υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

«Μεγαλοπρεπείς εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την 559η επέτειο της άλωσης της Πόλης. Η βραδινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στον Κεράτιο με φαντασμαγορικά εφέ και λέιζερ. Επίσης, μετά 5 χρόνια επισκευών που έγιναν στον χώρο, επαναλειτούργησε χθες το τέμενος Φατίχ που φέρνει τον τίτλο του “Πορθητή”…»

Δεν πρόκειται για δημοσίευμα της «Χουριέτ», αλλά της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» του Μ. Βασιλειάδη…

— Πάντοτε προσβλητικός, αλαζών και μικροπρεπής ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκ. Μπαγίς στη συνάντησή του με τον Σκοπιανό Ν. Πόποσκι, που κάλεσε την Ελλάδα να… ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματά της, αντί να ασχολείται με το «όνομα της Μακεδονίας, κάποια προβλήματα που αφορούν τα νησιά και τα συρματοπλέγματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα…»

— Το ακούσαμε κι αυτό: Διπλωμάτης που επέστρεφε από χώρα της Αφρικής, όπου υπηρετούσε, συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μερικά… τσιγαριλίκια. Αθωώθηκε στο δικαστήριο, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ασκήσει εναντίον του πειθαρχική διαδικασία, μια και επρόκειτο περί υπηρεσιακής μετακίνησης. Τελικά εκρίθη ότι αφού αθωώθηκε από τη Δικαιοσύνη, ούτε γάτα ούτε ζημιά, οπότε ικανοποιήθηκε και ο πατέρας του, παλιός πρέσβης.

• Εντύπωση είχε προκαλέσει η στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, που χωρίς να κρύβει την εχθρότητα του για τις κάθε είδους εκδηλώσεις που αφορούν εθνικά θέματα, είχε δημιουργήσει προσκόμματα στην παραχώρηση δημοσίων χώρων για τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Από την άλλη όμως, είναι γνωστή και η σπουδή του κ. Μπουτάρη για κοινά προγράμματα με τα Σκόπια και τον Δήμο Κρούσεβου.

— Και ξαφνικά μας λύθηκε η απορία, καθώς τα ΜΜΕ στα Σκόπια μετέδωσαν ότι ο κ. Μπουτάρης, που έλκει την καταγωγή του από τη μεριά της μητέρας του από το Κρούσεβο, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια προσωπική επένδυση, κτίζοντας ένα κτίριο… 31 δωματίων, όπου ένα μικρό τμήμα θα είναι για κατοικία και στο υπόλοιπο θα εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια.

— Ο κ. Μπουτάρης συνεργάζεται με τον Δήμο Κρούσεβου για να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός της πόλης και να ξεπερασθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Κρούσεβο για να εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους, λόγω της διαφοράς της ονομασίας. Το σπίτι της μητέρας του χρησιμοποιείται πια σαν ταχυδρομείο, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν το νέο οικόπεδο, που θα αξιοποιηθεί από τον κ. Μπουτάρη, είναι… προσφορά του Δήμου Κρούσεβου.

— Ζυμώσεις επί ζυμώσεων στα Σκόπια μετά την αποτυχία ανατροπής της απόφασης του Βουκουρεστίου, καθώς η αντιπολίτευση «πυροβολεί» τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της ΠΓΔΜ από τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι εύκολος παίκτης πάντως και έτσι ας μη διαγράψουμε εύκολα τα όσα λέγονται και γράφονται για εκ νέου προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την προηγούμενη απόφαση και επέμεινε στο «βέτο» της και στη Συνοδό Κορυφής του Σικάγου.

— Πάντως υπάρχουν κι άλλες, πιο προωθημένες ιδέες, που αφορούν την προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα την αναγνώριση με το συνταγματικό όνομα, κάτι που αριθμητικά μάλλον θα είναι εύκολο. Πρακτικά δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δύσκολα θα εγκρίνει μια τέτοια απόφαση, αλλά το θέμα είναι ότι πλέον τα περιθώρια, ούτως η άλλως, περιορίζονται και ίσως πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει μια (ισχυρή) ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία του «στριμώγματος» του κ. Γκρούεφσκι.

— Μόνο ως αθλιότητα μπορεί να περιγραφούν τα όσα συνέβησαν στην Επισκοπή Σικάγου, όπου οργανώθηκε επίσημη υποδοχή στον Αχμέτ Νταβούτογλου, στην οποία κλήθηκαν να αποδώσουν τιμές και οι ηγέτες της Ομογένειας.

Το θλιβερό του πράγματος είναι ότι η Επισκοπή επιδίδεται εδώ και χρόνια σε αγώνα για «συνεργασία» της ελληνικής και τουρκικής ομογένειας(!), οργανώνει εκδηλώσεις για την «Άλωση της Πόλης» με χορηγία των… Τουρκικών Αερογραμμών, και δέχεται με απόλυτα φυσικό τρόπο τον κ. Νταβούτογλου να θέτει ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας για την «τουρκική και μουσουλμανική» μειονότητα στην Ελλάδα. Και μάλιστα ένας από τους μητροπολίτες να απαντά σε επιστολές διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους έναντι των μειονοτήτων τους.

— Δεν νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αντανακλά μια γενικότερη επιλογή εγκατάλειψης του εθνικού χαρακτήρα που έχει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο πλαίσιο γενικότερης επιλογής που έχει γίνει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που θεωρεί ότι η σύμπλευση με τον κ. Ερντογάν πιθανόν θα βελτιώσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας και θα διευκολύνει την επιστροφή κάποιων περιουσιών.

Αυτή η εξέλιξη όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με τα πολύ μεγάλα ποσά που έχει προσφέρει το ελληνικό κράτος ακόμη και αυτές τις δύσκολες περιόδους για κάλυψη «αναγκών» του Πατριαρχείου, όσο έχει να κάνει με τη ζημιά που προκαλείται στην εξωτερική πολιτική και στην αποτελεσματικότητα της δύναμης που διαθέτουν οι ομογενείς στις ΗΠΑ.

— Και αυτό γιατί εις βάρος των εθνικών θεμάτων δίνεται προβάδισμα στην προώθηση θεμάτων όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η ελεύθερη λειτουργία του Πατριαρχείου, που όμως αποτελούν υποχρεώσεις του τουρκικού κράτους προς τους ίδιους τους πολίτες του.

-Άλλα πάει πολύ να πληρώνει το κράτος τις ανάγκες του Πατριαρχείου, να ξοδεύει τόσα διπλωματικά όπλα για την προώθηση των θεμάτων του Πατριαρχείου και το αποτέλεσμα να είναι οι Επισκοπές του, όπως αυτή του Σικάγου, ουσιαστικά να μετατρέπονται σε υποστηρικτές της Τουρκίας, παρασύροντας σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο και κάποιους από τους γνωστούς (πριμοδοτούμενους από το ΣΑΕ) παράγοντες της Ομογένειας.

• Αναθάρρησαν κάποιοι στο ΥΠΕΞ μόλις άκουσαν ότι ξαναμπήκε στο παιγνίδι η κ. Μπακογιάννη, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξοφληθούν «γραμμάτια» που έμειναν απλήρωτα όταν φρόντισαν να βολέψουν τους ανθρώπους της μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Φαντάζονται ήδη τους εαυτούς τους να ξαναζωντανεύουν από τις στάχτες τους, ελπίζοντας ότι η Ντόρα θα κατευθυνθεί στη Βασ. Σοφίας. Σε διαφορετική περίπτωση, κι αν τα exit polls κρύβουν εκπλήξεις, τους βλέπω να αδειάζουν τα γραφεία τους από το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να μην τους βρουν εντός κτιρίου οι άσπονδοι «συνάδελφοί» τους που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και στοχοποιήθηκαν επειδή όρθωναν το ανάστημά τους.


Σχολιάστε εδώ