες, ξένοι και ντόπιοι, ξεσηκώθηκαν για να τρομοκρατήσουν τον λαό της Ελλάδας και να στηρίξουν το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Ο πρώτος που ξεσηκώθηκε ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος και τώρα, κατά την προεκλογική περίοδο, τον ακολουθούν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ράπανος και ο πρόεδρος της Alpha Bank και ιδιοκτήτης της κ. Κωστόπουλος. Βέβαια, έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι ξένοι τραπεζίτες και αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς που μίλησαν για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και του λαού στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα μας θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και θα εγκαταλείψει το ευρώ. Και ασφαλώς οι απόψεις των ξένων τραπεζιτών και οικονομικών αναλυτών μάς είναι εντελώς αδιάφορες, αφού εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία των συμφερόντων με τα οποία βρίσκονται διαπλεκόμενοι. Εκείνο το οποίο θα θέλαμε από την πλευρά μας να αποδοκιμάσουμε είναι το ότι σε λάθος χρόνο οι διοικήσεις της ΕΤΕ και της Alpha Bank ανακοίνωσαν τα όποια αυθαίρετα συμπεράσματα των εκθέσεών τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η δραχμή εάν επανέλθει ως εθνικό νόμισμα. Δεν εξετάζουμε την ουσία των διαπιστώσεων προς το παρόν. Αλλά έχουμε τη γνώμη ότι από ιδιοτελή συμφέροντα παρακινούμενες οι διοικήσεις αυτών των δύο τραπεζών προσπάθησαν να αλλοιώσουν το φρόνημα των ελλήνων ψηφοφόρων. Η τρομολαγνεία αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση του μετώπου των μνημονιακών κομμάτων. Και αυτό είναι απαράδεκτο καθ’ όσον αφορά τη διοίκηση της ΕΤΕ τουλάχιστον.
3
Θα παρακαλούσαμε τους κινδυνολογούντες εγχώριους παράγοντες και τους τραπεζίτες, που κατέχονται από την τρομολαγνεία της επανόδου στη δραχμή, να ρίξουν μια ματιά στη σελίδα 37 (πίνακας ΙΙΙ.2) της φετινής ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί θα βρουν μεταξύ των άλλων τα μακροοικονομικά στοιχεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που αποτελούν μέλη της ΕΕ χωρίς να έχουν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Η Βουλγαρία λοιπόν το 2008 είχε ρυθμό ανάπτυξης 6,2%, το 2009 είχε μείωση -5,5%, το 2010 και το 2011 μπήκε σε ρυθμό ανάπτυξης με 0,2% και 1,9% του ΑΕΠ. Ξεπέρασε, δηλαδή, την κρίση και κατάφερε να απομακρύνει την ύφεση. Επίσης και η Ρουμανία, που στην κρίση είχε παρουσιάσει επί 2 χρόνια ύφεση με συνεχή μείωση του ΑΕΠ, από την περσινή χρονιά ξεπέρασε την κρίση και το 2011 παρουσιάζει ανάπτυξη 2,5% που θα συνεχιστεί και φέτος. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του ισοζυγίου πληρωμών, που απεικονίζουν την εισαγωγική και εξαγωγική κίνηση κάθε χώρας, το 2011 και το 2012 είχε περίσσευμα η Βουλγαρία. Ενώ, αντίθετα, η Ρουμανία είχε έλλειμμα στο ισοζύγιο περίπου στο 4%. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που στα παραπάνω στοιχεία είναι έντονα αρνητική στο τριπλάσιο περίπου. Άρα η μετάβαση τυχόν στο εθνικό νόμισμα δεν θα φέρει την καταστροφή.