ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩ(ΚΟΠΗ)ΜΕΝΟΥΣ

Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Την ίδια ώρα, πάντως, δημιουργεί μία κίνηση ομάδων για να περιοριστούν οι κυρώσεις σε όσες ΠΑΕ απέτυχαν να πάρουν αδειοδότηση, για να αλλάξουν οι ποινές και κυρίως η απαγόρευση μεταγραφών και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων τους σε παίκτες κάτω των 22 ετών. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι «έτσι ανατρέπονται οι ισορροπίες στο πρωτάθλημα και δημιουργείται μία διοργάνωση δύο ταχυτήτων, με τις μισές ομάδες να είναι ανδρικές και οι μισές να στηρίζονται σε νέους».

Η ουσία είναι ότι χωρίς δυνατές τις δύο από τις πέντε κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες της Σούπερ Λίγκας το ποδοσφαιρικό προϊόν υποβαθμίζεται αισθητά. Ο ανταγωνισμός χάνεται και μοιραία δίνεται το δικαίωμα σε χορηγούς και κανάλια να επιτύχουν τη μείωση των χρημάτων που δίνουν στο άθλημα. Μεγαλύτερος φόβος όλων, βέβαια, είναι η προοπτική να επιτύχει το συνδρομητικό κανάλι μία σεβαστή μείωση στο τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης περιόδου, καθώς πλέον υπάρχει το επιχείρημα της αλλαγής συνθηκών.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του συνόλου των κυρώσεων σε ένα πρόστιμο. Μόνο που έτσι δημιουργείται νέα ανισότητα ανάμεσα στους μπαταχτσήδες του ποδοσφαίρου και στους παράγοντες, οι οποίοι ματώνουν για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Εκείνο που προέχει τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι η σωτηρία του τηλεοπτικού συμβολαίου, διότι, αν μειωθούν τα έσοδα, το επόμενο καλοκαίρι θα δικαιούνται άδεια δύο ή τρεις ΠΑΕ και οι υπόλοιπες θα βαρέσουν κανόνι», υποστηρίζουν στελέχη της Σούπερ Λίγκας.

Τη λύση μπορεί να δώσει η πρόταση του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση στην ΕΠΟ με τη θέσπιση συγκεκριμένου σάλαρι καπ για κάθε ομάδα, στα πρότυπα του αμερικανικού μπάσκετ. Ουσιαστικά αφορά όσες ΠΑΕ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση. Τι προβλέπει η πρόταση του ΟΦΗ; Την επιβολή προστίμου ύψους 40% επί των εσόδων από τηλεοπτικά και χορηγίες για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών. Με το υπόλοιπο 60% κάθε ΠΑΕ θα μπορεί να πορευτεί για τη συγκρότηση του ρόστερ της ανεξάρτητα από την ηλικία των μεταγραφικών στόχων. Με το πλάνο του ΟΦΗ έχουν ήδη συμφωνήσει οι παράγοντες της ΑΕΚ, ενώ θετικά το βλέπουν και οι υπόλοιπες ομάδες που χρωστάνε πολλά εκατομμύρια ευρώ δεξιά και αριστερά. «Είναι ίσως το μόνο σχέδιο που μπορεί να αποτρέψει τη μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου και να εξασφαλίσει τη σταδιακή εξυγίανση των εταιρειών», υποστηρίζουν στην ΕΠΟ.


Σχολιάστε εδώ