Ελάτε να αλλάξουμε τη μοίρα μας

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο ΕΒΕΑ, θέτοντας το δίλημμα ότι «είτε θα επιβεβαιώσουμε αυτούς που μας προσβάλλουν καθημερινά, είτε θα αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε τη μοίρα μας». Για τη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος: «Εμείς προτείνουμε να αλλάξουμε οι Έλληνες τη μοίρα μας»!

Παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος για την Οικονομία, ο κ. Σαμαράς μίλησε για ρεαλιστικές προτάσεις που βγάζουν τη χώρα από την κρίση, σε αντίθεση με άλλους (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) που επιδίδονται σε «πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς» που οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρώ και την πάνε «πίσω, στο μακρινό παρελθόν». Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι μεταξύ των μέτρων που θα επαναδιαπραγματευθεί, μετά τις εκλογές, είναι η διατήρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στα σημερινά επίπεδα (καμία περαιτέρω μείωση), όπως και της μετενέργειας (στους 6 μήνες αντί 3 που προβλέπει το Μνημόνιο), η επαναφορά των χαμηλών συντάξεων και επιδομάτων για τους πολύτεκνους στα επίπεδα του 2009, η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων (αστυνομικών και πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας σε πρώτη φάση), η αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων για τις απώλειες που είχαν από το «κούρεμα» του χρέους κ.ά. Έμφαση θα δοθεί και στην ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολιτική που υλοποιείται την τελευταία διετία, όπως π.χ. οι άνεργοι. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις εξαγγελίες του: Πρώτον, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια, και, δεύτερον, τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ανεργίας σε μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που ανέστειλαν τη λειτουργία των καταστημάτων τους και δεν δικαιούνται κανενός βοηθήματος. Εξαιρετικά φιλόδοξο δείχνει το σχέδιο του κ. Σαμαρά για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας τους αμέσως προσεχείς μήνες. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως υποστήριξε, από την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από το οποίο υπολογίζει να απορροφήσει 12,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Επανέλαβε ακόμη τη θέση της ΝΔ για αναλογία 1 προς 10 στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ για το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύπτει από την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανακοίνωσε ότι αυτό το προσωπικό δεν θα οδηγείται στην απόλυση, αλλά θα τίθεται σε ειδικό καθεστώς επί μία τριετία. Στο διάστημα αυτό θα εισπράττουν τον βασικό τους μισθό, ενώ θα πληρώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Κεντρικό πυλώνα του επικαιροποιημένου προγράμματος της ΝΔ αποτελεί το ζήτημα της φορολογίας, όπου τα μέτρα έχουν στόχο την ανακούφιση των φορολογούμένων αφενός και αφετέρου την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που η «καταιγίδα φόρων» της τελευταίας διετίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και οικονομική καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ώστε οι φορολογικές επιβαρύνσεις (έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, φόρος εισοδήματος κ.ά.) να μην υπερβαίνουν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος και μάλιστα να μετακυλίονται στα επόμενα ένα η δύο χρόνια. Από το επόμενο έτος, κι εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, θα επανέλθει σταδιακά το αφορολόγητο από τα 5 στα 8.000 ευρώ. Επίσης επανέλαβε την πάγια θέση του για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και όρισε ως πρώτα βήματα τη μείωση στο 15% για το 2013 του φόρου Νομικών Προσώπων, καθώς και τη μείωση αμέσως του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% από 23% που είναι σήμερα. Σταδιακά και σε βάθος τριετίας θα μειωθούν ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 19%, ο μεσαίος από 19% σε 9% και ο χαμηλός από 6,5% στο 5%. Τέλος, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της κρίσης και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Θα ψηφισθεί ρύθμιση βάσει της οποίας η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ όσοι δανειολήπτες έχουν μείνει άνεργοι ή έκλεισαν την επιχείρησή τους να καταβάλλουν μόνον τους τόκους των δανείων.

Σε κοινωνικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ ειδικότερα για τη λαθρομετανάστευση αναφέρθηκε σε μέτρα για καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, «χτύπημα» του παρεμπορίου και επαναπατρισμός παράνομων μεταναστών στο πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε εθνικό επίπεδο εξήγγειλε την επίσπευση στην ανακήρυξη της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έτσι ώστε «να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας», όπως σημείωσε.


Σχολιάστε εδώ