Μία, δύο, τρεις, πολλές «Ελευθεροτυπίες»!

Στο επίκεντρο είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, δηλαδή ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας». Μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν έκδοση 1 έως 4 εφημερίδων. Συγκεκριμένα:

– Μια ομάδα δημοσιογράφων κινείται εδώ και καιρό για τη δημιουργία συνεταιρισμού που θα εκδώσει εφημερίδα, όπως γράφαμε πριν από δύο εβδομάδες. Στο εγχείρημα φαίνεται πως θα συμμετάσχουν οι πιο «ριζοσπάστες» της «Ελευθεροτυπίας». Φαίνεται επίσης πως υπάρχει διάθεση η εφημερίδα αυτή να εμφανιστεί ως συνέχεια της εφημερίδας που μέχρι σήμερα παραμένει κλειστή.

– Μια άλλη ομάδα δημοσιογράφων, με την υποστήριξη εκδότη που κινείται στον χώρο των «αμυντικών» περιοδικών, κινείται για την έκδοση μιας καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας. Σε αυτή θα συμμετάσχει αριθμός συντακτών της «Ελευθεροτυπίας».

– Στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τετάρτης κατατέθηκε μία ακόμη πρόταση, να υπάρξει ένας άλλος συνεταιρισμός εργαζομένων που θα εκδώσει την «Ελευθεροτυπία» χωρίς να έχει το βάρος των χρεών, αλλά δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να γίνει αυτό.

– Η τέταρτη προσπάθεια έρχεται από τη Μάνια Τεγοπούλου, η οποία απέτυχε με τη στρατηγική του άρθρου 99, αλλά εξακολουθεί να αναζητεί επενδυτή και γενικά τρόπο να επανακυκλοφορήσει την εφημερίδα, που σταμάτησε να κυκλοφορεί από τις 22 Δεκεμβρίου 2011.

Οργισμένη η συνέλευση στην «Ε»

Οι τόνοι υψώθηκαν πολλές φορές στη Γενική Συνέλευση της «Ελευθεροτυπίας» την περασμένη Τετάρτη. Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής βρέθηκε η πρόθεση κάποιων δημοσιογράφων να εκδώσουν εφημερίδα, όπως προέκυπτε από αναρτήσεις σε δεκάδες μπλογκ στο διαδίκτυο. Αποκορύφωμα της διαμάχης ήταν η απόρριψη της πρότασης να χαιρετιστεί ως φιλεργατική η απόφαση του δικαστηρίου να μην ενταχθεί η εταιρεία της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99.

Στη συνέλευση εκδόθηκαν δύο ψηφίσματα, ενώ εκλέχθηκε νέα συντακτική επιτροπή. Έχει σημασία να τονιστεί πως μετά τις οικειοθελείς αποχωρήσεις στην εταιρεία της «Ε» εργάζονταν στις αρχές του έτους 223 συντάκτες, από τους οποίους οι 130 βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, ενώ περίπου 35 άτομα είχαν ζητήσει καταγγελία της σύμβασης.

Στο πρώτο ψήφισμα, με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, σημειώνεται η θέληση των εργαζομένων να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση.

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της «Ε» να προχωρεί στην έκδοση νέας εφημερίδας τονίζεται πως «το εν λόγω εγχείρημα που παρουσιάζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως Τύπο ως “η συνέχεια” της “Ελευθεροτυπίας”» γεννιέται «πάνω στην πλάτη του απεργιακού αγώνα και, το χειρότερο απ’ όλα, εκμεταλλεύεται τη δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος». Στο δεύτερο ψήφισμα καλούνται τα σωματεία να ζητήσουν αμέσως τη σύγκληση τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να ενημερώσει για τα σχέδιά της σχετικά με το μέλλον της και το μέλλον των εργαζομένων μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.

Τι σημαίνει η πτώχευση της εκδοτικής εταιρείας

Η πτώχευση, σύμφωνα με την ιδιοκτησία της εφημερίδας, όπως αποτυπώθηκε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, έχει τις εξής συνέπειες: Οι εργαζόμενοι χάνουν οριστικά τις δουλειές τους. Έχουν ήδη εργαστεί επί μήνες απλήρωτοι και παραμένουν κυριολεκτικά στο κενό, χωρίς να θεωρούνται άνεργοι. Οι αποζημιώσεις που προσδοκούν θα έλθουν με καθυστέρηση και αφού εκποιηθεί η ακίνητη και κινητή περιουσία της εταιρείας. Αντίστοιχη είναι και η επίπτωση για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με τις οφειλές της εταιρείας. Οι τράπεζες καλούνται να εγγράψουν στις ζημίες το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, να απολέσουν τα έσοδα από τους τόκους και να περιμένουν την αποζημίωσή τους μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της Χ.Κ. Τεγόπουλος ανέρχεται σε 49.123.444 ευρώ, με προσημειώσεις εξασφάλισης για 47.500.000 ευρώ. Οι τράπεζες που έχουν δανείσει την εκδοτική εταιρεία είναι η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Εθνική και η Probank. Ο κατάλογος των πιστωτών περιλαμβάνει οφειλές μαζί με τον τραπεζικό δανεισμό συνολικού ύψους 60.507.125 ευρώ. Η αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ανέρχεται σε 84.570.412 ευρώ και η ρευστοποιήσιμη αξία σε 36.295.158 ευρώ.

***

Στις 11 Ιουνίου θα βγάλουν φύλλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται η έκδοση εφημερίδας με τίτλο που έχει κατοχυρώσει ο Παντ. Σαββίδης και έχει τη λέξη «Ελευθεροτυπία». Ήδη έχουν ζητηθεί τιμές για την εκτύπωση από το Συγκρότημα Καλοφωλιά («Εξπρές») και την εταιρεία «Ίρις».


Σχολιάστε εδώ