Είμαι πολύ τυχερός γιατί δουλεύω σκληρά

Ο τραγουδιστής που φέτος κράτησε στα χέρια του τετραπλό πλατινένιο δίσκο –σʼ αυτές τις εποχές που διανύουμε–, ενώ το τραγούδι «Αν είσαι αστέρι» είναι η απόλυτη επιτυχία, δεν πιστεύει στους σταρ, θεωρεί ότι απλά κάνουν μια δουλειά, ενώ πιστεύει σε έναν ηγέτη πολιτικό με ιδέες και όραμα που θα αλλάξει τα πράγματα. Θεωρεί καρκίνωμα στον Έλληνα τη διχόνοια, αν και πιστεύει ότι ο Έλληνας έχει μεγάλη καρδιά και δίνει ζεστασιά στο συνάνθρωπο. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης κάθε Κυριακή αφιερώνει τα έσοδά του στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ όταν μιλά για το λαό μας, μας παραπέμπει στους αρχαίους που τα είχαν πει όλα. Μόνο ο Χριστός δίδαξε το κάτι παραπάνω, την αγάπη!

// Ζεις μια «Φαντασία» κόντρα στην οικονομική κρίση. Σε κανένα άλλο κέντρο διασκέδασης δεν γίνεται αυτό το αδιαχώρητο. Πού αποδίδεις αυτήν την επιτυχία; Στο νέο σου σουξέ «Αν είσαι ένα αστέρι»; Στους τριάντα και πλέον μουσικούς –από σαξοφωνίστες μέχρι βιολονίστες– πάνω στη σκηνή;
Οι καλλιτέχνες αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε κάνουν λειτούργημα. Η διασκέδαση είναι ανάγκη για τον κόσμο. Είναι εκτόνωση. Η προσέλευση του κόσμου μου δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω. Αυτά τα νέα παιδιά που έρχονται στο κέντρο δεν είναι παιδιά πλουσίων. Από το περίσσευμά τους έρχονται το μήνα. Κρατάνε τα 15 ευρώ. Πίνουν ένα ποτό για να ξεσκάσουν, ακούν και το «Αν είσαι ένα αστέρι», γιατί η καρδιά του ανθρώπου δεν μπορεί να σταματήσει να ερωτεύεται. Ο έρωτας είναι ανίκητος. Ο Έλληνας έρχεται στο μαγαζί γιατί θέλει να ξεφύγει. Κλείνει την τηλεόραση, που του ρίχνει την ψυχολογία –υπάρχει και ένα παιχνίδι γύρω από τα μίντια– και έρχεται να κάνει το πιο φυσιολογικό, να τραγουδήσει.

// Είσαι ένας νέος που γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ολλανδία από γονείς μετανάστες. Η καταγωγή σου είναι από την Καβάλα. Πώς νιώθεις που η νέα γενιά ακολουθεί τα βήματα των γονιών σου; Μέσα σε μια διετία από την εφαρμογή του Μνημονίου η χώρα γύρισε δεκαετίες πίσω…
Στενόχωρα. Κάποιοι υπέκλεψαν το μέλλον των νέων παιδιών στη χώρα τους. Αλλά θα σας πω κάτι… Τα νέα παιδιά να μην απογοητεύονται. Ακόμη και στην Ολλανδία οι γονείς μου προοδεύσαν μέσα από δουλειά. Στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά και όλα σου χαρίζονται! Όταν εργαστείς με προσήλωση θα ανταμειφθείς. Έχω ένα ρητό στη ζωή μου «Είμαι πολύ τυχερός γιατί δουλεύω σκληρά». Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι την τύχη μας τη διαμορφώνουμε και μόνοι μας. Από τις επιλογές μας και από την εντατική εργασία. Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που είναι γραμμένα όπως η γέννηση, ο θάνατος. Μια ασθένεια, ένα ατύχημα. Πάντως, όσο δουλεύω σκληρά, με πάθος, με αγάπη γιʼ αυτό που κάνω, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, γιατί ξέρω ότι εγώ τουλάχιστον προσπάθησα για το καλύτερο.

// Νιώθεις σταρ ή δημιουργός;
Ξέρω τι σημαίνει μουσική. Η μουσική είναι πολύ απαραίτητη στον άνθρωπο και, από την άλλη, είναι κάτι πάρα πολύ απλό όταν έχεις το ταλέντο από τη φύση. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν θέλω να θεοποιώ τα πράγματα, ούτε να τα μεγαλοποιώ. Πιστεύω ότι ο Θεός δίνει το ταλέντο. Ό,τι δίνει ο Θεός είναι ευλογία. Ο Θεός δίνει τη χάρη στον καλλιτέχνη για να την προσφέρει και να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Ίσως να σας φανούν περίεργα τα όσα σας λέω, αλλά πιστεύω πολύ στον Θεό και αυτή είναι η δύναμή μου. Εμένα δεν μου αρέσει η υπερβολική λατρεία σʼ ένα πρόσωπο. Δεν μʼ αρέσει η ειδωλοποίηση ενός καλλιτέχνη. Το ότι είναι κάποιος καλός τραγουδιστής δεν τον κάνει αυτόματα και καλό άνθρωπο.

// Έχει ανάγκη από πρότυπα και ινδάλματα η νεολαία από το χώρο της σόου-μπιζ;
Το έχω σκεφτεί. Αυτός ο έντονος ενθουσιασμός που υπάρχει με τους τραγουδιστές είναι γιατί συνδυάζουμε μια κατάσταση που περνάμε στη ζωή μας με το τραγούδι του τάδε τραγουδιστή. Όχι γιατί θαυμάζουμε μέχρι τρέλας τον Νίκο Βέρτη ή είναι είδωλο ο τάδε τραγουδιστής και σταρ που λέτε και εσείς. Τα πράγματα είναι απλά. Συνδυάζουμε ένα τραγούδι του Γιάννη, του Χρήστου, του Γιώργου με αυτό που περνάμε συναισθηματικά και με αυτό πονάμε, με αυτό ερωτευόμαστε, με αυτό καψουρευόμαστε. Το τραγούδι ερωτευόμαστε, όχι τον τραγουδιστή!

// Τετραπλός πλατινένιος δίσκος το c.d. «Mαζί σου», 8 μήνες να τραγουδάς σε ένα μαγαζί φίσκα. Σε βλέπω να τραγουδάς και τον Αύγουστο…
Όχι. Το έχω σαν αρχή μου. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου δεν δουλεύω ποτέ. Κλείνω τα κινητά μου και κάνω μπάνιο στη θάλασσα. Μέχρι τα 28 μου χρόνια δεν έκανα διακοπές. Όλοι οι φίλοι μου έκαναν διακοπές στα νησιά, εγώ δεν είχα πάει σε κάποιο νησί. Εγώ δούλευα. Εδώ και δέκα χρόνια όμως κάθε Αύγουστο το κάνω δώρο σε εμένα να χαίρομαι το γαλάζιο. Αλλά οι γονείς μου ήταν άνθρωποι του μόχθου και δεν ήξεραν από διακοπές. Και εγώ έμαθα έτσι από εκείνους. Να δουλεύω έξι μέρες την εβδομάδα. Στα 28 όμως έκανα την επανάστασή μου.

// Θα έφευγες για το εξωτερικό αν δεν έβρισκες δουλειά;
Έρχονται παιδιά, πελάτες του μαγαζιού και μου λένε «Νίκο, θα φύγω έξω»… Δεν το κάνουν μόνο για οικονομικούς λόγους. Η Ελλάδα δεν αφήνει τους Έλληνες να πεθάνουν από την πείνα. Οι Έλληνες είμαστε μια αγκαλιά, είμαστε ζεστοί άνθρωποι. Αν ζητήσεις φαγητό στο γείτονα, στους φίλους, στην Εκκλησία, αποκλείεται να μη σου δώσουν. Όσοι απελπίζονται είναι γιατί περιμένουν τα πάντα από τον εαυτό τους. Δεν είναι κακό να πούμε «φίλε, βοήθησέ με». Είμαστε άνθρωποι. Ο εγωισμός είναι κακός σύμβουλος. Τα ελληνόπουλα αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία. Νιώθουν αδικημένοι από το σύστημα.

// Οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες. Τι θα έλεγες στους νέους; Να πάνε να ψηφίσουν ή να απέχουν;
Προς Θεού! Να πάνε να ψηφίσουν. Πρέπει να ψηφίσουν. Η αποχή ευνοεί αυτούς που δεν συμπαθούμε. Η αντίδρασή μας είναι η ψήφος μας.

// Τι πολιτικούς θέλεις στην εξουσία;
Πολιτικούς που να έχουν δουλέψει και να ξέρουν πώς βγαίνει το ψωμί! Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν να συνεργάζονται. Εμείς στην ομογένεια ξέρετε τι μάθαμε από τους Εβραίους; Οι Εβραίοι, οι οποίοι είναι πολύ έξυπνοι επιχειρηματίες, όταν ανοίξει ένας Έλληνας μαγαζί απέναντι από το δικό τους τρέμουν. Γιατί; Γιατί ξέρουν ότι ο Έλληνας είναι πολυμήχανος και θα αντεπεξέλθει, θα πάει καλά. Τρέμουν όλοι τον δημιουργικό Έλληνα. Όταν δίπλα στον Έλληνα θα πάει να ανοίξει ένας άλλος Έλληνας χαίρονται, τρίβουν τα χέρια τους, γιατί ξέρουν ότι θα φαγωθούν μεταξύ τους. Αυτός είναι ο καρκίνος μας. Γιʼ αυτό σκέφτομαι και λέω ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θέλει έναν ηγέτη με πυγμή και όραμα. Δεν με νοιάζει το κόμμα. Με νοιάζει αυτός ο ηγέτης να έχει το θάρρος και τις ιδέες. Να κάνει απλά πράγματα και να αλλάξει τα πάντα!

// Σʼ αρέσει και ως ομογενή του εξωτερικού να βλέπεις τη Μέρκελ να ζητά δημοψήφισμα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σαν να είμαστε αποικία της;
Η Μέρκελ κάνει τη δουλειά της. Εμείς της δώσαμε το δικαίωμα. Εμείς φταίμε. Εκείνοι κοιτάνε το ταμείο τους. Τι τους νοιάζει αν εμείς έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση; Δεν πεινάνε εκείνοι, εμείς πεινάμε. Άρα εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε και ότι αν δεν μας βοηθήσουν θα χάσουν μια καλή αγορά αν θέλουμε να μιλήσουμε και με οικονομικούς όρους. Το μυαλό και την καρδιά που έχει ο Έλληνας δεν τα έχει κανένας λαός. Για αυτό όλοι οι λαοί μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες όπου και αν πήγαμε. Ο Έλληνας μέσα σε ένα σωστό αξιοκρατικό σύστημα διαπρέπει. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο Έλληνας ξεχωρίζει.

// Το λαϊκό τραγούδι ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη του ελληνικού τραγουδιού;
Είναι ο βασιλιάς. Το λαϊκό τραγούδι είναι επίκαιρο. Τα παλιά λαϊκά τραγούδια είναι ξανά στο επίκεντρο. Αν βγω και πω τώρα «Το ψωμί της ξενιτιάς» θα παγώσει το μαγαζί. Δεν τολμώ να πω αυτό το τραγούδι, γιατί θα τους ρίξω κάτω. Το σκέφτομαι πολλές φορές, να το πω; Και λέω από μέσα μου «άσʼ το, Νίκο», θα είναι σαν να τους δίνω μια σφαλιάρα ακόμη. Θα βουρκώσει ο άλλος, θα τον αγγίξει. Ε, δεν θέλω να γονατίσω αυτούς που έρχονται να με δουν.

// Γιατί αποφάσισες να προωθήσεις το c.d. σου μέσα από ένα περιοδικό;
Είμαστε δισκογραφικά σε μια μεταβατική περίοδο. Το διαδίκτυο έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Από τη μια, μας διαφημίζει πολύ γρήγορα, αλλά, από την άλλη, το κοινό τα κατεβάζει τα τραγολύδια δωρεάν. Δεν με νοιάζει να γίνω πλούσιος από τη δισκογραφία, αλλά να βγουν τα έξοδα της παραγωγής. Πάντα θέλω να κάνω πλούσιες σε μουσικά όργανα δουλειές. Δεν θέλω να βγάζω κάθε έξι μήνες δίσκο. Δεν θέλω να πω τραγούδια που θα μετανιώσω σε μια δεκαετία που τα είπα. Ανά δυο χρόνια βγάζω ένα νέο δίσκο. Αυτοί που αγαπάνε έναν καλλιτέχνη όμως τον στηρίζουν. Τι εννοώ. Ότι ο κόσμος πάει και αγοράζει συνειδητά το c.d. του καλλιτέχνη για να του δώσει την ευκαιρία να ξαναψαχτεί με την ησυχία του, για να του γράψει και άλλα ωραία τραγούδια. Αν σε κάθε δίσκο πέφτουν τα έσοδα, τότε η επόμενη παραγωγή θα είναι χειρότερη.

// Είσαι υποψήφιος και στα βραβεία MAD για το βίντεο του τραγουδιού «Αν είσαι ένα αστέρι». Σʼ αρέσει να οπτικοποιείς τα τραγούδια σου;
Ο κόσμος διψάει για βίντεο κλιπ. Μέσα από το διαδίκτυο καταβροχθίζει το τραγούδι σου μέσα σε ένα μήνα. Τι διαφορετικό περιμένει να δει καλλιτεχνικά από εσένα; Ένα βίντεο κλιπ. Και εκεί τα MAD κάνουν πολύ καλή δουλειά.

// Έχεις το άγχος της επιτυχίας;
Όχι. Κατʼ αρχάς εγώ διαλέγω τα τραγούδια του δίσκου μου και έτσι πρέπει να γίνεται πάντα με τους καλλιτέχνες. Όταν διαλέγω ένα τραγούδι δεν απαιτώ από το συνθέτη να μου κάνει επιτυχία. Σημαίνει ότι αυτό το τραγούδι το έχω ερωτευτεί και με αντιπροσωπεύει. Θέλω να είμαι υπερήφανος για το τραγούδι που είπα και ας μη γίνει σουξέ. Πολλά τραγούδια μου δεν έχουν γίνει επιτυχία, αλλά οι φανατικοί μου υποστηρικτές έρχονται και μου ζητάνε να τα πω.

// Κάθε Κυριακή όσοι έρχονται στη «Φαντασία» συνδράμουν για την «Κιβωτό του Κόσμου»…
Ήταν μια ιδέα της Ελένης Τώρου και την ευχαριστώ πολύ. Κάθε Κυριακή τραγουδώ με μεγαλύτερο πάθος. Όταν βγαίνω στην πίστα και βλέπω γεμάτο το μαγαζί λέω από μέσα μου «εδώ είμαστε». Είμαι καλά με τη συνείδησή μου. Τραγουδάω και ξέρω ότι όσο μεγαλύτερη κατανάλωση γίνει σε λουλούδια, στο ποτό θα πάει από εμένα και τον επιχειρηματία στην «Κιβωτό του Κόσμου». Τα έσοδα, αφού πληρωθούν οι μουσικοί, θα πάνε εκεί. Πήγα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Όχι μόνο από τον παπά. Οι ήρωες είναι οι εθελοντές. Μωράκι τριών ημερών το άφησαν έξω από την πόρτα του ιδρύματος και υπάρχουν γυναίκες που πηγαίνουν εναλλάξ αφιλοκερδώς και φροντίζουν ένα μωρό. Μάγειρας πηγαίνει δωρεάν, κάνει φαγητά, δασκάλα κάνει ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατροί τα φροντίζουν. Ανατρίχιασα με την αγάπη που είδα. Τα παιδάκια ζουν μέλι-γάλα χάρη σʼ αυτούς τους ανθρώπους. Ψυχολόγοι συνδράμουν παιδιά που έχουν χάσει μάνα και πατέρα και είναι μόνα τους. Από το εξωτερικό έρχονται κοινωνικοί λειτουργοί για να αποτυπώσουν τη λειτουργία και την οργάνωση του ιδρύματος. Αυτά τα παιδιά είναι τυχερά στην ατυχία τους.

// Η δημιουργία οικογένειας είναι στόχος ζωής;
Η δημιουργία σωστής οικογένειας. Μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Θαυμάζω τους γονείς μου για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν. Αν ο Θεός με αξιώσει και κάνω μια ωραία οικογένεια και παιδιά, θα ήθελα να τους εμπνεύσω την εκτίμηση και την αγάπη που έχω εγώ και ο αδερφός μου για τους γονείς μου. Πολύ δύσκολο πράγμα η ανατροφή των παιδιών. Να είναι πρώτα από όλα υγιή και καλοί χαρακτήρες.

// Θα τα καταφέρουμε οι Έλληνες;
Ο Νίτσε όταν έγραψε το βιβλίο «Η γέννηση της τραγωδίας» έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό έθνος, αποδεικνύοντας ότι ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός έκανε τεράστια προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή έπεφτε στο κενό, καθώς ό,τι και αν δημιουργούσαν είχε δημιουργηθεί από τους Έλληνες. Όλα ήταν φθηνά αντίγραφα σε σύγκριση με αυτά που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες. Οργή και μίσος ξεσπούσαν συχνά εναντίον των Ελλήνων. Αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που ονόμαζε βαρβαρικό ό,τι δεν είχε γεννηθεί στο έδαφός του. Δυστυχώς, δεν ανακαλύψαμε το κόνιο να απαλλαγούμε από αυτούς. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που αναγνωρίζουν την αλήθεια, ότι οι Έλληνες είναι γνήσιοι. Τα επερχόμενα άρματα του δυτικού πολιτισμού ωχριούν μπροστά στον Ηνίοχο! Μαρία, ό,τι και να κάνουν, στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκαν και έγιναν όλα! Ποτέ δεν έγινε και δεν ειπώθηκε κάτι καλύτερο από τη Δημοκρατία, το θέατρο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη φιλοσοφία, τη λογική, την τέχνη. Το μόνο καλύτερο από τους αρχαίους το δίδαξε ο Χριστός και ήταν η αγάπη!


Σχολιάστε εδώ