Νέους ανθρώπους εμπιστεύεται ο Βενιζέλος

Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι τριαντάρης. Και φαίνεται να το πιστεύει, γι’ αυτό κάποια στελέχη στην Ιπποκράτους προετοιμάζουν ήδη μεγάλες αλλαγές αμέσως μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Στο πλαίσιο της ανανέωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή τόσο στενών του συνεργατών όσο και μεγαλοστελεχών του Κινήματος, έχει δώσει βαρύτητα στην προβολή μιας νέας γενιάς στελεχών, υποψηφίων βουλευτών κυρίως, με την πρόθεση να δείξουν στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ πράγματι ανανεώνεται. Ανομολόγητη αιτία, βέβαια, αυτής της επιλογής είναι ότι τα νέα πρόσωπα δεν προκαλούν τόσο πολλές αρνητικές αντιδράσεις στον απλό κόσμο. Η νέα αυτή επικοινωνιακή ομάδα αποτελείται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Άγγελο Τόλκα, τον Λάμπρο Παλάτζα, τον Κώστα Τριαντάφυλλο, την Αλεξάνδρα Σαγρή, την Αγνή Σμπόνια. Βεβαίως, εντός Κινήματος αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ ακούγεται η κατηγορία ότι πολλοί από τους ανωτέρω (κυρίως οι μη εκλεγμένοι) δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε το επικοινωνιακό βάρος να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην Ιπποκράτους επιμένουν. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρατηρούν ότι κάποια από τα μέλη του κόμματος που είτε επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ είτε κάθισαν στο σπίτι τους στις προηγούμενες εκλογές, επαναδραστηριοποιούνται εν όψει εκλογών. Όμως τα περισσότερα στελέχη δεν βλέπουν να αποκτά δυναμική το κίνημα, πολλοί πιστεύουν ότι η κοινωνία θα τους οδηγήσει σε ακόμη μικρότερα ποσοστά, ενώ νιώθουν ότι οι διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η επιστολή 127 στελεχών που προέρχονται από τη νεολαία (νυν ή πρώην μέλη της), τα οποία με πολιτικό σκεπτικό στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ετοιμάζει ειδική εκδήλωση για τους επιστήμονες, με έμφαση στους νέους, την Τρίτη, πιθανότατα στο ξενοδοχείο «Caravel», για την οποία βασικό ρόλο στην κινητοποίηση έχει αναλάβει η νεολαία του Κινήματος με τον Παύλο Χρηστίδη και οι νέοι επιστήμονες με τον Νίκο Μήλλη. Σημειώνουμε ότι τα δύο αυτά στελέχη έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος οργανωτικής δουλειάς, γεγονός που ίσως δείχνει κάτι για το μέλλον. Παράλληλα εκκρεμεί στο πρόγραμμα μία ειδική εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Υποψήφιος στη Θεσπρωτία ο Κώστας Πανταζής

Μια έκπληξη επιφύλαξε στις αρχές της εβδομάδας, κατά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στο πλαίσιο της ανανέωσης που προωθεί στην πράξη. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος στη Θεσπρωτία ο Κώστας Πανταζής! Απ’ όσα θυμόμαστε, είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εκτίθεται σε ψηφοδέλτιο, και μάλιστα με το ρίσκο της μονοεδρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρχικά στον Κώστα Πανταζή, ως γραμματέα της νεολαίας και πρόσωπο του Κινήματος στα ΜΜΕ, προτάθηκε (τιμητική) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θυμίζουμε ότι στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχουν «καημό», σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, να δουν γραμματέα της νεολαίας τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος. Ωστόσο, στην πορεία των ημερών ο βασικός υποψήφιος του Κινήματος στη Θεσπρωτία αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές και η Ιπποκράτους πίεσε εκ νέου τον γραμματέα της Νεολαίας να είναι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του. Ο Κώστας Πανταζής, αφού είχε αποδείξει τον τελευταίο καιρό ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του, δεν δίσταζε να ριχτεί στη μάχη, αποδέχτηκε την πρόκληση. Έχει μάλιστα ήδη οργανώσει, εντός διημέρου από την απόφαση, μηχανισμό και γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσπρωτία, με μείγμα έμπειρων αλλά και νέων, ορεξάτων, στελεχών. Έτσι η Θεσπρωτία απέκτησε μάλλον το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο του Κινήματος, καθώς και τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο καταλαμβάνει ένα πολλά υποσχόμενο νεαρό στέλεχος του Κινήματος, η Δήμητρα Κολιογιάννη. Πάντως, η μάχη για τη μονοεδρική της Θεσπρωτίας μοιάζει χαμένη «από τα αποδυτήρια» για το ΠΑΣΟΚ, ενώ αν ο γραμματέας καταφέρει να ανεβάσει ουσιαστικά τα ποσοστά του Κινήματος, θα πρόκειται για επιτυχία, δεδομένων των απωλειών που είχε το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

127 πράσινα στελέχη συνιστούν ΣΥΡΙΖΑ!

Το κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέραμε παραπάνω υπογράφουν 127 στελέχη της νεότερης γενιάς, τα οποία σταθερά στον προσανατολισμό τους για προοδευτική διακυβέρνηση, ανασυγκρότηση ενός αριστερού – σοσιαλιστικού χώρου και για αντινεοφιλελεύθερη πολιτική επιλέγουν να αφήσουν πίσω τους οριστικά το ΠΑΣΟΚ και συνιστούν… ΣΥΡΙΖΑ! Βάση του προβληματισμού τους όμως, όπως αναφέρεται στο κείμενο, αλλά προκύπτει και από τις επαφές μας, δεν είναι τόσο η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξελιχθεί σε κόμμα και έχει ανοιχτή την αγκαλιά του σε κεντροαριστερά ή σοσιαλιστικά στελέχη. Περισσότερο προβάλλουν την αγωνία τους για προοδευτική διακυβέρνηση, την απογοήτευσή τους για τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται να επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική επιλογή στη συγκεκριμένη συγκυρία. Είναι όμως ξεκάθαρη η θέλησή τους για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανοιχτού νέου αριστερού πόλου στη χώρα. Σημειώνουμε ότι σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ η είδηση του κειμένου έπαιξε με τίτλους που αναφέρονταν στην προσχώρηση του συστήματος «Άκη» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση αυτή είναι παραπλανητική και λανθασμένη. Η πλειονότητα των στελεχών έχουν δομήσει μια συναντίληψη ομάδας το τελευταίο εξάμηνο, με συνεχή κείμενα νεαρών στελεχών (τα οποία έχουμε παρουσιάσει), που ξεκίνησαν από τρία, μόνο, ηγετικά στελέχη, αυξήθηκαν στην πορεία και πολλαπλασιάστηκαν μετά την εκλογή Βενιζέλου. Οι περισσότεροι έχουν ψυχικά ή και τυπικά αποχωρήσει ήδη από το ΠΑΣΟΚ, απλώς τώρα επιβεβαίωσαν γραπτά ότι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από αυτούς είχαν ήδη προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν την έκδοση του κειμένου, ενώ δύο εξ αυτών (Δημήτρης Καπέλας και Αναστασία Μαργαρίτη) ήταν ήδη υποψήφιοι με το Ενωτικό Κοινωνικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για κείμενο προσχώρησης, αλλά για κείμενο υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προβληματισμού για το μέλλον της σοσιαλιστικής Αριστεράς. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι σχεδόν οι μισοί από τους υπογράφοντες προέρχονται από το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών και το νεοπαγές Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα.

Θυμίζουμε ότι το ΡΝΣ ήταν η επίσημη τάση των στελεχών που είχαν αναφορά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, οι οποίοι άλλωστε έφεραν και το παρατσούκλι «Άκηδες». Σε πολλές από τις εκδηλώσεις του ΡΝΣ, όπως στα καλοκαιρινά τους κάμπινγκ, ομιλητής ήταν ο Άκης, ενώ σε κάποια και η Λούκα Κατσέλη. Πάντως, οι άλλοι μισοί από τους υπογράφοντες δεν ανήκαν επ’ ουδενί, ποτέ, στην ομάδα Τσοχατζόπουλου. Η Ιπποκράτους θέλησε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την αξία του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα ήθελε με ανακριβείς διαρροές να «αμαυρώσει» την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Προς επιβεβαίωση αυτών, σε ερώτησή μας προς στελέχη της Ιπποκράτους κανείς δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ότι στελέχη όπως οι Θέμης Τζήμας, Σταύρος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Μπινάρης, Στέφανος Κρεμμέτης, Σπύρος Πάικος είχαν ποτέ σχέση με το όποιο «σύστημα Άκη». Προς επίρρωσιν των ανωτέρω αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες ότι κάποια «μεγαλοστελέχη» από τους υπογράφοντες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με γνωστά ή ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Στέφανος Τζουμάκας, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου και Μίμης Ανδρουλάκης, με άξονα τον προβληματισμό για την Κεντροαριστερά, διερευνώντας όλα τα (μετεκλογικά) ενδεχόμενα.

***

Γαλάζια πανστρατιά

Το μήνυμα της γαλάζιας πανστρατιάς που εκπέμπει ο Αντώνης Σαμαράς, με τη συγκρότηση «φιλευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου», φαίνεται ότι κινητοποιεί και τους ΟΝΝΕΔίτες. Η γαλάζια γενιά έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής δουλειάς, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια προσέγγισης των νέων, στη δουλειά «πόρτα πόρτα» και στην παρουσία σε πλατείες, καφετέριες και άλλα σημεία προς ενημέρωση και προσεταιρισμό των ψηφοφόρων. Στη συνδιάσκεψη της ΝΔ το προηγούμενο Σάββατο ήταν πολύ έντονη η παρουσία της ΟΝΝΕΔ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΑΠ «έσωσε» τη ΝΔ, καθώς στο τέλος της διαδικασίας, το απόγευμα, η αίθουσα είχε αδειάσει πριν από τη δευτερολογία Σαμαρά, αφού είχαν αποχωρήσει τα περισσότερα κομματικά στελέχη, και γέμισαν την αίθουσα οι γαλάζιοι φοιτητές. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι, σε αντίθεση με τους κομματικούς, τα νεότερα στελέχη δεν είχαν κανένα πρόβλημα ούτε αμηχανία ή επιφυλακτικότητα με τα νεαρά στελέχη της ΔημΣυμ. Ίσα ίσα που τα υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς και με προτάσεις για ένταξη στον μηχανισμό και από κοινού δουλειά. Άλλωστε, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη γνωρίζονται χρόνια και είναι καλοί φίλοι μεταξύ τους. Στο πολιτικό κομμάτι πρέπει να αναφέρουμε ότι στην ομιλία του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ήταν σκληρός προς τους αντιπάλους του, αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και θέλει τη ρεβάνς». Έμεινε πιστός στην ανάλυσή του των τελευταίων μηνών ότι «οι νέοι δεν ξεχνούν τι πρόσφερε και πού κατάντησε τη χώρα η γενιά του Πολυτεχνείου». Παραδέχτηκε ότι οι πολίτες αποφάσισαν στις 6 Μαΐου ότι «δεν πάει άλλο», επέλεξαν να μην κερδίσει κανείς (;) και επικράτησε ο θυμός. Όμως έδωσε υπόσχεση ότι η ΟΝΝΕΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές θα πείσει πολύ περισσότερους νέους να επιλέξουν ΝΔ. Από την υπόλοιπη συνδιάσκεψη το μόνο ουσιαστικό για τους νέους που συγκρατήσαμε ήταν το «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων» (εννέα προτάσεις), το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ως δέσμευση, ως αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, ο Νίκος Νικολόπουλος. Στα παραπολιτικά σχόλια αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τρεις άνθρωποι έμειναν συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (έξι ώρες) στην αίθουσα: ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Όλοι οι άλλοι είτε αποχώρησαν νωρίς είτε «παραγόντιζαν» για αρκετή ώρα στους διαδρόμους. Τέλος, σημειώνουμε ότι τους γαλάζιους νέους «πώρωσε» και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αρκετές φορές έδινε πρώτος το σύνθημα του χειροκροτήματος στον Αντώνη Σαμαρά, αφού σηκωνόταν όρθιος και «τραβούσε» και τον Βαγγέλη Μεϊμάρακη, που βρισκόταν δίπλα τους, με την υπόλοιπη αίθουσα, και τους νεότερους, να ακολουθούν…

****

Ανοιχτό πανεπιστήμιο

Μια πολύ καλή πρωτοβουλία λαμβάνει σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το καλοκαίρι εκτός των τειχών, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του στην ανασκαφή της Τούμπας, την πανεπιστημιούπολη της Θέρμης, το Αγρόκτημα ΑΠΘ, τις δραστηριότητες του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Τίτλος του προγράμματος είναι «ΑΠΘ την Κυριακή» και ο πρύτανης του πανεπιστημίου τονίζει ότι «ανοίγουμε για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο στην κοινωνία. Αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει πανεπιστήμιο. Να εξοικειωθεί η οικογένεια, τα παιδιά -τα οποία πρόκειται να σπουδάσουν- με τη διαδικασία παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης με την έρευνα, δηλαδή με την εκπαίδευση». Το πιλοτικό πρόγραμμα «ΑΠΘ την Κυριακή» έχουν μέχρι στιγμής αγκαλιάσει 7.500 επισκέπτες, ενώ για σήμερα προβλέπεται να επισκεφθούν το ΤΕΦΑΑ και τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ.

****

Περίπτωση ΑΣΟΕΕ

Βαρεθήκαμε να παρακολουθούμε πότε θα ξεκινούσε και θα ολοκληρωνόταν η καταμέτρηση της ΑΣΟΕΕ στις φοιτητικές εκλογές. Ξεκίνησε με μόλις 25 (!) ώρες καθυστέρηση, αποτέλεσμα, εν μέρει μόνο, των γεγονότων με την Αστυνομία που καταγράψαμε την περασμένη εβδομάδα. Τελείωσε το Σαββατοκύριακο, μόλις τέσσερις ημέρες μετά, αφού βαρέθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων να τσακώνονται για τα ψηφοδέλτια και να γυρνούν τις κάλπες σε σχολές της Αθήνας, με κατάληξη την Ιατρική, ώστε να γίνει «με ασφάλεια», σε ουδέτερο έδαφος, η καταμέτρηση. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε σε ένα περίφημο, πλέον, λόγω διαδικτύου, ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ, το οποίο είχε πέντε μουντζούρες (διαγραφές ονομάτων) και κάτι… σχεδιάκια! Ε, αυτό το ψηφοδέλτιο η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ επέμενε να το περάσει ως έγκυρο, πιστή στο δόγμα της «ούτε ένα ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ δεν ακυρώνεται στην ΑΣΟΕΕ». Οι υπόλοιπες παρατάξεις φυσικά κατηγορούν την ΠΑΣΠ και η ΠΑΣΠ τις άλλες παρατάξεις για την κατάντια αυτή. Πάντως, όλοι νιώθουν κερδισμένοι, αφού οι πράσινοι κράτησαν την αυτοδυναμία τους και οι υπόλοιποι κατέδειξαν την ΑΣΟΕΕ ως εξαίρεση. Να φανταστείτε ότι για να αντεπεξέλθει η ΔΑΠ στην «πράσινη καταιγίδα» επιστρατεύτηκε ένα από τα πιο έμπειρα και σκληροτράχηλα στελέχη της παράταξης, ο Δημήτρης Σακαρετσάνος, υπεύθυνος λεκανοπεδίου της ΟΝΝΕΔ. Οι μόνοι που μίλησαν ευθέως για νοθεία στην ΑΣΟΕΕ ήταν η ΠΚΣ και το ΜΑΣ.

****

Μπροστά στη μάχη

Παρά τις δυσκολίες, τις αποχωρήσεις και τον εκνευρισμό που επικρατεί στον ΛΑΟΣ και τη νεολαία του, όπως σας παρουσιάσαμε αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει και όρεξη για δουλειά και πείσμα για να καταφέρουν τον εκλογικό τους στόχο. Η ΝΕΟΣ, λοιπόν, μπαίνει δυνατά στον προεκλογικό αγώνα με ένα πολύ δυνατό φυλλάδιο. Να φανταστείτε ότι σε αυτό παρουσιάζεται ο ΛΑΟΣ ως… γαλατικό χωριό του Αστερίξ! Είναι σαφής ο υπαινιγμός της ατάκας «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι», ενώ αναφέρεται το σλόγκαν «προσπάθησαν να μας υποτάξουν – αντέξαμε». Σύνθημα του φυλλαδίου είναι «Ο ΛΑΟΣ είμαστε εμείς», πίσω από το οποίο υπάρχει φωτογραφία του Γιώργου Καρατζαφέρη με πολλούς νέους ανθρώπους μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι νέοι του ΛΑΟΣ μάς λένε ότι ξεκινούν προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τις πατριωτικές θέσεις του κόμματος και απευθύνονται στην κοινωνία με το μήνυμα της απλής λογικής και της δυναμικής αντίστασης στα σχέδια των αγορών και των ξένων συμφερόντων.

Πανεπιστημιακή κατάντια

Πριν από δύο εβδομάδες στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας μας (συγκεκριμένα στη στήλη «Έργα και ημέρες»), στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τα αναξιοποίητα ακίνητα των πανεπιστημίων και των ασφαλιστικών ταμείων, αναφέρθηκε ως θετικό παράδειγμα το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Πάντειο κατάφερε να εξοικονομήσει φέτος σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ευρώ μετακινώντας υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια και εγκαταλείποντας τις αντίστοιχες μισθώσεις. Επειδή όμως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι, πέρα από την ποιότητα της εκπαίδευσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι το ρεπορτάζ δεν είχε λάβει υπόψη του τις τελικές αποφάσεις του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, το Πάντειο είχε ανακοινώσει ότι η εξοικονόμηση πόρων προέρχεται από το «συμμάζεμα» μόνο διοικητικών υπηρεσιών. Φίλοι της στήλης όμως μέσα στην εβδομάδα μάς ενημέρωσαν ότι αυτό τελικά δεν είναι αληθές. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να συστεγάσει σε γραφεία των ιδιόκτητων κτιρίων του αρκετά ερευνητικά προγράμματα, εργαστήρια έρευνας και γραφεία μεταπτυχιακών σπουδών. Κάποια από τα γραφεία αυτά μόνο κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται έτσι, αφού βρίσκονται κάτω από σκάλες ή είναι σε αισχρή κατάσταση. Επιπλέον καλούνται να «συγκατοικήσουν» ερευνητικές ομάδες μη σχετικών αντικειμένων, ενώ παρατηρούνται πλέον φαινόμενα που για χρόνια είχαμε ξεχάσει, όπως κούτες και φάκελοι ερευνητικών εργασιών στους διαδρόμους ή αξιόλογα μηχανήματα υπολογιστών στοιβαγμένα σε σωρούς, λόγω έλλειψης χώρου. Φίλοι της στήλης που παρακολουθούσαν τις «μετακομίσεις» μέσα στην εβδομάδα μάς περιέγραφαν σκηνές όπου νεαροί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές αγανακτούσαν για την κατάντια του πανεπιστημίου τους, ενώ κάποιες πιο ευαίσθητες κοπέλες εργάζονταν με δάκρυα στα μάτια… Τέλος, σημειώνουμε ότι οι περικοπές αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπως και σε άλλα, έχουν περιοριστεί οι δαπάνες φοιτητικές μέριμνας, ενώ οξυμμένο παραμένει το πρόβλημα στέγασης πολλών φοιτητών. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από τη νέα χρονιά, όχι μόνο για τη φοιτητική στέγαση, καθώς εκκρεμεί το θέμα της διακοπής χρηματοδότησης λόγω μη εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου. Πάντως, σε πολλά ιδρύματα οι πρυτανικές αρχές παίζουν ήδη τους «μάγους» με μεταφορές κονδυλίων μεταξύ κωδικών, αμφιβόλου νομιμότητας, προκειμένου να καλύψουν άμεσες ανάγκες μέριμνας.

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αποχώρηση Ι

Η από πολύ καιρό αναμενόμενη παραίτηση του νεότερου μέλους του (πρώην) Πολιτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σακελλάρη ήρθε τελικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο Σακελλάρης ήθελε να φύγει εδώ και καιρό, παρότι είχε διαβεβαιώσει τον Βενιζέλο ότι θα παραμείνει, αφού τα περισσότερα «παιδιά του» είχαν ήδη αναχωρήσει για άλλες πολιτείες (ΑΦΡ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Ήταν, άλλωστε, σε συζητήσεις με άλλους χώρους εδώ και κάτι μήνες…

Αποχώρηση ΙΙ

Η αποχώρηση Σακελλάρη καθυστέρησε, πάντως, και για έναν άλλο λόγο… Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το νεαρό στέλεχος ήταν επί μακρόν σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο μάλιστα ζήτησε εκλόγιμη (!) θέση στη Β’ Αθήνας. Η ανωτέρω συζήτηση έγινε εις διπλούν, τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης. Απορρίφθηκε όμως μετ’ επαίνων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Σακελλάρης στην επιστολή του δεν αναφέρεται καν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μιλά, όπως πάντα, για σοσιαλισμό και Αριστερά γενικά…

Ετοιμασίες

Λέτε να δούμε αμέσως μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΠΑΣΠ να «απαιτεί» τη διενέργεια Συνδιάσκεψης, προκειμένου να προχωρήσουν οι πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες που εκκρεμούν;

Κουίζ

Υπάρχει περίπτωση το «κόμμα» αξιών του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, να έχει την «άτυπη», προς το παρόν, στήριξη νέων και πολλά υποσχόμενων νεαρών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ασχολούνται με τα κοινά και έχουν «αξίωμα» στο Κίνημα; Απλώς ρωτάμε…

Ζήτημα πτυχίων

Υπάρχει άραγε θέμα πτυχίων, με οσμή σκανδάλου, στην ΑΣΟΕΕ; Ακούμε ότι διερευνώνται πολλά πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς υπάρχουν υπόνοιες στο Οικονομικό Επιμελητήριο για εγγραφή οικονομολόγων με πλαστά τέτοια πτυχία. Ακούσαμε μάλιστα ότι υπήρξε και θέμα συλλήψεων. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. Ελπίζουμε, επίσης, αν ευσταθούν, να μην κουκουλωθεί το θέμα…

Όρεξη για δουλειά

Μπορεί να είναι λίγοι, ακόμη, οι νέοι και οι νέες της ΔΗΜΑΡ, αλλά έχουν πολύ κέφι και όρεξη για δουλειά. Φυσικά ενισχύουν τις περιοδείες του Φώτη Κουβέλη, αλλά θέλουν να αναλάβουν και επιπλέον ρόλο. Ακούμε ότι θα επανδρώσουν περίπτερα, θα «εκδράμουν» για μοίρασμα του φυλλαδίου τους, για να γίνουν περισσότερο γνωστοί, ενώ σκοπεύουν λίγο αργότερα να κάνουν και κάποια νεανικά πάρτι για να διώξουν την ένταση του προεκλογικού αγώνα.

Κείμενο

«Κίνηση νέων για την Ελλάδα» μαθαίνουμε ότι είναι ο τίτλος ενός κειμένου που κυκλοφορεί μεταξύ διαφόρων οργανώσεων νέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Το κείμενο θα έχει, ακούμε, «γωνίες» και αιχμηρές θέσεις για το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι θα κυκλοφορήσει προεκλογικά. Αναμένουμε να δούμε πόσοι και ποιοι θα το προσυπογράψουν…


Σχολιάστε εδώ