XΡΗΜΑτιστήριο

> Πού θα πάει, θα έρθει το όνομά του… στο προσκήνιο! Μαθαίνουμε ότι ο πολυδιαφημισμένος Νίκος, που φέρεται να πουλούσε διαφημιστική – εκδοτική – επικοινωνιακή προστασία στον κ. Τσοχατζόπουλο, έχει βαρύ και ασήκωτο επίθετο πολιτικού ανδρός.

> Μιλάμε για ουσιαστική διαφορά… μεταξύ καπιταλιστικών χωρών! Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Αμερική προτιμούν να διαγράφουν τα χρέη που είναι αδύνατον να πληρωθούν, παρέχοντας έτσι στους δανειολήπτες μια δεύτερη ευκαιρία, προς όφελος των ίδιων αλλά και της οικονομίας.

***

> Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά! Σε μια οικονομία που παραπαίει, σε μια αγορά πεθαμένη, σε μια επενδυτική κοινότητα στα όρια νευρικής κρίσης, το ΧΑ τιμωρεί εξίσου καλούς και κακούς, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τις υγιείς εταιρείες με τα σαπάκια…

> Διαλέγετε και παίρνετε! Το υπέρογκο δημόσιο χρέος μιας χώρας αντιμετωπίζεται ή με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλά επιτόκια ή με διαδοχικά «κουρέματα» των πιστωτών ή με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ή με αύξηση της ποσότητας χρήματος ή με χρεοκοπία.

> Οι αγορές δεν δίνουν καμία σημασία στα λόγια, εστιάζουν την προσοχή τους στους αριθμούς! Τα νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου εμφανίζουν μεσοσταθμικές τιμές κοντά στις 12,5 μονάδες βάσης, έχοντας προεξοφλήσει, δηλαδή, ένα ακόμη «κούρεμα» της τάξεως του 75%.

> Την ώρα που εν όψει εκλογών μέχρι και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αναγκάστηκε να παγώσει κάθε προγραμματισμένη ενέργεια ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου του, η ATEbank ανακοίνωσε ότι ο σύμβουλος πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αξιολογεί τις τρεις δεσμευτικές που του υποβλήθηκαν. Και, παρεμπιπτόντως, μιλάμε για μια επιχείρηση που εν μέσω κρίσης κατάφερε να γυρίσει από σημαντικές ζημίες σε εντυπωσιακά κέρδη.

> Βάσει του μεγέθους τους, σύμφωνα με το ύψος των αναγκών τους ή τόσα όσα ακριβώς χρειάζονταν για να έχουν tier 1 στο 8% και να δανείζονται από την ΕΚΤ; Με ποια κριτήρια μοιράστηκαν τα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης σε Εθνική (7,43), Πειραιώς (4,7), Εurobank (3,97) και Αlpha Bank (1,9);

> Οι βασικοί μέτοχοι τις έχουν αφήσει στην τύχη τους, προκειμένου να τις ξεφορτωθούν με τεχνικό τρόπο! Ο λόγος για τις πάλαι ποτέ κραταιές Αθηναϊκές Συμμετοχές και νυν παραπαίουσες Ευρωσυμμετοχές, αφού όταν τα ετήσια συνολικά έσοδα του εκδότη παραμένουν μικρότερα των δύο εκατ. ευρώ, οι κινητές αξίες του διαγράφονται.

> Μέχρι πότε το ισοζύγιο θα παραμένει θετικό; Μπορεί, κύριε Ανωμερίτη, το διεθνές transit φορτίο στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ να σημειώνει αύξηση, ωστόσο η πορεία του εγχώριου παραμένει πτωτική, και γι’ αυτό ούτε λόγος.

> Περί του κ. Μούζουλα ο λόγος! Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ένας από τους δικηγόρους που συμμετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για θέματα χρηματαγοράς διορίστηκε νέο μέλος στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και κάτι ακόμα: Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες αναλαμβάνουν την υπεράσπιση μεγαλοεπενδυτών που εμπλέκονται σε χρηματοοικονομικές παραβάσεις;

> Μπορείτε να κάνετε όσα κόλπα θέλετε, αλλά σ’ εμάς δεν περνάνε! Δεν θα μείνουμε τόσο στις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, όχι γιατί δεν έχουν αξία, αλλά επειδή έγιναν από πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ, όσο στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από συγκεκριμένα μνημονιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία με άκομψο τρόπο παρενέβησαν για πολλοστή φορά στις πολιτικές εξελίξεις, προπαγανδίζοντας κατά των αντιμνημονιακών κομμάτων.

> Εκτός από τις εξόδους από το χρηματιστηριακό ταμπλό έχουμε και τις διαγραφές από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών! Οι γενικές συνελεύσεις των Euroline και Interinvest αποφάσισαν μεσοβδόμαδα την έγκριση περάτωσης της εκκαθάρισής τους.

> Καταξοδεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλός της! Με μια κίνηση άνευ ουσίας, αφού δεν παραπέμπει ούτε καν σε στήριξη του χαρτιού, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης προέβη σε αγορά 1.400 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΕΧΑΕ, συνολικής αξίας 2.800 ευρώ.

> Αλλιώς… πώς; Με άλλοθι τις ζημίες ύψους 4 εκατ. ευρώ που κατέγραψε το α΄ τρίμηνο και πρόσχημα τα εκβιαστικά διλήμματα περί γενικευμένου μπλακ άουτ που θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ λόγω αδυναμίας αναχρηματοδότησης των δανείων της, αναρωτιόμαστε αν θα αναζητηθούν οι λόγοι που συνάφθηκαν αυτά και αν θα αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που έβαλαν την υπογραφή τους στη χρηματοδότηση πρότζεκτ που είτε δεν ήταν απαραίτητα είτε υπερκοστολογήθηκαν είτε…

> Τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου δεν μπορούν να καλύψουν τα ειδικότερα της εταιρείας! Μετά την πρόσκαιρη μείωση, οι ζημίες της ΑΝΕΚ επανήλθαν δριμύτερες, εκτοξευόμενες στα 17,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012, θέτοντας επί τάπητος θέμα μάνατζμεντ, στρατηγικής, συνεργασιών, ακόμα και πώλησης πλειοψηφικών πακέτων σε επενδυτικά funds.

> Ο καθείς στο είδος του! Εν όψει των εκλογών, ο πρόεδρος της NUNTIUS Χρηματιστηριακής και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ κ. Μωραϊτάκης κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα… να είναι ομιλητής σε δωρεάν σεμινάρια για καταθέτες επενδυτές και δανειολήπτες.

> Τελειωμό δεν έχουν οι ζημίες της Γενικής Τράπεζας! Για ένα ακόμη τρίμηνο οι Γάλλοι είδαν την επένδυσή τους να κοκκινίζει κατά 66,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην πολιτική των υψηλών προβλέψεων.

> Συγκοινωνούντα δοχεία! Οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας μέσω 1) των κρατικών μας ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, 2) των εγγυήσεων που έχουν δώσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ως ενέχυρο για τον δανεισμό τους και 3) των υποχρεώσεων της χώρας στο σύστημα πληρωμών TARGET 2.

> Αυτό είναι το ζητούμενο! Πόσες από τις εκροές καταθέσεων που αναφέρουν οι διοικήσεις των τραπεζών στα conference call τους έγιναν με τη βοήθεια των τμημάτων Private Banking, Asset Management και των θυγατρικών τους αμοιβαίων κεφαλαίων;

> Οι δυσλειτουργίες έχουν ονοματεπώνυμο! Τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού οφείλονται, αφενός, στις στρεβλώσεις κατά τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και, αφετέρου, στην αποφυγή της σύνδεσης χονδρεμπορικής – λιανικής, καθώς και στη μη παρακολούθηση των μεταβολών στα εγγυημένα τιμολόγια των ΑΠΕ.

> Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας! Σε μια περίοδο που τα κρατικά ταμεία αναζητούν εναγωνίως έσοδα, η παράταση της προθεσμίας δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων οδηγεί σε μετάθεση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τόσο των ίδιων όσο και των θυγατρικών τους εταιρειών.

> Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής; Να παραμένουν τα έργα ημιτελή; Μπορεί οι προκαταβολές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ να μην μπορούν να κατασχεθούν για τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο οι τελικές πληρωμές δύναται να συμψηφισθούν ή να παρακρατηθούν.

> Ναι στη θωράκιση της λειτουργίας τους, όχι όμως με ανθρωποθυσίες! Υπάρχουν, άραγε, εισηγμένες που προτίμησαν να διατηρήσουν σταθερό το διαφημιστικό τους μπάτζετ από το να διασφαλίσουν το σύνολο των θέσεων εργασίας τους;

> Η εξέλιξη αυτή επανέφερε την ισορροπία στον κλάδο! Η ραγδαία μείωση των αγοραπωλησιών στα ακίνητα είχε και ένα καλό, καθώς υποχρέωσε σε λουκέτο τα κάθε είδους μεσιτικά παραμάγαζα και τις απανταχού εταιρείες ακινήτων-φαντάσματα, που άνοιγαν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά.

> Τα λόγια δεν κοστίζουν, τα λες και ό,τι βγει! Πόσες από τις διοικήσεις των εταιρειών που σε προηγούμενα οικονομικά αποτελέσματα είχαν ανακοινώσει ενέργειες για άρση της επιτήρησης των μετοχών τους το έκαναν και για το α΄ τρίμηνο του 2012 και θα το επαναλάβουν στο μέλλον;

> Ας μην περιμένουμε τον από μηχανής θεό της αρχαίας τραγωδίας! Για να επωφεληθεί η Ελλάδα από τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της με καινοτομία και διαχείριση κινδύνων, να καθετοποιήσει την παραγωγή, ώστε να υπάρχει προστιθέμενη αξία, και να διαχειριστεί καλύτερα τους φυσικούς της πόρους.

> Η άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας έχει πιάσει πάτο! Η υποχώρηση του εσωτερικού τουρισμού οφείλεται πρωτίστως στην παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και δευτερευόντως στη ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και στην ανοδική πορεία της ανεργίας.

> Δεν είναι καιρός για νάζια και παράλογες απαιτήσεις! Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει αλύπητα τον κλάδο και την παρατεταμένη ύφεση να επιδεινώνει διαρκώς τα μεγέθη του, οι διοικήσεις των περισσότερων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν εκείνες τις συνέργειες που θα τις βγάλουν από το αδιέξοδο.

***

> Οι μεγάλοι του κλάδου, με προσβάσεις στο πράσινο σύστημα εξουσίας, έχουν καβαντζώσει αρκετά έργα, εξ ου και το μεγάλο ανεκτέλεστο των υπολοίπων τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΓΕΚ Τέρνα, της οποίας το ύψος αυτών των συμβάσεων ξεπερνά το 1,85 δισ. ευρώ.

> Αν και αυτό δεν είναι η πλήρης απαξίωση του θεσμού, τι άλλο είναι; Από τις 90 εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστηριακό ταμπλό την περίοδο των παχιών αγελάδων, δηλαδή 1999-2000, στις μηδενικές της φαιδράς πορτοκαλέας, ήτοι 2010-2012…

> Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει, λέει ο λαός! Κάπως έτσι σκέφτηκε η Alpha και προκειμένου να συμπαρασταθεί στις διοικήσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που βάλλονται πανταχόθεν ταυτίστηκε με τις εκθέσεις τους υπέρ του ευρώ, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζοντας πως τυχόν απώλειά του «…θα χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις που θα την προκαλέσουν για να επιβάλουν μείωση των πραγματικών μισθών και των συντάξεων στη χώρα…».


Σχολιάστε εδώ