άλλες τυπολογίες

• Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του enikos.gr. Τον Μάιο το σάιτ του Νίκου Χατζηνικολάου κατέγραψε 1.359.043 μοναδικές επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με τον Απρίλιο, που είχε 905.294. Συνολικά, το enikos είχε 650.404 μοναδικούς επισκέπτες τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, και 604.983 τον Μάρτιο. Τον Μάιο οι συνολικές επισκέψεις έφτασαν τις 6.501.872 (αύξηση από τον Απρίλιο 65%), με 29.460.165 σελίδες (+60%). Οι εκπομπές του Νίκου Χατζηνικολάου τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο έφεραν το enikos.gr, σύμφωνα με τη Nielsen, στις 7 πρώτες θέσεις της πανελλήνιας κατάταξης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σειρά για να απαντήσει στους πολίτες έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

• Νέο ΔΣ στη ΔΕΜΚΟ του Ομίλου Κοντομηνά. Πρόεδρος είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος ο Λαυρέντης Αλβέρτης και μέλη η Ελένη Ξηνταράκου, ο Διονύσης Αλεξανδράτος και ο Κωνσταντίνος Σταματελάτος.

• Ανακάλεσε την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η 4 Πι Ειδικές Εκδόσεις, που εκδίδει το «National Geographic». Η Γενική Συνέλευση και το ΔΣ της εταιρείας πιστοποίησαν τη μη καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 300.000 ευρώ. Έτσι, η εταιρεία επέστρεψε στο προηγούμενο κεφάλαιό της, στα 120.000 ευρώ. Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ναυτεμπορικής. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η έγκριση των αμοιβών των μελών του ΔΣ.

• Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος από τη Διεύθυνση Ειδήσεων του Mega, όπως μαθαίνουμε, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της στήλης. Στα πρόσωπα που ανέβηκαν στη Μεσογείων περιλαμβάνεται, σε ρόλο αρχισυντάκτη, και ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, ο οποίος εργαζόταν στο Alter.

• Ο Μανώλης Λέκκας αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Alpha από τις 13 Ιουνίου. Τα τελευταία εννέα χρόνια εργάστηκε στον Όμιλο Σαράντη, αρχικά ως διευθυντής Επιλεκτικής Διανομής και στη συνέχεια ως διευθυντής Τμήματος Προϊόντων Υγείας & Φροντίδας. Ο Μανώλης Λέκκας έχει υπηρετήσει με επιτυχία σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wella Hellas και της Sebastian International.

• Με την ιδέα της επιστροφής του Θ. Αναστασιάδη στον Alpha, από τον ΑΝΤ1, φλερτάρουν στην Κάντζα. Στον ΑΝΤ1 θεωρούν πως μεγαλύτερη απώλεια θα ήταν να χάσουν το «Ράδιο Αρβύλα».

***

• Οικονομικό έμφραγμα στην Digea. Η αδυναμία πληρωμής από το Alter τους τελευταίους μήνες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται προστριβές και με τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής. Το ψηφιακό σήμα τους από την Αίγινα, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει να το μεταφέρει η Digea, κάτι που προβλεπόταν να γίνει και με το κλείσιμο των αναλογικών πομπών στον Υμηττό στις 20 Ιουλίου.

• Περισσότερες συχνότητες για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας θέλουν τα ιδιωτικά κανάλια. Το αίτημά τους είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, όμως εμπόδιο αποτελούσε το ότι δεν υπήρχαν αρκετές συχνότητες για την HD εκπομπή μέσω της Digea. Το κλείσιμο της αναλογικής τηλεόρασης στον Υμηττό, ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο ώστε να βρεθούν επιπλέον συχνότητες. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στις «Τυπολογίες», η Digea έχει ζητήσει δύο ακόμη διαύλους για την πανελλαδική εκπομπή των καναλιών της με σήμα υψηλής ευκρίνειας.

• Σε διαγωνισμό για την προμήθεια δώδεκα πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, προϋπολογισμού 1.151.280 ευρώ, προχώρησε η ΕΡΤ. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 30 Ιουλίου.

***

• Την επόμενη Παρασκευή 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη επαναληπτική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ. Μεταξύ των θεμάτων ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός αλλά και η παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του Οργανισμού.

***

• Με την υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης σε ραδιοφωνικό σταθμό ήρθε αντιμέτωπο το νέο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ μετά τις εκλογές της 30ής Μαΐου, εκτός από την εκλογή προεδρείου, συζητήθηκε η έγκριση επιχειρησιακής σύμβασης στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Libero FM, όπου συστάθηκε ένωση προσώπων, στην οποία –όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση– συμμετείχαν και δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφηκε προβλέπει τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δήλωσαν πως θα αποσύρουν τις υπογραφές τους μετά την παρέμβαση της Ένωσης.

***

• Γενέθλια για τον Flash 96, που έκλεισε 23 χρόνια ζωής την περασμένη εβδομάδα. Ο Flash βγήκε στον αέρα στις 4 Ιουνίου 1989 και ήταν από τους πρώτους ενημερωτικούς σταθμούς της Αττικής. Σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση μέχρι τις εκλογές.

• Παρά την πολεμική του κριτική στα ΜΜΕ, το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα media είναι μάλλον φτωχό. Γίνεται λόγος για «κανόνες στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» και για «εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταβολής τέλους συχνοτήτων» (ισχύει ήδη για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας). Γίνεται ακόμη λόγος για καταβολή του 1,5% επί του τζίρου των σταθμών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως και για «ποιοτική αναβάθμιση της ΕΡΤ» αλλά και του ΕΣΡ.

• Σε live αναμετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Ιουνίου προχωράει η ιστοσελίδα igraphics.gr. H εφαρμογή της ιστοσελίδας χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές από πολλά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το skai.gr, η Google και ο Guardian.

***

• Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής που προέρχονται κυρίως από τον διαφημιστικό χώρο. Το θέμα παρακολουθεί η Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου Τηλεόρασης.

• Γκρίνια στον ΔΟΛ για την απήχηση των περιοδικών του ομίλου. Περικοπές δεν θα πρέπει να αποκλείονται στον αντίστοιχο κλάδο της «Καθημερινής».

• Δημόσια διαβούλευση έως και τις 6 Ιουλίου από την ΕΕΤΤ για την έκδοση κανονισμού αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.

***

• «Θεσσαλονίκη 1912-2012: Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου». Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η έκδοση που ετοίμασε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, αξιοποιώντας την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης για να αναδείξει τη συμβολή των εφημερίδων στη διαμόρφωση του νεότερου προσώπου της πόλης.

• Εξετάζεται ο ρόλος των εφημερίδων ως κιβωτού ιστορικής μνήμης, σε κείμενο του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργου Αναστασιάδη.

• Καταγράφεται αναλυτικά το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη τα έτη 1912-2012.

• Παρατίθενται περισσότερα από 100 μεγάλα γεγονότα της εκατονταετίας, που διαμόρφωσαν το ιστορικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες της.

***

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία Τηλεοπτικά Δικαιώματα. Στη θέση του Κρίστοφερ Μάινους, που αποχώρησε από τον Alpha, τοποθετήθηκε η Άννα Σούρπη. Πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης είναι ο Νίκος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος ο Ηλίας Τσίγκας, διευθύνων σύμβουλος ο Μανόλης Δραϊνάκης και μέλη οι Αρχοντούλα Παπαναγιώτου, Πάνος Κυριακόπουλος, Γιώργος Ξανθόπουλος, Άννα Σούρπη και Αγγέλα Κακαουνάκη.

• Συγχώνευση με απορρόφηση της Della Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, του Αντώνη Δελλατόλα, από την Joel Books. Την ίδια ώρα, και το «Ποντίκι» πέρασε σε μορφή iPad.

• Δεν είναι μόνο η οικογενειακή ζώνη τρισδιάστατων προβολών που καθιερώνει για το καλοκαίρι η συνδρομητική τηλεόραση της Nova κάθε Κυριακή το μεσημέρι. Η πλατφόρμα έκλεισε συμφωνία με το ερωτικό κανάλι Dorcel TV και κάθε εβδομάδα θα προβάλλει και ερωτικές ταινίες σε 3D.

• Υπηρεσίες υποτιτλισμού και νοηματικής γλώσσας ζητάει να καθιερώσουν τα διεθνή κανάλια που εκπέμπουν στη Μεγάλη Βρετανία η αρχή ραδιοτηλεόρασης Ofcom. Η βρετανική αρχή θέτει ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση των διεθνών καναλιών από το 2014 (ανάμεσα στα οποία κανάλια των Discovery, Disney, Turner) την ένταξη των παραπάνω υπηρεσιών.


Σχολιάστε εδώ