Έχεις ημιυπαίθριο; Δεν χτίζεις άλλο!

Αυτή είναι η απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας υπό τον σημερινό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, ακυρώνοντας τα σχέδια πολλών ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έκαναν τακτοποίηση ημιυπαίθριων και στη συνέχεια θέλησαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να χτίσουν στο ίδιο ακίνητο. Στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου με «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους που συνεπάγεται δόμηση η οποία ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια (κατά τους ισχύοντες όρους δόμησης) μετά τις 2/7/2009 (ημερομηνία δήλωσης της «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων χώρων για σαράντα χρόνια έναντι αντιτίμου). Με απλά λόγια, το δικαστήριο έκρινε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιούνται» συνυπολογίζονται τελικά στον συντελεστή δόμησης, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νέα κατασκευή που να υπερβαίνει τους επιτρεπτούς όρους δόμησης στην περιοχή. Και αυτό διότι έτσι επέρχεται περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, που δεν είναι ανεκτή από το Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει μόνο τη βελτίωση και όχι την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

***

• Οι εκλογές στους επιστημονικούς συλλόγους Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων έγιναν στις 20 και 27 Μαΐου αντίστοιχα, αλλά νέες διοικήσεις δεν υπάρχουν ακόμη! Οι Κεντρικές Εφορευτικές Επιτροπές δεν μπορούν να ανακοινώσουν ποιοι εκλέγονται! Στους Πολιτικούς Μηχανικούς συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα (!) δημιουργώντας την απορία αν τέτοια εποχή, που οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειές, οι παρατάξεις επέλεξαν να ορίσουν τους πιο πολυάσχολους συναδέλφους τους στην ΚΕΦΕ. Πάντως, βλέπουμε και τα γνωστά συνδικαλιστικά παρατράγουδα, όπως, για παράδειγμα, ότι ακόμη συζητούν για μία ένσταση που έκανε η Συνεργασία, για την οποία ψηφίζουν τρεις υπέρ και τρεις κατά, ενώ ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής λευκό για να μην προχωρήσει η διαδικασία… Κακώς μάλλον θεωρούνται πρακτικοί άνθρωποι οι μηχανικοί. Στους Μηχανολόγους ακολουθείται παρόμοια διαδικασία καθυστέρησης, με ευθύνη πάλι της ΚΕΦΕ. Ο μόνος που προσπαθεί εμφανώς για την εκλογή νέων προέδρων και στους δύο συλλόγους είναι ο Σπίρτζης, ακόμη κι αν δεν είναι γνωστά τα πρόσωπα που εκλέγονται στα ΔΣ. Στόχος του προέδρου του ΤΕΕ είναι να παραμείνει πρόεδρος στους Μηχανολόγους (απ’ όπου προέρχεται) ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι φίλος του, παρά το γεγονός ότι η ΠΑΣΚ ήταν δεύτερη παράταξη. Μάλιστα, για να πετύχει τον σκοπό αυτό, ο Σπίρτζης θα θυσιάσει την πιθανότητα να γίνει πρόεδρος στους Πολιτικούς Μηχανικούς ο Κοτζαμπασάκης. Βέβαια, συνεχίζει να προωθεί την επιλογή Κυριακόπουλου, για να φανεί ότι στηρίζει την ΕΛΕΜ και για να μην πάρει τον πρόεδρο η ΔΚΜ. Η ΔΚΜ, από την άλλη, δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για διαπραγμάτευση. Το μόνο που σταθερά υποστηρίζει και στους δύο συλλόγους είναι ότι πρέπει να γίνουν συλλογικά προεδρεία με πρόεδρο από την πρώτη παράταξη, γιατί αυτό ψήφισαν οι μηχανικοί. Έτσι φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει συγκρότηση ΔΣ σε κανέναν σύλλογο πριν από τις εθνικές εκλογές.

• Η Διοικούσα του ΤΕΕ φαίνεται ότι έχει περιοριστεί μόνο σε διαχειριστική λειτουργία και δεν κάνει απολύτως τίποτα για τα καθημερινά προβλήματα των μηχανικών, με αιτιολογία τη μη ύπαρξη πολιτικής ηγεσίας στα αρμόδια υπουργεία. Το μόνο που γίνεται στο ΤΕΕ είναι πολιτικές συγκεντρώσεις με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαβάνος, μάλιστα, οργάνωσε εκδήλωση ως ΙΕΚΕΜ για την αστική δημοκρατία χωρίς σχετική απόφαση του ΔΣ του ΙΕΚΕΜ. Άλλωστε, εκμεταλλεύεται την επαναπροσέγγιση με τον Σπίρτζη. Ο καθένας θεωρεί τον άλλον μελλοντικό του στήριγμα για την προεδρία του ΤΕΕ, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση θα υπάρχει το 2013. Ίσως να επαναληφθεί η ιστορία.

• Σας λέγαμε στις προηγούμενες εκλογές ότι η ΝΔ είχε δώσει βαρύτητα στους μηχανικούς, ενώ είχε ετοιμάσει και σχετική προεκλογική εκδήλωση Σαμαρά, που τελικά ματαιώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έπιασε το μήνυμα και τώρα δίνει εκείνος βάρος στους μηχανικούς, με εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στο ΤΕΕ, με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη, για την παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος.
• Το ΕΤΑΑ πέτυχε τη μη ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου, με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Απασχόλησης Αντ. Ρουπακιώτη, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οπότε θα ληφθεί η τελική απόφαση. Έτσι πήραν μία ανάσα οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, έπειτα από αυτά που γίνονται κάθε μέρα με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στενάζει οικονομικά.

• Στο διαδίκτυο αναρτώνται, συγκεντρωμένες, από την προηγούμενη εβδομάδα οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την Α’ (μεγάλη) κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων. Είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ.

• Μήπως οι «δουλειές» στα σκουπίδια είναι βασικός λόγος που κάποιοι διαλέγουν (πολιτικές) πλευρές; Όχι τόσο γιατί ελπίζουν να «πάρουν», όσο διότι, αν υπάρξει συγκεκριμένη κυβέρνηση, φοβούνται ότι θα χάσουν… Κυρίως επειδή κινδυνεύουν η χωροθέτηση και οι διαγωνισμοί, ενώ στον «αέρα» κυκλοφορεί και θέμα «καύσης» σκουπιδιών… Τα επόμενα μεγάλα έργα με σύμβαση παραχώρησης ορέγονται ήδη μεγάλες εταιρείες. Στη λίστα βρίσκονται οι ζεύξεις της Σαλαμίνας και της Λευκάδας με τον ηπειρωτικό κορμό, ο νέος οδικός άξονας Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Επίσης γίνονται ήδη συζητήσεις και για άλλα μεγάλα έργα στην Αθήνα, κυρίως του μετρό, όπως η γραμμή 4, η επέκταση της γραμμής 2 προς Πετρούπολη και Ίλιον, η υπογειοποίηση της γραμμής 1 στον Πειραιά. Εδώ δεν ξέρουμε αν έχουμε χρήματα για μισθούς και συντάξεις, οι τράπεζες βρίσκονται με το ένα πόδι στον λάκκο και οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες συζητούν τα επόμενα μεγάλα έργα. Ξέρουν κάτι ή απλώς «αργία μήτηρ πάσης κακίας»;

***

Κουίζ για έμπειρους μηχανικούς: Ποιοι «μεγαλοπαράγοντες» ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για μία θέση με παχυλή αποζημίωση σε «βαρύ» ΔΣ, αλλά δεν το λένε ευθέως, για να μην «καούν»; Άλλωστε, είναι δύσκολες εποχές για τους μηχανικούς… Άραγε θα επιβεβαιωθούν εκ νέου τα γνωστά παιχνίδια επιρροής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν το ΤΕΕ;

*

Όλοι οι μηχανικοί περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα αυθαίρετα. Κατ’ αρχάς θα υπάρξει νέα παράταση στην πρώτη φάση; Κανείς δεν ξέρει, αφού δεν υπάρχει κυβέρνηση. Δεύτερον, η δεύτερη φάση πότε θα ξεκινήσει; Κανείς δεν ξέρει… αφού το ΤΕΕ αδιαφορεί! Παρότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε διάφορες διαρροές στα ΜΜΕ, τα οποία συντονισμένα ασχολήθηκαν με το θέμα των αυθαιρέτων, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ΤΕΕ δουλεύει για τα αυθαίρετα, οι αναγνώστες της στήλης ξέρουν καλύτερα…

*

Κουίζ για δυνατούς λύτες…

Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, περισσότερων του ενός υπουργείων, εκμεταλλευόμενοι προφανώς την κυβερνητική παράλυση των τελευταίων μηνών, διαρρέουν ότι θα ανατραπεί σύντομα ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων; Αληθεύει ότι «προετοιμάζεται» σχετική εισήγηση που θα ανατρέπει τα όποια σχετικά κίνητρα επενδύσεων δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις και ότι οι νόμοι είναι ανεφάρμοστοι; Αληθεύει, τέλος, ότι κάποιοι συμβουλεύουν ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να… περιμένουν;


Σχολιάστε εδώ