Ανοίγουν δρόμους…

ΚΑΘΩΣ οι ανησυχίες για την οικονομική κρίση εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Σπάνια, η ατμόσφαιρα για την Ελλάδα βαραίνει όλο και περισσότερο. Διεθνούς φήμης οικονομολόγοι και οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και προβλέπουν κορύφωση της κρίσης το προσεχές φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και τράπεζες του εξωτερικού προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν με τους λιγότερους δυνατόν κραδασμούς τις παρενέργειες που θα υπάρξουν από μια τέτοια δραματική εξέλιξη. Μέσα στο κλίμα αυτό ενισχύονται οι πιέσεις για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο. Κατάργηση ή ακύρωση του Μνημονίου θα έθετε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διεμήνυσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των Μαν. Μπαρόζο και Όλι Ρεν. Μετά την περιβόητη δήλωση για τα «παιδιά της Νιγηρίας» η Κρ. Λαγκάρντ επανήλθε, καλώντας τους Έλληνες να… μιμηθούν τους Λετονούς στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο Βόλ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι Έλληνες πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στο ευρώ. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δεύτερο «κούρεμα» του χρέους και εσωτερική χρεοκοπία προκειμένου να βγει από την κρίση.

Κατήφορος…

ΟΙ εκκρεμότητες σε σχέση με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αλλά κυρίως οι αβεβαιότητες που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα, διαμορφώνουν μια ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα εγείρει ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε οριακό σημείο, με το ΙΚΑ να ζητάει επιπλέον κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις του 2012. Στο μεταξύ, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε τράπεζες του εξωτερικού, με συνέπεια να αποδυναμώνεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ εισαγωγικές επιχειρήσεις περιέρχονται σε δυσχερή θέση, καθώς ξένοι όμιλοι απαιτούν πληρωμή αμέσως σε μετρητά για τα προϊόντα τους. Το χρηματιστήριο κατρακύλησε κάτω από τις 500 μονάδες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει.

Χτύπησε κόκκινο!

ΣΕ υψηλούς τόνους εξελίσσεται η αντιπαράθεση των κομμάτων, καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ιδιαίτερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση είναι σφοδρή. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι με την πολιτική του εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής και ότι η απόφασή του για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και ότι στις 17 Ιουνίου οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν κυβέρνηση δανειστών ή του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Ακόμη, σημειώνει ότι δεν είναι στο πρόγραμμα του κόμματός του η έξοδος από το ευρώ. Κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων ξέσπασε και για το θέμα του ντιμπέιτ, με ανταλλαγή πυρών και μετάθεση των ευθυνών για τη ματαίωσή του. Η μεν ΝΔ υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας σαμποτάρισε την αρχική συμφωνία, γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές θέσεις του στα κρίσιμα ζητήματα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία κι ότι είναι ο κ. Σαμαράς που προκάλεσε τη ματαίωση του ντιμπέιτ, επειδή φοβόταν την αναμέτρηση με τον κ. Τσίπρα.

Διχασμός

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ εκστρατεία μέσω… ΕΛΤΑ και διαδικτύου κάνει ο Β. Βενιζέλος. Με επιστολές και e-mail που έστειλε σε χιλιάδες πολίτες αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και εθνικής ευθύνης, ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική τους οδηγούν τη χώρα στον διχασμό. Επίσης ότι με τις ανέφικτες εξαγγελίες τους δίνουν ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό. Στο μεταξύ, αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν οι αναφορές του για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. «Βρώμικο πόλεμο» από ξένα κέντρα και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν το ΚΚΕ αποδυναμωμένο, καταγγέλλει ο Περισσός. Παράλληλα η Αλ. Παπαρήγα ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όσα υπόσχεται είναι ανέφικτα και ότι με την πολιτική του ουσιαστικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τέλος, υποστηρίζει ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί στις 18 Ιουνίου, θα είναι βραχύβια κι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέες εκλογές. «Δεν θ’ αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη», επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα ο Φ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτες εκλογές. Κάνει λόγο για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης με προοδευτική κατεύθυνση και με προαπαιτούμενο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Μαύρη μέρα»

ΤΟ θέμα ωστόσο που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα είναι το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά επεισόδιο βίας του στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη. Η ενέργειά του να τη γρονθοκοπήσει, ενώ παράλληλα πέταξε ένα ποτήρι νερό προς τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε τη γενική κατακραυγή σε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο. Η αρμόδια Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος -σημειωτέον- αύριο δικάζεται για άλλη υπόθεση για κακουργηματικές πράξεις. Το ένα μετά το άλλο, τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι στο εξής δεν θα μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για «ατυχές γεγονός» και ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Κασιδιάρης προκλήθηκε από την κ. Κανέλλη, η οποία τον χτύπησε πρώτη! Το γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων και του ίντερνετ.


Σχολιάστε εδώ