Διά χειρός…

… του Ζακ Ντελπλά, οικονομολόγου και μέλους του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, από το άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Σώστε την Ελλάδα από την καταστροφή»:

Τους χρειάζεται το «αεροπλανοφόρο»…

«Το συμφέρον της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ είναι ομοίως να αποφύγει με κάθε κόστος μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρώτον, η Ευρώπη που ανοικοδομήσαμε από το 1945 είναι η Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας. Τι θα γινόταν το ευρωπαϊκό μας σχέδιο αν στην πρώτη σημαντική κρίση απορρίπταμε το πιο αδύναμο μέλος της οικογενείας και το αφήναμε να βυθιστεί στο οικονομικό και πολιτικό χάος, ακόμη και στον πόλεμο; Δεύτερον, είναι καιρός οι υπέρμαχοι του “Grexit” να δουν έναν χάρτη της περιοχής: η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις τρέχουσες ή πιθανές γεωπολιτικές κρίσεις: Συρία, Λίβανος, Ισραήλ-Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, χωρίς να μιλήσουμε για την πρώην Γιουγκοσλαβία… Εμείς (η Ευρώπη και οι ΗΠΑ) χρειαζόμαστε μια Ελλάδα σταθερή και στέρεη ως όαση σταθερότητας στην περιοχή και ως πολιτικό και στρατιωτικό μας “αεροπλανοφόρο” για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή, τη θαλάσσια και εναέρια ειρήνευση της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να μιλήσουμε για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Η κρίση στη Λιβύη το 2011 έδειξε ότι για αυτό δεν θα μπορούσαμε να βασιζόμαστε στη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να χάσουμε την Ελλάδα. Όλος ο κόσμος, Έλληνες, Γερμανοί, Ευρωπαίοι, θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες και υποχωρήσεις».

***

… της Μαρί Λεπέν από τη συνέντευξή της στο «ΒΗΜΑgazino»:
«Πριν από περίπου 20 χρόνια το κόμμα μας είχε επαφές με τον Μάκη Βορίδη, αλλά διακόψαμε κάθε σχέση μαζί του. Διότι τάχθηκε με τον αποσχισθέντα Καρλ Λανγκ και το ακροδεξιό κόμμα του. Καταλάβαμε ότι δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης, όπως θέλει να θεωρείται. Τα πρόσφατα γεγονότα μάς δικαίωσαν. Συμμετείχε με το κόμμα του, τον ΛΑΟΣ, στην κυβέρνηση και δέχθηκε να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας που αποτελούν καταδίκη σε θάνατο του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε για την προσχώρησή του στη ΝΔ: «Ξεπουλήθηκε λοιπόν…».

• Για τη «Χρυσή Αυγή»: «Οι θέσεις και οι ενέργειές της μου φαίνονται πολύ εξτρεμιστικές και καταδικαστέες»:

***

… του αρθρογράφου του «Πρώτου Θέματος» Πάνου Κολιοπάνου:

Θα είναι βιώσιμη αν…

«Με δεδομένο ότι θεωρείται απίθανη η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, εάν αυτό είναι η ΝΔ, πώς θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν διαθέτουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ποιο θα είναι το προσδόκιμο όριο ζωής μιας τέτοιας κυβέρνησης όταν θα έχει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Η κατάρρευσή της θα είναι θέμα χρόνου…
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ πρέπει από τώρα να εξηγήσει η ηγεσία του, με απόλυτη καθαρότητα, τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας θα επιδιώξει. Και αυτή η κυβέρνηση φυσικά δεν μπορεί να είναι αναντίστοιχη με τα “θέλω” της ισχυρής πλειοψηφίας του κοινωνικού σώματος της χώρας. Αλλιώς θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη. Ίσως και χειρότερη. Έτσι η απάντηση στο τρίλημμα είναι αδιάλλακτα απλή. Μόνο μια κυβέρνηση επαρκούς αντιστοίχησης με την κοινωνία και άρα προοπτικής για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμη».


Σχολιάστε εδώ