Παράνομο και το Θέατρο Μπάντμιντον στο Γουδί!

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι παρανόμως οι κτιριακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν προσωρινά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν αρχικά μόνιμες και τελικά ενοικιάστηκαν για πολιτιστικές χρήσεις και συνέδρια. Θυμίζουμε ότι το γήπεδο Μπάντμιντον (που έγινε… θέατρο στην πορεία) έχει εδώ και χρόνια μισθωθεί σε ιδιωτική εταιρεία (την ABCD – Athens Badminton Cultural Development – του επιχειρηματία Μ. Αδάμ) για μια εικοσαετία, με option για ακόμη πέντε χρόνια και με αρχικό ετήσιο ενοίκιο 610.000 ευρώ, το οποίο αυξανόταν κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2004 προέβαλλαν τη συγκεκριμένη σύμβαση ως «πρότυπο» μετα-αγωνιστικής αξιοποίησης ολυμπιακών ακινήτων. Όμως οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν διαφορετικά, έκαναν δεκτή αίτηση πολιτιστικού φορέα και κατοίκων της περιοχής και ακύρωσαν τόσο την οικοδομική άδεια του 2006 όσο και την αναθεώρησή της το 2007, με τις οποίες επιτρεπόταν η μονιμοποίηση των λυόμενων εγκαταστάσεων. Έτσι, το κτίριο που έχει ήδη φιλοξενήσει δεκάδες παραστάσεις πολύ καλού επιπέδου είναι στην ουσία αυθαίρετο και προφανώς πρέπει να κατεδαφιστεί! Η απόφαση των δικαστών προκύπτει από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις κτίστηκαν σε μητροπολιτικό πάρκο της ζώνης προστασίας του Υμηττού και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να γίνουν μόνιμες. Σύμφωνα με τους δικαστές, σε ολόκληρο το Πάρκο στο Γουδί επιτρέπονται μόνο μικρά κτίρια, μέχρι 30 τμ, για τις ανάγκες του πάρκου. Από τις πρώτες αντιδράσεις που ακούμε, φαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό κράτος, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία θα διεκδικήσει μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που αναγκαστεί να φύγει από το κτίριο και αυτό κατεδαφιστεί. Από εκεί και πέρα νομίζουμε ότι υπάρχει σαφές θέμα πολιτικής ευθύνης τόσο για τις αρχικές επιλογές χωροθέτησης και μορφής των εγκαταστάσεων (επί κυβέρνησης Σημίτη) όσο και για τις επιλογές της αξιοποίησης (επί κυβερνήσεων Καραμανλή). Τέλος, θυμίζουμε ότι εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες και τελικές αποφάσεις, όπου περιέχονται και εκεί αλλαγές χρήσεων για πολλά άλλα «ολυμπιακά» έργα, όπως το Ελληνικό, το γήπεδο του Γαλατσίου κ.λπ.

• Πρώτη δύναμη και στον Σύλλογο Μηχανολόγων ήταν η ΔΚΜ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων από την ΠΑΣΚ. Η ΔΚΜ σημείωσε άνοδο, φτάνοντας το 28%, αλλά τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η Συνεργασία, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διπλασίασε τις έδρες της και από μία την προηγούμενη φορά τώρα θα έχει δύο. Έτσι, η κατανομή των εδρών είναι: από τρεις για ΔΚΜ και ΠΑΣΚ, δύο η Συνεργασία και από μία για Πανεπιστημονική, ΕΛΕΜ και Αριστερές Συσπειρώσεις. Επειδή, μάλιστα, η εκλογή προέδρου απαιτεί έξι ψήφους, φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να εκλεγεί ξανά πρόεδρος ο Θόδωρος Παπαδόπουλος της ΠΑΣΚ χωρίς τη συγκατάθεση της ΔΚΜ. Σημειώνουμε ότι ο Τάσος Ευσταθίου, επικεφαλής της ΔΚΜ, επίσης διεκδικεί την προεδρία, έχοντας επιχείρημα ότι πρώτη παράταξη και με διαφορά ήταν η ΔΚΜ και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η επιλογή των μηχανικών με την ψήφο τους. Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ φαίνεται να υπαναχωρεί από την άποψη που έχει διατυπώσει και πάγια υποστηρίζει, ότι δηλαδή στους συλλόγους αλλά και στο ΤΕΕ πρέπει να υπάρχει συνδιοίκηση με διακομματικό προεδρείο και πρόεδρο από την πρώτη παράταξη. Προφανώς αυτήν τη φορά δεν του βγαίνει, αφού η ΠΑΣΚ παντού βγήκε δεύτερη και με τη λογική αυτή δεν θα κερδίσει πουθενά το αξίωμα του προέδρου.

• Επειδή ο πρόεδρος του ΤΕΕ θεωρεί αδιανόητο να χάσει τους Μηχανολόγους (αφού προέρχεται από αυτούς), κάνει διάφορα σενάρια. Παζαρεύει τη στήριξη της ΕΛΕΜ, λέγοντας ότι στηρίζει στους Πολιτικούς Μηχανικούς τον Γιάννη Κυριακόπουλο, που είναι ένας σοβαρός και χαμηλών τόνων άνθρωπος, προσπαθώντας να αγνοήσει τη ΔΚΜ, που έχει εκεί έξι έδρες. Επειδή όμως ο Κυριακόπουλος είναι όντως μετρημένος άνθρωπος, μάλλον δεν θα συμφωνήσει να είναι πρόεδρος χωρίς τη συγκατάθεση της ΔΚΜ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ έχει υποσχεθεί στη Συνεργασία ότι θα πάρει την έδρα στους Πολιτικούς Μηχανικούς στο κέντρο, κατά παράβαση του κανονισμού, για να τους δελεάσει ώστε να τον στηρίξουν στις επιλογές του.

• Με την ολοκλήρωση των εκλογών στους συλλόγους, σειρά παίρνουν τώρα οι εκπροσωπήσεις του ΤΕΕ, τόσο σε επιτροπές όσο και, κυρίως, σε διοικητικά συμβούλια, με πρώτα αυτά της Τράπεζας Αττικής και των θυγατρικών της. Τη Δευτέρα, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Γαμβρίλης έφερε ως θέμα, στις ανακοινώσεις του προέδρου, την αλλαγή του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι το ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γαμβρίλης, ως έμπειρος και φρονίμως ποιών, έχει συνεννοηθεί για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι τόσο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ όσο και με την Ιπποκράτους. Στη συνεδρίαση του ΔΣ, λοιπόν, ζήτησε από τους παρισταμένους εξουσιοδότηση να προτείνει όποιους (χωρίς ονόματα…) θα του πει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τον οποίο δεν έβρισκε στο τηλέφωνο… Προς έκπληξη των παρισταμένων αντιδρούσε για ένα γνωστό και προγραμματισμένο θέμα, σαν να ήταν κάτι που προέκυψε έκτακτα. Ανακοίνωσε τελικά στους υπόλοιπους τα τρία από τα έξι ονόματα και έτσι του δόθηκε η συγκατάθεση. Με αφορμή όμως το θέμα αυτό, υπήρξε έντονη αντίδραση των γαλάζιων στη σχετική συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΚΜ. Θυμίζουμε ότι στη ΔΚΜ έχει ξεκινήσει μία εσωτερική κόντρα, με αφετηρία την αποχή της εσωτερικής αντιπολίτευσης του προέδρου Στασινού στις εκλογές του ΣΠΜΕ, όπως σας γράψαμε. Βέβαια, το αποτέλεσμα της ΔΚΜ τελικά ήταν θετικό, οπότε δεν κατάφεραν να του χρεώσουν αποτυχία. Επόμενο λοιπόν επεισόδιο της ενδογαλάζιας αντιπαράθεσης φαίνεται ότι είναι η εκπροσώπηση στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η ΔΚΜ κάνει πλάτες στον πράσινο Γαμβρίλη. Έτσι τέθηκε θέμα από πολλούς γαλάζιους ότι η ΠΑΣΚ θα έχει πάλι τρεις από τους έξι εκπροσώπους στην Τράπεζα και εκείνοι μόλις έναν, όταν μετά τις εκλογές στους συλλόγους η δύναμη της ΠΑΣΚ βαίνει μειούμενη, ενώ είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Και επειδή είμαστε εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, οι γαλάζιοι αποφάσισαν τελικά να προτείνουν στο ταμείο, που είναι ο μεγαλομέτοχος, την αναβολή της ΓΣ για τον Ιούλιο, οπότε θα έχουν γίνει και οι εκλογές και θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε πολιτικά…


Σχολιάστε εδώ