Στη… γωνία περιμένει τον Βενιζέλο ο Λοβέρδος

Ο Λοβέρδος έχει διαφωνήσει με πολλά σημεία της εκλογικής στρατηγικής του Βενιζέλου, τόσο των εκλογών της 6ης Μάη όσο και των τωρινών. Και μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει μετά τις εκλογές…

Βέβαια το αν τελικά θα μιλήσει και το τι θα πει, θα εξαρτηθούν απʼ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν αυτό είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπές, τότε μάλλον ο Ανδ. Λοβέρδος θα ψάξει για μια άλλη ευκαιρία. Αν δηλαδή το ΠΑΣΟκ στις 17 Ιούνη τουλάχιστον συγκρατήσει τα ποσοστά της 6ης Μάη και πολύ περισσότερο αν τα αυξήσει, έστω και λίγο.

Αν όμως τα ποσοστά συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, τότε ο Βενιζέλος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Και όχι μόνο απʼ τον Λοβέρδο… Βέβαια ο Ανδ. Λοβέρδος θα είναι απʼ τους πρώτους που θα μιλήσουν. Θα ασκήσει σοβαρή κριτική στα πεπραγμένα του Βενιζέλου έως τώρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ενός ακόμα χειρότερου εκλογικού αποτελέσματος.

Και δεν θα είναι μόνο ο Λοβέρδος που θα μιλήσει, επαναλαμβάνουμε.

Υπάρχει ένας σταθερός πυρήνας πρώην «εκσυγχρονιστικών» στελεχών που επίσης θα ζητήσουν λογαριασμό απʼ τον νέο αρχηγό.

Για παράδειγμα, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Ραγκούσης κ.ά.

Μάλιστα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει φροντίσει να κάνει φανερές τις προθέσεις της, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται διάλυση και επανίδρυση.

Ίσως για να προλάβει αναμενόμενες αντιδράσεις, ο Βαγγ. Βενιζέλος έχει μιλήσει ήδη για το διαλυμένο, κυβερνητικό, φθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Και τα έχει παραπέμψει όλα στο επόμενο συνέδριο. Μέχρι και την αλλαγή του ονόματος. Μάλιστα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι το νέο όνομα θα είναι «Δημοκρατικό Κόμμα»!

Μέσα, πάντως, σε αυτά τα πλαίσια έντονων διεργασιών, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μια σειρά στελεχών, νυν και πρώην, του ΠΑΣΟΚ (Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Ηλ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης κ.ά.) εμφανίζονται να συμμετέχουν σε ζυμώσεις για ένα νέο σχήμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με σημείο αναφοράς τον τέως πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο!

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες και οι εξελίξεις θα είναι ενδιαφέρουσες…

Ήδη στις παρασκηνιακές διεργασίες που συντελούνται φαίνεται ότι μετέχουν σχεδόν όλα τα επιφανή στελέχη του άλλοτε «εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου», μηδέ εξαιρουμένου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έκανε εκ νέου αισθητή την παρουσία του με ένα άρθρο για την οικονομία και το Μνημόνιο στο «Βήμα της Κυριακής» και ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πιο παρεμβατικός μετά τις εκλογές.

Με αποχρώσεις και αποκλίσεις στη στρατηγική τους κινούνται και άλλα επιφανή στελέχη των «εκσυγχρονιστών», όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ένα από τα σημεία αναφοράς αυτών των ζυμώσεων είναι, για την ώρα τουλάχιστον, η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, καθώς ήδη σε αυτή βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά επίλεκτα στελέχη των «εκσυγχρονιστών», όπως ο Στέφανος Μανίκας, ο Γιάννης Νικολάου, ο Νίκος Μπίστης κ.ά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις ακόμα και για δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα περιλάβει πολλά στελέχη των εκσυγχρονιστών και θα «ενσωματώσει» και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία θα μετεξελιχθεί και θα αλλάξει και όνομα.

Πολλά, μάλιστα, στελέχη του εκσυγχρονιστικού ρεύματος κάνουν λόγιο για δημιουργία ενός πολιτικού πόλου με «κεντρώα χαρακτηριστικά», που θα τοποθετηθεί απέναντι στις σκληρές εκδοχές της Δεξιάς και της Αριστεράς (του ΣΥΡΙΖΑ) και θα έχει ρυθμιστικό ρόλο ακόμα και στη συγκρότηση κυβερνητικών σχημάτων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει κινητικότητα, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα μιλήσει στις 5 Ιουνίου σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, με ομιλητές επίσης τους Γιάννη Βούλγαρη, Ηλία Ευθυμιόπουλο, Λεωνίδα Λουλούδη.

Επίσης, το δίκτυο Π80 (στο οποίο έχει επιρροή ο Γιάννης Ραγκούσης) έχει κάνει εκδηλώσεις με ομιλητές τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, τη νυν υπουργό Πολιτισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανό και πανεπιστημιακούς (Β. Κιντή, Μ. Ματσαγγάνης, Λ. Μήτρου κ.ά.).


Σχολιάστε εδώ