Με το πιστόλι στον κρόταφο

Μια επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν οι δύο πόλοι του τέως δικομματισμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ που ελέγχονται από επιχειρηματίες, καθώς και όλο το επιχειρηματικό και τραπεζικό λόμπι.

Σε αγαστή συνεργασία το παραπάνω «μπλοκ» θα εντείνει την προσπάθεια να περάσει στον λαό το εκβιαστικό δίλημμα «κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή», «κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας», «στάση πληρωμών αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα όλοι οι όροι του Μνημονίου ή αν το Μνημόνιο καταργηθεί».

Βασικό τους σλόγκαν το «κόμμα της δραχμής ο ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο διακινούν τα επικοινωνιακά και πολιτικά επιτελεία της Συγγρού και της Ιπποκράτους, τα μεγάλα κανάλια, οι μεγαλοδημοσιογράφοι και το ενισχύουν ποικιλοτρόπως επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Το δεκαπενθήμερο που υπολείπεται ως τις εκλογές της 17ης Ιούνη αυτή η επικοινωνιακή και πολιτική επιχείρηση θα κορυφωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», είναι συνεχείς –και προφανώς θα ενταθούν– οι συναντήσεις και συσκέψεις επιχειρηματιών και τραπεζιτών με κορυφαία στελέχη κομμάτων, ακόμη και με αρχηγούς, με αποκλειστική ενασχόληση το «πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας»…

Είναι βέβαιο ότι μέχρι τη 17η Ιούνη θα δούμε πολλά.

Αλλά το κλίμα για το προαναφερθέν μέτωπο έγινε χειρότερο μετά και την επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή.

Και αυτό φάνηκε καθαρά από τις αμήχανες τοποθετήσεις των δύο αυτών κομμάτων και των προεκτάσεών τους στα ΜΜΕ.

Τοποθετήσεις που, χωρίς αναφορά στην ουσία, απλώς επαναλάμβαναν τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματά τους, με εμφανέστατη την ανησυχία από την απήχηση που είχε η εξαγγελία του προγράμματος αυτού στον λαό.

Ήταν πράγματι πειστικός ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Και ήταν περισσότερο πειστικός επειδή απευθυνόταν σε έναν λαό απελπισμένο, διαλυμένο, έναν λαό που έχει φτάσει στα όριά του εξαιτίας των Μνημονίων τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ήταν εντυπωσιακός και… ανησυχητικός για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

Εξέπεμπε πρωθυπουργική εικόνα, για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο από πολιτικό της Αριστεράς (μέχρι και πρόβλεψη για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα περιείχε).

Εξέπεμπε επίσης ανανέωση, σε αντίθεση με τους «κουρασμένους» ηγέτες του τέως δικομματισμού…

Και αυτά τα παραδέχονται ακόμα και στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που μας τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ σχολιάζοντας την παρουσία του Τσίπρα την Παρασκευή:

– Ήταν πειστικός στην κοινωνία, ήταν σοβαρός, ήταν ο εαυτός του, έλεγε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί η –για πρώτη φορά– τόνωση της πρωθυπουργικής εικόνας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο, για τη ΝΔ κυρίως, που «κονταροχτυπιέται» με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση στις εκλογές του Ιούνη.

Και αυτήν την εικόνα την ενίσχυσε με μεθοδικές κινήσεις ο Αλ. Τσίπρας.

Για παράδειγμα, με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τις επόμενες μέρες θα πάει και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε και δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους εκτιμήσεις για την εικόνα του Αλ. Τσίπρα:

– Μοιάζει με τον Αντρέα της δεκαετίας του ʼ70, λένε όσοι τον εκτιμούν.

– Είναι άνθρωπος των Αμερικανών, ισχυρίζονται οι πολέμιοί του (υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγαν και για τον Α. Παπανδρέου…).

Ίσως μάλιστα το τελευταίο να δείχνει, έστω τροχιοδεικτικά, το πού θα το πάνε ή μάλλον μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα τις δύο βδομάδες που απομένουν μέχρι τις πιο περίεργες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση.

Θα χρησιμοποιήσουν, είναι φανερό, όλα τα προπαγανδιστικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους.

Μέχρι και δημοσκοπήσεις, φανερές ή «κρυφές», που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρο στην πρώτη θέση, ώστε να προκαλέσουν αντισυσπείρωση γύρω από την κεντροδεξιά πανστρατιά.

Αλλά κυρίως την προσπάθεια αποδόμησης της εικόνας αυτού του «αυθάδους» νέου που έχει έρθει για να συνταράξει τα νερά και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη και να αναδείξει την Αριστερά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών…

Ή, κατʼ άλλους, του πολιτικού που απειλεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και μπορεί να προκαλέσει τριγμούς ή –πολύ περισσότερο– να ξεθεμελιώσει ένα οικοδόμημα δεκαετιών…


Σχολιάστε εδώ