Σιγουριά για τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε παρακάτω) θα αλλάξει την ατζέντα, αφού όλοι θα αναγκαστούν να συζητούν πάνω σε αυτό και τις προτάσεις που περιέχει και ως εκ τούτου θα υποχωρήσουν οι τρομοκρατικές, ανεύθυνες και επικίνδυνες για την ίδια τη χώρα επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν οδηγεί τη χώρα στην πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι, εάν βγουν πρώτο κόμμα, θα επιδιώξουν τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς και ως εκ τούτου θα απευθύνουν κυβερνητική πρόταση στο ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εάν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ (εάν συμφωνήσει, αφού το ΚΚΕ ούτε καν το συζητάει) δεν διαθέτουν 151 έδρες στη Βουλή, τότε με βάση ερμηνεία του Συντάγματος θα ζητήσει ψήφο ανοχής από τη Βουλή με πλειοψηφία 120 βουλευτών, καθώς και με τη στήριξη πιθανόν μεμονωμένων βουλευτών από άλλα κόμματα, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής.

Βλέποντας τη λυσσαλέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το ντόπιο αλλά και το ξένο κατεστημένο, κάνουν λόγο για αντίδραση ενός συστήματος που είναι σάπιο και θορυβήθηκε από την ορατή πλέον προοπτική να βουλιάξει στα ανομήματά του.

Δεν είναι τυχαίο, λένε, το γεγονός –όπως μετέδωσε το Reuters– ότι ο τέως πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ζήτησε –εν όψει της γνωστής επιστολής του Αλ. Τσίπρα στην «τρόικα» για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου– από τον Μπαρόζο να δηλώσει ότι, εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει αυστηρά τις δεσμεύσεις της, θα βρεθεί εκτός ευρώ. Ούτε ότι το σύστημα παίζει με τη φωτιά δίνοντας τώρα στη δημοσιότητα τη γνωστή έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την καταστροφή που θα επέλθει από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Αυτές οι κινήσεις, τονίζουν, δείχνουν ότι το σύστημα έχει τρομοκρατηθεί με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και, προκειμένου να την ανακόψουν, δεν διστάζουν να παίξουν με τη φωτιά και την προοπτική της χώρας.

Χαρακτηριστικό δείγμα πανικού, λένε, είναι και η ποιότητα της αντιπαράθεσης που επιλέγει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η συνασπισμένη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά, που κάνει λόγο –ούτε λίγο ούτε πολύ– για «κομμουνιστικό κίνδυνο», και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτής της 17Ν, επειδή κάποια στελέχη του χώρου είχαν πάει μάρτυρες υπεράσπισης κάποιων κατηγορουμένων της τρομοκρατικής οργάνωσης!

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μπορεί αυτού του είδους η επιχειρηματολογία να συσπειρώνει κάποια παραδοσιακά στρώματα της Δεξιάς, εντούτοις είναι απωθητική για τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

Βεβαίως, δεν αφήνουν αναπάντητες τις επιθέσεις και καταλογίζουν στον Αντ. Σαμαρά ότι δίνει τη μάχη υπέρ της εγχώριας διαπλοκής, που καλομαθημένη όπως είναι δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά της, και υπέρ της «τρόικας» και του Μνημονίου, το οποίο μόλις πρόσφατα καταδίκασε απερίφραστα ο ελληνικός λαός.

Εκτιμούν ότι με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων η ΝΔ έχει εξαντλήσει τη συσπείρωσή της και δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τα ποσοστά που της έδωσαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής του, αφού αποτελεί τον υποδοχέα ψηφοφόρων από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ενδεικτικό, παρατηρούν, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς είναι και το γεγονός ότι, μόλις ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσίαζε το οικονομικό του πρόγραμμα, έσπευσε μια μέρα νωρίτερα σε έκτακτη συγκέντρωση να παρουσιάσει τα δικά του 18 σημεία για την οικονομία, που στην ουσία όμως δεν είναι τίποτε άλλο από μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή του Μνημονίου.

Το οικονομικό
πρόγραμμα

Το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ως πρώτο μέτρο την άμεση ακύρωση των Μνημονίων, και ειδικότερα του δεύτερου, και στη θέση τους την προώθηση στη Βουλή ενός «Εθνικού σχεδίου για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Θα ακυρωθούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι εφαρμοστικοί νόμοι που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς όρους που αυτές περιέχουν, και θα επαναδιαπραγματευτεί τη διαδικασία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Το μέρος του χρέους που θα απομείνει θα αποπληρώνεται με όρους που δεν θα αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, δεν θα δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανειστών έναντι των εσωτερικών αναγκών της χώρας και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η πρόβλεψη για άρση ασυλίας της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου αυτή να μπορεί να κατάσχεται από τους δανειστές.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι μονομερείς ενέργειες όπως αναστολή πληρωμών «θα τις πράξουμε αν αναγκαστούμε προκειμένου να υπερασπίσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην επιβίωση».

Για τις τράπεζες λένε ότι δεν μπορεί να διακοπεί στην παρούσα φάση η ανακεφαλαιοποίησή τους, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος αυτές να καταρρεύσουν. Όμως, τονίζουν, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και έτσι οι τράπεζες θα περάσουν υπό εθνική κρατική ιδιοκτησία.

Σταδιακά θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και στρατηγικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, τα Μέσα Μεταφοράς κ.ά. Αυτή η μετάβαση θα γίνει με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα προκύπτουν και θα αποτραπούν αμέσως οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το Ταμείο Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας.

Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, ενώ για τα χαράτσια αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην άμεση ακύρωσή τους για τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Ξεκαθαρίζεται ότι θα προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας και των κατώτερων συντάξεων. Θα ακυρωθεί η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα επανέλθει η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που λήγουν καθώς και το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν στη διαιτησία.

Στόχος μας, τονίζουν, είναι η άμεση ακύρωση των οριζόντιων περικοπών που έγιναν στους μισθούς και η σταδιακή αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενώ δεν γίνεται καμία νύξη στην άμεση επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα φαίνεται σε γενικές γραμμές να κρατάει τις δυνάμεις του ή να μειώνεται οριακά.

Εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν τη ΔΗΜΑΡ ως μια υπεύθυνη και μετριοπαθή δύναμη που δεν την αφήνει αδιάφορη η διακυβέρνηση της χώρας, όπως έδειξαν και οι χειρισμοί του Φ. Κουβέλη στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, όταν πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, λύση στην οποία δεν συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραμμίζουν ότι η σαφής δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μείνει ακυβέρνητη και να πάει σε νέες εκλογές, γιατί η κατάσταση που περνάμε δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, πέρασε στους ψηφοφόρους, οι οποίοι είδαν τη ΔΗΜΑΡ να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνο κόμμα.


Σχολιάστε εδώ