Πώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχασαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Η «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ με τους Μαριλένα Κατσίμη και Κώστα Αρβανίτη, παρόλο που κέρδισε δύο μονάδες απ’ την προηγούμενη μέτρηση, βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 18,9%. Πολύ καλά τα πήγε η Πόπη Τσαπανίδου με το «ΣΚΑΪ τώρα», που ανέβηκε στο 19,7%, ενώ μικρή πτώση στο 7,9% είχε το «Συμβαίνει τώρα» της ΝΕΤ με τη Μαρία Σαράφογλου. Το «Πρωινό mou» με το ζεύγος Λιάγκα – Σκορδά έχασε δύο μονάδες και έπεσε στο 26,8%, ενώ η ψυχαγωγική ενότητα του «Πρωινού ΑΝΤ1» με τους Φερεντίνο – Χρηστίδου σημείωσε 24,3%. Η Ελένη Μενεγάκη διατηρήθηκε στο 17,3%, ενώ η Ελεονώρα Μελέτη με τη «Μεσημεριανή Μελέτη» της κέρδισε δύο μονάδες και ανέβηκε στο 13,5%. Η Τατιάνα Στεφανίδου παρέμεινε για άλλη μια εβδομάδα στην πρώτη θέση, στη ζώνη της, με 14,6%, ενώ οι Μουτσινάς – Ηλιάκη έπεσαν κι άλλο, στο 12,9%. Ο Θέμος Αναστασιάδης τη Δευτέρα έκανε 30,9% και οι τελευταίες εκπομπές –γι’ αυτήν τη σεζόν– του «Ράδιο αρβύλα» σημείωσαν μέσο όρο 28,4%.

Το ΚΚΕ βρισκόταν το 2010 στα επίπεδα της εκλογικής του δύναμης σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, στη ΝΕΤ με 6,8% και στο STAR με 7,9%, ενώ η υψηλότερη κάλυψη ήταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με 8,7% και η χαμηλότερη στον ΑΝΤ1 με 5,1% και στον ΣΚΑΪ με 4,5%. Η χρονική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν από 4,6% στον ΣΚΑΪ και 4,4% στον ΑΝΤ1 έως 7,3% στη ΝΕΤ και 7,8% στον ALPHA, ενώ η ΔΗΜΑΡ, που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά, είχε ποσοστά από 0,6% (σε ALPHA, Alter, Mega) έως 1,8% (STAR).

«Υπερέκθεση» του ΛΑΟΣ το 2011

Το 2011 συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που είχε τον πρώτο λόγο και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στον ΣΚΑΪ είχε το υψηλότερο ποσοστό του, με 54,9% (από 62,7% το 2010), και αμέσως μετά στον ΑΝΤ1 με 54,1% (58,5% το 2010). Η ΝΔ είχε μικρότερη προβολή –με εξαίρεση τη ΝΕΤ– σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009, αλλά πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2012. Τα ποσοστά προβολής της κινούνταν από 22,3% στον ΣΚΑΪ έως 25,7% στο Alter. Για τον ΛΑΟΣ καταγράφηκε μια σαφής τάση «υπερέκθεσής» του το 2011, καθώς σε όλους τους σταθμούς, με εξαίρεση το Mega, όπου το ποσοστό του έμεινε σταθερό, η χρονική του έκθεση αυξήθηκε λόγω και της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2011 το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης του ΛΑΟΣ ήταν στον ΣΚΑΪ(5,6%) και το υψηλότερο στο Alter (9,1%).

Μικρή άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ

Μικρότερη πρόσβαση είχαν τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΕΣΡ παρατηρούσε για το ΚΚΕ ότι η χρονική έκθεσή του βρισκόταν γενικά περίπου στα επίπεδα της εκλογικής του δύναμης, με διαφοροποιήσεις της τάξεως του συν ή πλην μίας ποσοστιαίας μονάδας σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά ήταν ο σταθμός που κάλυψε λιγότερο το ΚΚΕ, με 5,7% – ποσοστό όμως που είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό του 2010, που ήταν 4,5%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αν εξαιρέσει κανείς τον ALPHA και τη ΝΕΤ η χρονική του έκθεση αυξήθηκε κατά το τελευταίο έτος και βρισκόταν, σε όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς, πάνω από το επίπεδο του εκλογικού του ποσοστού, ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την κοινοβουλευτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα, η χρονική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν από 4,8% στον ΣΚΑΪέως 7,6% στον ALPHA και της ΔΗΜΑΡ από 1% στον ALPHA έως 4,8% στο STAR.

Το κόμμα με τη μικρότερη έκθεση και τα δύο χρόνια ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ αντιθέτως η Δημοκρατική Συμμαχία κατέγραψε «σημαντικά ποσοστά τηλεοπτικής κάλυψης, κυμαινόμενα από 1,0% στον ΑΝΤ1 έως και 4,9% στον ΣΚΑΪ, όπου η κάλυψή της ξεπέρασε και αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ».

Το τρικ της αποσιώπησης των βίαιων πράξεων

Και βέβαια δεν είναι μόνο η πολιτική παρουσία ενός κόμματος στα ΜΜΕ αλλά και η αποσιώπηση της δράσης του ή ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται. Στην περίπτωση των αριστερών κομμάτων οι δράσεις τους παρουσιάζονται πάντοτε με αρνητική χροιά, σε αντίθεση με τα τελευταία ρατσιστικά κρούσματα από την Ακροδεξιά, τα οποία παρουσιάζονται έως και ανάποδα! Το ΚΚΕ έκανε καταγγελία στο ΕΣΡ και η Χρυσή Αυγή έστειλε εξώδικο για την απουσία της από τον τηλεοπτικό διάλογο. Για την προηγούμενη προεκλογική περίοδο (13.4 – 4.5), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 28,2% του συνολικού χρόνου, η ΝΔ 27,3%, το ΚΚΕ 9,1%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,4%, η ΔΗΜΑΡ 5,4%, η ΔΗΣΥ 7,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,2%, η Κοινωνική Συμφωνία 2,5%, η Χρυσή Αυγή 0,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,3%, η Δράση 0,9%, η Δημιουργία Ξανά 0,2% και τα λοιπά κόμματα 0,3%.


Σχολιάστε εδώ