Πόλωση και αβεβαιότητα

ΜΕΣΑ σε κλίμα πόλωσης και έκδηλης αβεβαιότητας οδεύει η χώρα προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τις πλέον κρίσιμες στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Οι ανησυχίες εκτείνονται και στην επόμενη ημέρα, καθώς, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη, ο σχηματισμός κυβέρνησης ίσως αποδειχτεί εκ νέου γόρδιος δεσμός, την ίδια στιγμή μάλιστα που τα σύννεφα της χρεοκοπίας πυκνώνουν πάνω από τον ουρανό της χώρας. Η αντιπαράθεση των κομμάτων εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους, με τον Αντ. Σαμαρά να κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι το πρόγραμμά του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων (επιχειρηματιών και άλλων…) θέλουν την επιστροφή στη δραχμή. Είτε για να απαλλαγούν από τα χρέη τους είτε για να αγοράσουν φθηνά τον πλούτο της χώρας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ… «ταλιμπάν του Μνημονίου», δηλώνοντας ότι από κοινού με τον Β. Βενιζέλο πήραν αποφάσεις καταστροφικές για τον ελληνικό λαό. Οι τελευταίες, πριν από την απαγόρευση, δημοσκοπήσεις καταγράφουν το προβάδισμα της ΝΔ αλλά και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, με την αναμέτρηση να προδιαγράφεται ως ντέρμπι. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του, όπως και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ, αντίθετα, απώλειες έχουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ.

Εντάσεις

ΤΗΝ ένταση στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό τροφοδοτούν μια σειρά γεγονότα.

Κατά χρονική σειρά, σφοδρές αντιδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδος προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ ότι τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα παιδιά του Νίγηρα παρά για τους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. Κόμματα και φορείς στη χώρα μας αποδοκίμασαν τις αναφορές αυτές, ενώ σκληρή κριτική δέχτηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ από ΜΜΕ και κόμματα στη Γαλλία, αλλά εμμέσως κι από τον Πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Στη συνέχεια εκείνη επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, ήρθε η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας να προκαλέσει αναταραχή και σύγχυση. Στην έκθεση περιέγραφε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή. Υποτίμηση του νομίσματος (άρα και των καταθέσεων) κατά 65%, μείωση μισθών 55%, ύφεση 22%, πληθωρισμός 30-35%. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για ανεύθυνη, τυχοδιωκτική σκοπιμότητα που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αναστάτωση προκλήθηκε και από την αποκάλυψη του Reuters ότι έπειτα από «παράκληση» του Λ. Παπαδήμου, παραμονές των εκλογών της 6ης Μαΐου, είχε στείλει τελεσίγραφο προς την Ελλάδα ο Μ. Μπαρόζο. Το γεγονός διέψευσε τόσο ο κ. Παπαδήμος όσο κι ο κ. Μπαρόζο.

Επιμένουν

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ εμφανίζεται στο μεταξύ η Κομισιόν στην πολιτική των τελεσιγράφων προς τη χώρα μας. Διά στόματος Όλι Ρεν σημείωσε ότι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα ζήτησε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να στηριχτεί από το σύνολο του ελληνικού λαού!..

Κατέστησε ακόμη σαφές ότι η επόμενη επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα, άρα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Κομισιόν εισηγείται επιμήκυνση κατά ένα έτος του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας. Κάτι που πολλοί θεωρούν ότι ανοίγει «παράθυρο» ώστε να ισχύσει το ίδιο και για την Ελλάδα. Στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει την υστέρηση στα δημόσια έσοδα, που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για στάση πληρωμών.

Για την ανάπτυξη

ΜΕΤΡΑ για την ανάπτυξη, την ανακούφιση των πληγέντων από τα Μνημόνια και την ενίσχυση της αγοράς περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε την Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς.

Στα 18 μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται: Αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, καμία μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επαναφορά του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ από τα 5.000 που είναι σήμερα, σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών, το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών του Δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Β. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα των εκλογών λέγοντας ότι αυτό είναι κατάργηση του Μνημονίου ή υπεύθυνη αναθεώρηση. Παράλληλα τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Το ΚΚΕ διαμαρτύρεται για την τηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας της Αλ. Παπαρήγα και των άλλων στελεχών, λέγοντας ότι τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης μεροληπτούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί θα είναι βραχύβια και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Αλλαγές

ΑΡΚΕΤΕΣ αλλαγές, σε σχέση με την 6η Μαΐου, παρουσιάζουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Σ’ αυτά της ΝΔ υπάρχουν 43 νέα πρόσωπα, πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΛΑΟΣ, ενώ έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις σε ορισμένα ψηφοδέλτια (Αττική, Κεφαλονιά κ.ά.), αποσύρθηκαν δε οι Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Σούρλας και Αδ. Ρεγκούζας. Στο ΠΑΣΟΚ τα νέα πρόσωπα είναι συνολικά 36, ενώ με δική τους απόφαση αποχώρησαν οι Φ. Πετσάλνικος και Σ. Βαλυράκης. Χωρίς καμιά αλλαγή οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο θα συμπορευτεί, όπως αναμενόταν, η Λ. Κατσέλη (ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία), ενώ θέση στο Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς θα καταλάβουν ο Β. Βασιλικός και Μιχ. Μοδινός.


Σχολιάστε εδώ