Κάτω στον Πειραιά

•• Το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ζωντάνιας και της ελπίδας, που τόσο πολύ λείπει από τη σημερινή κοινωνία, θα δώσουν τα μεγάλα παιδιά του Πειραιά, τα μέλη των ΚΑΠΗ δηλαδή, στις 12 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο Βεάκειο, στα πλαίσια του Β΄ Φεστιβάλ για την Τρίτη Ηλικία, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, θα είναι καλύτερο, αρτιότερο και μεγαλύτερο από το περυσινό, το οποίο με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε έγινε θεσμός. Στο φετινό φεστιβάλ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Μελίνας Φύκια πρωταγωνιστές θα είναι πάνω από 150 μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου που θα παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους στη μουσική, το τραγούδι, τον χορό, το θέατρο και τη ζωγραφική που τις ανέδειξαν όλο τον χειμώνα στις αίθουσες των ΚΑΠΗ και τις τοπικές εκδηλώσεις, με τη βοήθεια εξειδικευμένων δημιουργών.

// Τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κατήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Πειραιά, επειδή ενώ στέρησε από τον Πειραιά 10 εκατ. ευρώ που έπρεπε να του αποδοθούν με βάση τις εισπράξεις από τα πρόστιμα ή τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται σε ακίνητα της Περιφέρειας Πειραιά, «χάρισε» στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων 3 εκατ. ευρώ! Επίσης στις 2 Μαΐου ανάρτησε στο διαδίκτυο (και όχι στη «Διαύγεια») διακήρυξη με την οποία θα μοίραζε 13 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Η διάρκεια της υποβολής προτάσεων έληξε στο τέλος Μαΐου και προϋπόθεση της χρηματοδότησης ήταν να μπορούν να έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέχρι τον Οκτώβριο! Ποιος δήμαρχος όμως -αν δεν είναι «μιλημένος»- θα έχει ώριμες μελέτες να καταθέσει για έργα που θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο; Απλή ήταν η απορία του δημάρχου, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά θα υποβάλει μήνυση και αγωγή κατά του Πράσινου Ταμείου.

•• Το ανθρώπινο πρόσωπό της έδειξε η Δημοτική Αστυνομία Πειραιά την περασμένη εβδομάδα, όταν με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Γ. Δαβάκη διέθεσε 800 ζευγάρια γυαλιών ηλίου, τα οποία είχαν κατασχεθεί από παράνομους λαθροπωλητές στο ΚΕΑΤ, στον γνωστό Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας. Βέβαια, θα πει κάποιος, τα άτομα με προβλήματα όρασης τι τα χρειάζονται τα γυαλιά; Ωστόσο όλοι έχουμε δει ότι τυφλοί κυκλοφορούν με γυαλιά ηλίου, κάτι που σημαίνει ότι τους είναι απαραίτητα. Άλλωστε ο Γ. Δαβάκης έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΚΕΑΤ οπότε έχει γνώση για το θέμα.

// Περιβαλλοντική εξόρμηση με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης ξεκινά από μεθαύριο το πρωί ο δήμος με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εξόρμηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή και στόχο θα έχει τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων του Πειραιά, καθώς και τον ευπρεπισμό των γύρω χώρων.

•• Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όμως θα τιμήσει και ο ΠΕΣΥΔΑΠ με ορεινή πεζοπορία και ποδηλατοδρομία που θα καταλήξει στο σπήλαιο της Παλαιολιθικής Εποχής (ένα από τα ελάχιστα στον ευρωπαϊκό χώρο, τεράστιας ιστορικής και ανθρωπολογικής σημασίας) που βρίσκεται στο Σχιστό 3,5 χιλιόμετρα πάνω από τα Πυροβολεία Κορυδαλλού και δεν το γνωρίζει σχεδόν κανένας! Η δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ στοχεύει στο να γνωρίσει ο κόσμος (και ίσως οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να το διαφυλάξουν και να το αναδείξουν) το ιστορικό αυτό σπήλαιο μέσα από πεζοπορία στο βουνό. Η εκδρομή θα αρχίσει στις 10 το πρωί σήμερα, με σημείο συγκέντρωσης τα Πυροβολεία Κορυδαλλού. Θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου.

// Δύσκολες ώρες περνάει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζαννής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του ανεξαρτητοποιήθηκαν και, αν σ’ αυτούς προσθέσουμε την εκπαιδευτικό κ. Μαράκου που είχε φύγει… πρώτη εδώ και μήνες, οι αποχωρήσαντες φτάνουν τους 5! Οι τελευταίοι που έφυγαν είναι οι Τσούτσιας, Πάστρα, Μανουσιάδη και Κουλούκη. Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο είχε παραιτηθεί και ο πρόεδρος του Σώματος κ. Μαρτάκης, επειδή «τα πήρε» με κάποιους συμβούλους και θεώρησε ότι δεν τον κάλυψε ο δήμαρχος, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε την παραίτησή του. Όλοι οι αποχωρήσαντες καταγγέλλουν τον δήμαρχο για την τακτική του και του χρεώνουν κακοδιοίκηση και παρασκηνιακές λειτουργίες. Ο κ. Τσούτσιας όμως, που είναι ο ισχυρότερος από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ συμβούλους του ανεξάρτητου δημάρχου και ο πλέον προβεβλημένος, στην επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει τον δήμαρχο πως για τις σπατάλες που γίνονταν στη ΔΗΚΕΔΑ (Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας) επί των ημερών του υπέγραφε μεν ο ίδιος, αλλά έπαιρνε εντολές από τον δήμαρχο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έλεγε ποτέ «όχι» και εκτελούσε τις επιθυμίες του δημάρχου. Οπότε έχει και ο ίδιος ευθύνες. Για τα 70.000 ευρώ, βέβαια, που δόθηκαν για άγνωστο λόγο σε τοπική εφημερίδα του Πειραιά, που είχε καταγγείλει η κ. Μαράκου στο παρελθόν, δεν ανέφερε τίποτα… Γιατί;

•• Την περασμένη εβδομάδα πάντως δεν έγινε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, λόγω έλλειψης απαρτίας. Αυτό το… έργο θα το δούμε αρκετές φορές μια και όταν η αντιπολίτευση δεν θέλει να περάσει κάποιο θέμα του δημάρχου θα συνεννοείται με τους παραιτηθέντες και δεν θα… εμφανίζονται στο συμβούλιο…

// Μπορεί να μην έγινε δημοτικό συμβούλιο στο Κερατσίνι, έγινε όμως στο Πέραμα. Και τι δεν ακούστηκε σ’ αυτήν τη συνεδρίαση. Οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αποκαλούσαν εκείνους του προηγούμενου δημάρχου, Γιάννη Γλύκα, «κλέφτες» και εκείνοι τους ανταπέδιδαν τον χαρακτηρισμό. Στο τέλος η πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος της παράταξης του πρώην δημάρχου, η Άννα Μπριλλάκη, από τις σημαντικότερες αυτοδιοικητικές παρουσίες του Περάματος και γενικά της Β΄ Πειραιά, είπε πως αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να τελειώσει κι όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον Εισαγγελέα.

•• Στο δημοτικό συμβούλιο όμως εκτός από ύβρεις είχαμε και… στοιχεία. Και τι στοιχεία! Οικονομικό απολογισμό. Που αποκάλυψε ότι η «μαύρη τρύπα» στο Πέραμα φτάνει τα 60.028.378,58 ευρώ (χωρίς τα τιμολόγια που δεν έχει προλάβει να ενταλματοποιήσει η Οικονομική Υπηρεσία)! Δηλαδή χάος… Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Ζώρζος, που είχε καιρό να… εμφανιστεί σε συμβούλιο, προχθές ήταν εκεί και έκανε την εισήγηση επί του θέματος, αναλύοντας ταυτόχρονα τη «μαύρη τρύπα». Αιτιολόγησε, δε, την ύπαρξή της μέσα σε… δύο παραγράφους. Ούτε… λέξη παραπάνω! Ωστόσο τόσο ο πίνακας με τα στοιχεία που παρέθεσε όσο και η αιτιολόγηση του «ανοίγματος» έφεραν μόνο τη δική του υπογραφή! Ο διευθυντής Οικονομικών του δήμου δεν είχε υπογράψει. Γιατί άραγε; Τι έχει να πει ο κ. Ζώρζος;

// Ένας από τους γνωστούς δημοτικούς παράγοντες της πόλης, που συνηθίζει να… προσκολλάται στους εκάστοτε δημάρχους, ζήτησε τον λόγο και κατάγγειλε ότι το έργο της πρόνοιας που έγινε επί δημαρχίας Γλύκα έφθασε συνολικά το 1.300.000 ευρώ τη στιγμή που δεν στοίχισε ούτε 400.000 ευρώ! Ο Γ. Γλύκας του απάντησε ότι το θέμα το ψάχνει η Δικαιοσύνη και όλες οι απορίες θα πάρουν απάντηση στο δικαστήριο…

•• Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Ζώρζος είπε σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ότι το προσωπικό τής Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΑΠ) δεν πληρώνεται όχι επειδή το ταμείον είναι… μείον, αλλά επειδή οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών κωλυσιεργούν και εμπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας! Η πρόεδρος των εργαζομένων του απάντησε ότι δεν λέει την αλήθεια γιατί στον δήμο δεν υπάρχει χαρτί ούτε για τα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι εργαζόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους αγοράζουν ακόμα και τα στυλό από την τσέπη τους.

// Ο πρώην δήμαρχος, Γ. Λαγουδάκος, πρότεινε να γίνει κατάλογος με όλα τα μεγάλα προγράμματα που διαχειρίστηκε ο δήμος την τελευταία δεκαετία (Live, Urban, Πράσινη Ζώνη κ.λπ.) και να γίνει εκτεταμένος διαχειριστικός έλεγχος. Σε όποιο πρόγραμμα, δε, εντοπιστούν ατασθαλίες, να σταλούν αμέσως οι υπεύθυνοι στον Εισαγγελέα. Η πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

•• Παρά την… καθήλωση της ΝΔ στο Πέραμα, η Γιώτα Βοϊδονικόλα, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με τη γαλάζια παράταξη στις εκλογές της 6ης Μαΐου στη Β’ Πειραιά, κατάφερε και συγκέντρωσε το ποσοστό του κόμματος στην περιοχή.

// Το θέμα των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής που θέλει η ΕΥΔΑΠ να τα… φορτώσει στην Ψυττάλεια, συζητήθηκε και στον Δήμο Κορυδαλλού, αλλά δεν το έφερε η δημοτική αρχή. Το έφερε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Διάκος, που κατάγγειλε την ενέργεια της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πάλι καλά…

•• Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν τα κτίρια-φαντάσματα του Πειραιά, αλλά και άλλοι χώρου που παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητοι. Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, τόσο από τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο όσο και από τον ειδικό σύμβουλο του δήμου κ. Γεωργιάκο, ξεκίνησε διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να γίνουν προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

// Ο Όμιλος Ρέστη απάντησε θετικά στο κάλεσμα του δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου και στηρίζει ενεργά το πρόγραμμα της δωρεάν σίτισης άπορων μαθητών της πόλης και των οικογενειών τους. Με βάση το πρόγραμμα αυτό καθημερινά διατίθενται 314 μερίδες φαγητού σε οικογένειες που έχουν ανάγκη μέσω των Δημοτικών Κοινοτήτων (όπως λέγονται πλέον τα Διαμερίσματα) με απόλυτη διακριτικότητα.

•• Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) σε συνεργασία με το ICAHM (Διεθνής Επιτροπή για την προστασία των Μνημείων Αρχαιολογικής Κληρονομιάς) διοργάνωσαν με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων πριν από λίγες μέρες, διεθνές συνέδριο με θέμα «From past experience to new synergies: the Future of Protection Heritage Management for Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis», στο μουσείο της Ακρόπολης. Το αντικείμενο του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και εστίαζε στη διερεύνηση λύσεων για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

// Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό», πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Επρόκειτο για μια συνάντηση εργασίας που οργάνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με τη συμμετοχή στελεχών της Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, των οικείων δήμων αλλά και εκπροσώπων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων τοπικών φορέων. Στελέχη του ΟΑΣΠ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, παρουσίασαν θεματικές ενότητες σχετικά με: τον Καλλικράτη και την Πολιτική Προστασία, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση σεισμού, τις προδιαγραφές χώρων καταφυγής έπειτα από σεισμό και την άμεση και προσωρινή στέγαση πληγέντων. Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς τους οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Στέφανος Χρήστου και Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης.

***

// Την ανάγκη να επιστρέψουν στον Πειραιά τα Ποσειδώνια, αλλά και να επανιδρυθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή της διεθνούς αυτής ναυτιλιακής έκθεσης.

Αναλύοντας την πρότασή του ο δήμαρχος συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η ρευστότητα που υπάρχει σήμερα για τους ανθρώπους της ναυτιλίας δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά ευκαιρία για να ξεχωρίσουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Για την Ελλάδα, που βιώνει μια πρωτόγνωρη μεταπολεμικά κρίση, η ναυτιλία της, αλλά και το τεράστιο φάσμα των επαγγελμάτων που λειτουργούν παράλληλα με εκείνη, αποτελούν το δικό της ”υπερόπλο” για να κάνει την επανεκκίνησή της. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν η ναυτιλία και τα ”Ποσειδώνια” παραμένουν στην κυριολεξία άστεγα.

Αμέσως λοιπόν πρέπει στον Πειραιά να εγκατασταθεί και το υπουργείο Ναυτιλίας, η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου είναι η επανίδρυσή του, αλλά και τα ”Ποσειδώνια” να επιστρέψουν στη φυσική τους έδρα που είναι το μεγάλο λιμάνι».


Σχολιάστε εδώ