Φτωχαδάκια οι γάλλοι και γερμανοί βουλευτές μπροστά στους Έλληνες…

Ο καθαρός μηνιαίος μισθός ενός έλληνα βουλευτή αγγίζει τα 8.500 ευρώ, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν επίδομα δαπανών ύψους 4.900 ευρώ, επίδομα συμμετοχής στη Βουλή ύψους 1.200 ευρώ, στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας), τέλος 1.800 ευρώ για έξοδα γραφείου, ενώ τα έξοδα μεταφοράς τους τα καλύπτει το κράτος. Επιπλέον τους χορηγεί αυτοκίνητο για όσο διάστημα είναι μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη Γαλλία οι βουλευτές αμείβονται με 5.247 ευρώ καθαρό μισθό, 6.412 ευρώ για διάφορες δαπάνες, 9.138 ευρώ επίδομα για βοηθούς, μεταφορά και δωρεάν τηλέφωνο.

Στην Ιταλία, τα μέλη του Κοινοβουλίου κερδίζουν περισσότερα από 90.000 ευρώ μεικτά ετησίως και υπόκεινται σε μειώσεις 10%, ενώ 20% λιγότερα θα πάρουν αυτοί που βγάζουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Δεν μπορούν όμως να παραπονεθούν, καθώς δεν θα υποστούν μειώσεις σε επιδόματα, όπως στεγαστικό επίδομα 3.500 ευρώ για όσους δεν ζουν στη Ρώμη, επίδομα δαπανών 3.690 ευρώ, κ.λπ. Αντίθετα, στη Γερμανία, έχουν δικαίωμα μόνο σε έναν μισθό 7.688 ευρώ τον μήνα, χωρίς πρόσθετα επιδόματα.

Η κοινωνία βράζει, η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται, αλλά οι βο(υ)λευτές μας δείχνουν να είναι στον κόσμο τους, παρά τους προπηλακισμούς, τους οποίους κάποιοι δέχονται σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους.

Σήμερα η βουλευτική αποζημίωση διαμορφώνεται σε επίπεδα λίγο διαφορετικά, δηλαδή ο μισθός που βάζει καθαρά στο χέρι ένας βουλευτής είναι κατά μέσο όρο 5.934,87, μετά τη μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων.

Το ποσό αυτό αυξάνεται φυσικά όταν ο βουλευτής συμμετέχει σε πολλές επιτροπές της Βουλής (για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή η αμοιβή του είναι 150 ευρώ (όπως προκύπτει και από το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύαμε στο προηγούμενο φύλλο).

Επίσης παίρνουν:

– Επίδομα γραφείου: 935 ευρώ (με αυτό οι βουλευτές πληρώνουν το ενοίκιο του γραφείου τους)

– Οικογενειακό επίδομα: 35 ευρώ (είναι στην ουσία το επίδομα γάμου)

– Ταχυδρομικά τέλη: 1.136 ευρώ (είναι η συμφωνία ατέλειας που έχουν τα ΕΛΤΑ με τη Βουλή για να στέλνουν οι βουλευτές κάρτες και εκλογικό υλικό στους ψηφοφόρους τους)

– Έξοδα κίνησης: 364 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας το ποσό ξεπερνά τα 600 ευρώ τον μήνα) έξοδα για κινητό τηλέφωνο: έως 200 ευρώ (εάν ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος ο βουλευτής το πληρώνει από την τσέπη του –κρίμα το παιδί!) Ειδικότερα για τους βο(υ)λευτές επαρχίας πληρώνουμε επιπλέον: Επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ (είτε για να νοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα είτε για να πληρωθεί το ξενοδοχείο τους με το οποίο έχει σύμβαση η Βουλή) και 52 αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους (κυρίως για τους βουλευτές νησιωτικών περιοχών και της Βόρειας Ελλάδας).

Έπειτα από κάθε εκλογική διαδικασία, οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές λαμβάνουν ένα επίδομα εφάπαξ 5.000 ευρώ, για να επανδρώσουν το πολιτικό τους γραφείο, ενώ όσοι βουλευτές επανεκλέγονται παίρνουν 3.000 ευρώ, για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό του γραφείο τους.


Σχολιάστε εδώ