Χωρίς πυξίδα το ΠΑΣΟΚ

Όλο και περισσότερα στελέχη πλέον μιλούν χωρίς περιστροφές και τονίζουν πως το άλλοτε κραταιό Κίνημα «βουλιάζει» όλο και περισσότερο σε «φουρτουνιασμένη θάλασσα, αφού δεν έχει κανέναν απολύτως προσανατολισμό για να ξεφύγει από τη θύελλα και να βρει ένα λιμάνι, έστω και για λίγο».

Η γκρίνια προσλαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις (όπως έγραφε και την προηγούμενη βδομάδα το «Π») και ακουμπάει όχι μόνο το επιτελείο του προέδρου του κόμματος, αλλά πλέον και τον ίδιο.

Η βασική κριτική που ασκείται είναι πως ο πρόεδρος, που προφανώς δεν είναι ο βασικός υπαίτιος της καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και κυρίως δεν μαθαίνει από τα λάθη που έκανε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και δεν τα διορθώνει.

Ως βασικό παράδειγμα φέρουν το γεγονός ότι ο Βενιζέλος συνεχίζει μια αδιέξοδη, όπως φαίνεται, προσωπική πολιτική, παρουσιαζόμενος ως «ο από μηχανής θεός», που πήρε πάνω του τους τελευταίους μήνες όλα τα προβλήματα της χώρας και κατάφερε να τα διαπραγματευτεί με επιτυχία με τους δανειστές.

«Ο Βενιζέλος σίγουρα δεν φέρει τις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και των “κηπουρών” που οδήγησαν τη χώρα στην κόλαση και το ΠΑΣΟΚ στα Τάρταρα, ωστόσο συνεχίζει να κάνει τα ίδια ακριβώς λάθη, να λειτουργεί εγωκεντρικά, με μόνο μέλημα το προφίλ του, χωρίς όμως να αναπτύσσει μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα επέτρεπε στο ΠΑΣΟΚ να συμμαζευτεί κατʼ αρχάς και να συσπειρώσει κάποιο κόσμο», λένε γνωστά μεγαλοστελέχη.

Επισημαίνουν, επίσης, πως «δεν είναι δυνατόν να είμαστε στην καρδιά μιας δεύτερης, ακόμα πιο κρίσιμης προεκλογικής περιόδου και να μην υπάρχει σαφής και επεξεργασμένη πολιτική». Τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν να λείπει ένας στοιχειώδης προσανατολισμός, πως τη μια γίνεται «μισή κίνηση» προς την Αριστερά και την Κεντροαριστερά και αμέσως μετά γέρνει προς τα Δεξιά, με σενάρια περί συγκυβέρνησης με τη ΝΔ (με προσθήκη της ΔΗΜΑΡ).

Ουσιαστικά με αυτήν τη μόνιμη «μπαλάντζα», όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χάνεται κόσμος και προς τα Δεξιά (καθώς απενοχοποιείται η Δεξιά και μαζεύει από τις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ), αλλά και προς τα Αριστερά (καθώς το πιο ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι στρέφεται σε κόμματα της Αριστεράς).

Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν πολλά στελέχη, συνθλίβεται καθημερινά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ακριβώς γιατί προσπαθεί να τοποθετηθεί στο «κέντρο», αλλά γιατί δεν εκπέμπει σαφή και ολοκληρωμένο λόγο και δεν κάνει τολμηρή υπέρβαση από την κυβερνητική πολιτική του Γ. Παπανδρέου, που οδήγησε σε τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Τονίζουν ακόμα πως αυτή η «συνεχής υπερπροβολή του Ευάγγ. Βενιζέλου», καταγράφει αφενός μεν αδυναμία να παρουσιαστεί μια συνεκτική ηγετική ομάδα γύρω από τον πρόεδρο που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σταδιακά στην «αλλαγή σελίδας», αφετέρου την αδυναμία να πείσει ότι τώρα μπορεί να «τρέξει πολιτικά και να υλοποιήσει» στοιχειώδεις βελτιώσεις στην οικονομική πολιτική που απορρέει από το Μνημόνιο, αφού άλλα έπραξε ως υπουργός και άλλα λέει τώρα. Πάντως, αν και στην Ιπποκράτους υπάρχει πολύ βαρύ κλίμα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει κι άλλο εκλογικά και πως στις 17 Ιουνίου θα υπάρξει και νέα ψυχρολουσία, στελέχη από το επιτελείο του Βενιζέλου εκτιμούν πως με την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου μπήκε «πάτος» στο βαρέλι και στις επερχόμενες εκλογές θα υπάρξει τουλάχιστον σταθεροποίηση των ποσοστών.

Βασική παράμετρος της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνεργάτες του Βενιζέλου, είναι να αναδειχτεί το κόμμα, έστω και με αυτά τα ποσοστά, ως «ρυθμιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», καθώς ο Βενιζέλος επισημαίνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα πως «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος».


Σχολιάστε εδώ