Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου

Διότι στη μία περίπτωση (νίκη της ΝΔ) θα προκύψει μια αξιωματική αντιπολίτευση της Αριστεράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στην άλλη (πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ) θα έχουμε… σεισμικές δονήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφού η χώρα μας θα αποκτήσει την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη μεταπολεμική ιστορία της!

Γύρω λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ περιστρέφονται οι εξελίξεις.

Η ΝΔ έχει πετύχει μια σοβαρή συσπείρωση μετά την «πανστρατιά» που εξήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ευελπιστεί ότι θα κόψει πρώτη το νήμα το βράδυ της 17ης Ιουνίου.

Απʼ την άλλη μεριά, τα άλλα κόμματα πιέζονται απʼ αυτόν τον ιδιόμορφο νέο διπολισμό. Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, που διαπιστώνει ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών, για το Κίνημα θα σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα του νικητή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μέχρι την Παρασκευή, τελευταία μέρα που σύμφωνα με τον νόμο επιτρεπόταν η δημοσιοποίησή τους, έδειχναν το οριακό της κατάστασης που περιγράψαμε.

Για την πρώτη θέση φαίνεται ότι παλεύουν σκληρά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ενδεικτικό ότι άλλες δημοσκοπήσεις (οι περισσότερες) έδειχναν πρώτη τη ΝΔ και άλλες τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι επίσης γεγονός ότι αυτά τα δύο κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Κυμαίνονταν γύρω στο 25%, με τάσεις αυξητικές.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα, όποιο είναι, αυτήν τη φορά θα έχει πάνω από 120 βουλευτές (έστω και οριακά), κι αυτό είναι κρίσιμο για τις μετεκλογικές διεργασίες και εξελίξεις, αξιοποιώντας βέβαια το μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τα ποσοστά της 6ης Μαΐου έχει αποτέλεσμα τη συμπίεση ή ακόμα και συρρίκνωση των ποσοστών των άλλων κομμάτων, με κάποιες εξαιρέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ στις περισσότερες έρευνες έδειχνε να κρατά τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες παρουσίαζε τάσεις μείωσης. Και θα εξαρτηθούν πάρα πολλά για τον νικητή των εκλογών του Ιουνίου από τη συγκράτηση ή όχι των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Αν κατά τις δύο εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές ενισχυθεί ένα ρεύμα διαρροών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ μπροστά στον φόβο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, δηλαδή συστημικών ψηφοφόρων, τότε αφενός η ΝΔ θα είναι πολύ κοντά στην πρωτιά, αφετέρου το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί σε ποσοστά κάτω (ίσως και αρκετά κάτω) απʼ αυτά της 6ης Μαΐου.

Όπως επίσης έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πτωτική τάση είχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ πλήρη κατάρρευση εμφάνιζε ο ΛΑΟΣ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτη αντοχή έδειχνε η ΔΗΜΑΡ, που κινούνταν μεταξύ των ποσοστών της 6ης Μαΐου και μιας ελαφράς ανόδου.

Επίσης, λίγο κάτω από το 3% φαινόταν η συμμαχία Μάνου-Τζήμερου, που θα κινηθεί οριακά μεταξύ του να πιάσει ή όχι το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή, αν και οι προβλέψεις συμφωνούν ότι θα είναι τόσο ακραία η πόλωση, που δύσκολα θα περάσει τον πήχη.

ΝΔ: Συγκυβέρνηση
με ΠΑΣΟΚ και…

Αν πρώτο κόμμα στις 17 Ιουνίου αναδειχθεί η ΝΔ, τότε οι μετεκλογικές εξελίξεις θα «τρέξουν» προβλέψιμα.

Δηλαδή και με βάση την προαναφερθείσα εκτίμηση, ότι το πρώτο κόμμα θα έχει πάνω από 120 βουλευτές, η ΝΔ θα προστρέξει σε πρόταση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί θα έχουν πάνω από 151 έδρες.

Βέβαια, θα ήταν επιθυμητή και μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν θα έλεγαν «όχι» στην πρόσθεση και των βουλευτών Μάνου-Τζήμερου, αν είναι στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, οι εξελίξεις με πρωτιά της ΝΔ θα είναι προβλέψιμες. Και βέβαια ικανοποιούν και τους δανειστές μας, αφού τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (αλλά και η ΔΗΜΑΡ) έχουν δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου και δανειακής σύμβασης.

ΣΥΡΙΖΑ:
Επιλογές-εκπλήξεις!

Αν τις εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Κατʼ αρχάς, ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή δεσμεύτηκε για ολιγομελή κυβέρνηση.

Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον να επισημάνουμε πως σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την οικονομία επέδειξε ρεαλισμό, αν και μίλησε καθαρά για κατάργηση του Μνημονίου.

Ενώ και σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, το Σκοπιανό, εμφάνισε μια ευδιάκριτη στροφή προς θέσεις κοντά στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» ή εν πάση περιπτώσει σε θέσεις που δεν προκαλούν και δεν αφίστανται από κόκκινες εθνικές γραμμές, για παράδειγμα στο Σκοπιανό…

Τι θα κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναδειχτεί πρώτο κόμμα;

Οι πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για προτάσεις-εκπλήξεις, τις οποίες επεξεργάζεται το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα.

Μία απʼ αυτές προτείνει το εξής:

• Σχηματισμό κυβέρνησης από προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς, με αντιμνημονιακή εικόνα και δράση, ίσως ακόμα και πρωθυπουργό μια τέτοια προσωπικότητα. Αυτή η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ευελπιστώντας ότι θα τη λάβει από τη ΔΗΜΑΡ, ίσως μάλιστα λάβει και ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεν θα είναι δηλαδή, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, κυβέρνηση αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση της ευρύτερης –αντιμνημονιακής– Αριστεράς.

Είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια κυβέρνηση να είναι υπουργός Οικονομικών ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος θεωρείται πιο «ρεαλιστής» σε σύγκριση με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν θα κάνουν καμιά διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ενώ είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, έχοντας πάντως δεδομένο ότι το ΚΚΕ πάρα πολύ δύσκολα θα μπει στη λογική μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης…

ΠΑΣΟΚ: Και με τον «αστυφύλαξ» και με τον «χωροφύλαξ»!

Σχετικά με τη μετεκλογική στάση, συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, οι σκέψεις που υπάρχουν στην Ιπποκράτους και στο στενό επιτελείο του Β. Βενιζέλου έχουν ως συνισταμένη το εξής:

• Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε όποιο κόμμα είναι πρώτο, δηλαδή είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, υπάρχουν αποχρώσες προσεγγίσεις σε αυτό, αλλά είναι η κοινή συνισταμένη, επαναλαμβάνουμε, των σκέψεων και προθέσεων, κυρίως του Β. Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η σκέψη που υπάρχει πίσω από πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης που θα δοθεί είναι ότι «αφού δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, δεχόμαστε ακόμα και πρωθυπουργό τον Τσίπρα και αν δεν πάει καλά, αν δεχτεί υπονόμευση από το εσωτερικό και το εξωτερικό και καταρρεύσει σε λίγους μήνες, τότε τελειώνουμε και με τον Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Άλλωστε, τονίζουν, αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει θάλασσα, τότε άνετα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη του…

Στο επιτελείο του Βενιζέλου εκτιμούν ότι αν σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (στην οποία επίσης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης), αυτή η κυβέρνηση θα λάβει χρήματα από ΕΕ και στήριξη από τους δανειστές και πέραν της δανειακής σύμβασης (π.χ. ΕΣΠΑ), «αρκεί να μην τα παρκάρει, όπως κάναμε εμείς και απλώς τα κοιτάζαμε, με τα γνωστά αποτελέσματα», λένε.

Αντίθετα, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις τους, θα πιεστεί, θα παίρνει μόνο τα χρήματα για την εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων και τίποτα πέραν αυτού, οπότε θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Εκτιμούν, επομένως, ότι μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να αντέξει για 2-3 χρόνια, αλλά το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει θα είναι η αντιπολίτευση από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ. Και αυτό θα κάνει επισφαλή τον βίο της…

Αλλά είναι ενδιαφέρουσες και οι απόψεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη συμμετοχή στελεχών του σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Εδώ οι τάσεις είναι τρεις:

– Οι Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης επιμένουν να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με τα κορυφαία στελέχη του.

– Ορισμένα στελέχη της Ιπποκράτους είναι της άποψης να στηρίξει μεν το ΠΑΣΟΚ μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά να μη συμμετέχει, ώστε να αποκαθαρθεί από τον «κυβερνητισμό», που του έχει κοστίσει ακριβά.

– Σύμφωνα με άλλη πρόταση, συνεργατών του Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει μεν να συμμετέχει, αλλά με στελέχη της νεότερης γενιάς. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά το όνομα του βουλευτή Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλου.

Υπάρχει όμως και η τάση να μη δώσουν στήριξη, ψήφο εμπιστοσύνης, είτε είναι η ΝΔ πρώτη είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος φαίνεται να κλίνει προς την τρίτη άποψη. Οπότε αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, θα υπάρχουν στην κυβέρνηση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι πρώτης γραμμής…


Σχολιάστε εδώ