Ψάχνουν εναγωνίως για λεφτά

Ο δήμος διεκδίκησε τα χρήματα αυτά από τις καταθέσεις των εταιρειών στις τράπεζες που έχουν δεσμευθεί. Η απάντηση των τραπεζών ήταν ότι δεν μπορούν να αποδώσουν τα χρήματα γιατί είναι δεσμευμένα. Κατόπιν αυτού ο Δήμος Πειραιά θα καταθέσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με την οποία θα ζητήσει να του αποδοθούν τα χρήματα, γιατί αποτελούν ανταποδοτικά τέλη τα οποία σύμφωνα με τον νόμο «δεν παρακρατούνται, δεν δεσμεύονται, δεν εκχωρούνται και δεν διατίθενται για κανέναν άλλον σκοπό πλην της χρηματοδότησης των υπηρεσιών προς τον πολίτη».

• Η ακίνητη περιουσία της Ιωαννιδείου Σχολής, από τη στιγμή που καταργήθηκε η σχολική επιτροπή του συγκεκριμένου σχολείου, σε ποιου τη διαχείριση θα ανήκει;

Το ερώτημα αυτό δεν είναι καθόλου φιλολογικό, αφού οι νέες ρυθμίσεις για τις σχολικές επιτροπές, που ισχύουν από πέρυσι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», σύντομα θα… ανάψουν φωτιές.

Κι αυτό γιατί καταργούνται για λόγους οικονομίας όλες οι σχολικές επιτροπές και θα μείνουν μόνον δύο! Μία σχολική επιτροπή για την Πρωτοβάθμια και μία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επειδή όμως το κράτος έχει σταματήσει να δίνει χρήματα στον δήμο για τις ανάγκες των σχολείων και υποχρεώνεται ο δήμος να βρίσκει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, δικαιωματικά θα ζητήσει να διαχειρίζεται ο ίδιος τα χρήματα των ιδίων πόρων των διαφόρων σχολείων.

Τα ποσά όμως αυτά είναι αστεία. Αντίθετα, τα χρήματα που έχει ως ιδίους πόρους η Ιωαννίδειος είναι τεράστια (φτάνουν, όπως λέγεται, το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο) από τα πολλά μαγαζιά στο ισόγειο του ιδιόκτητου κτιρίου της, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, και τα νοικιάζει. Τα χρήματα αυτά θα τα διεκδικήσει ο δήμος, αφού αυτός ουσιαστικά συντηρεί τα σχολικά κτίρια μέσω των δύο σχολικών επιτροπών που απέμειναν.

Αν τεθεί όμως τέτοιο θέμα, τι θα κάνουν οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς της Ιωαννιδείου; Δεν θα αντιδράσουν; Γι’ αυτό λέμε ότι μ’ αυτές τις αλλαγές που έγιναν στην ΤΑ κάθε λίγο και λιγάκι θ’ ανοίγει ο… ασκός του Αιόλου. Κι άντε να μαζέψουν μετά τους ανέμους… Ή μάλλον τις θύελλες…

• Έγγραφο προς τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έστειλε ο Δήμος Πειραιά με το οποίο τον καλεί όπως στη δόση των ΚΑΠ του Μαρτίου να μην παρακρατηθεί η τοκοχρεολυτική δόση, δεδομένου ότι ο δήμος έχει τρομακτικό έλλειμμα ρευστότητας. Με το ίδιο έγγραφο ο δήμος δεσμεύεται να πληρώσει την τοκοχρεολυτική αυτή δόση κάποιον άλλον μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επειδή η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σ’ όλους σχεδόν τους δήμους είναι τραγική, η διοίκηση του ταμείου δεν θα πρέπει ούτε καν να σκεφθεί για να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Πειραιά. Αφού γνωρίζει πολύ καλά πόσο ανάγκη έχει ο δήμος αυτά τα χρήματα… Και όχι μόνο ο Δήμος Πειραιά, βέβαια…


Σχολιάστε εδώ