Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Τα διαβόητα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), που κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία και να προκαλέσουν την τωρινή κρίση, στρέφουν τα βέλη τους προς τη γερμανική οικονομία. Η επίθεσή τους αυτή γίνεται αισθητή από τη συνεχή άνοδο των γερμανικών ασφαλίστρων κινδύνου, των γνωστών μας CDS (Credit Default Swaps), που σημαίνει ότι τα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας διαπιστώνουν ότι αρχίζουν να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα και στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Τώρα στο στόχαστρο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, μπαίνει λίαν προσεχώς και η Γερμανία, με δυσμενείς προοπτικές. Οι ερευνητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς διαπίστωσαν: α) ότι λόγω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, που κατ’ απαίτηση της κυρίας Μέρκελ εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, η κατανάλωση θα συρρικνωθεί σημαντικά και συνεπώς και οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη θα μειωθούν δραστικά, και β) η κρίση υπερχρέωσης, που μαστίζει πολλές χώρες της Ευρωζώνης, με τους μηχανισμούς στήριξης που θα δημιουργηθούν ασφαλώς θα προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα στη Γερμανία, δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα, καθώς το κύριο βάρος θα το φέρει η χώρα αυτή, ως το ισχυρότερο κράτος της Ευρωζώνης. Θα είναι απολαυστικό να δούμε τον κ. Σόιμπλε να κουνάει το δάχτυλο στους κερδοσκόπους της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Και θα πρέπει να κατανοήσει γρήγορα και εγκαίρως η γερμανική κυβέρνηση πού οδηγεί και τη χώρα της και την Ευρωζώνη με την πολιτική που ακολουθεί.

2

Ένα από τα ατού που διαθέτει η Ελλάδα, στην περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είναι και το πόσο θα ζημιωθούν τα δύο ισχυρότερα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης σε περίπτωση που θα γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή, με ισοτιμία 1 ευρώ = 2 δραχμές (υποτίμηση 50%). Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λιλ (Γαλλία) έκανε μια εκτίμηση των ζημιών που θα υποστεί η Γαλλία και η Γερμανία. Για τη Γαλλία το κόστος θα είναι 66,4 δισ. ευρώ σε βάρος του κρατικού της προϋπολογισμού και 19,8 δισ. για τις γαλλικές τράπεζες. Ενώ για τη Γερμανία το τίμημα θα είναι 89,9 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό και 4,5 δισ. για τις γερμανικές τράπεζες. Σημειώνουμε ότι οι γερμανικές τράπεζες πρόλαβαν και πούλησαν στην ελεύθερη αγορά το μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών ομολόγων που διέθεταν και σε τιμές πολύ χαμηλές. Και οι επενδυτές ρίσκαραν, αλλά και εξασφάλισαν τα νώτα τους αγοράζοντας τα περίφημα CDS. Γι’ αυτό, από τώρα και στο εξής η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι άκρως προσεκτική στον δανεισμό της χώρας. Γιατί όταν η Ελλάδα υπερχρεωθεί, οι ξένοι θα στραφούν εναντίον του εθνικού μας πλούτου. Και γι’ αυτό μας δανείζουν με μεγάλα ποσά. Και όσοι πιστωτές μας διαθέτουν ομόλογα του Δημοσίου που υπάγονται στο Αγγλικό Δίκαιο, θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν ακόμη και πλοία των εφοπλιστών που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία. Προσοχή λοιπόν.

3

Και τώρα στα καθ’ ημάς. Η ύφεση στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε βαθύτερη το 2012. Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η ύφεση έφτασε στο 6,2% και διέψευσε τις αισιόδοξες προβλέψεις και της κυβέρνησης των κ. Παπαδήμου – Βενιζέλου, αλλά και τις προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου, που μιλούσαν για ύφεση 4,8% για φέτος και από τα τέλη του επομένου έτους θα είχαμε τάχα την είσοδό μας στον «ενάρετο κύκλο» της αύξησης του ΑΕΠ. Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, σε άρθρο μας είχαμε προειδοποιήσει ότι η ύφεση την φετινή χρονιά θα είναι εντονότερη από ό,τι κατά την περσινή χρονιά. Και ότι θα έπρεπε όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, κυβερνητικοί και τραπεζικοί, να είναι ευχαριστημένοι εάν η ύφεση το 2012 θα είναι ελαφρώς κατώτερη από το 7%. Είναι απορίας άξιο πως η Τράπεζα της Ελλάδος ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που έχουν υπερβολική δόση σκοπιμότητας, και δεν λαβαίνει καθόλου υπ’ όψη της τα γεγονότα και τα μέτρα εκείνα που τροφοδοτούν την ύφεση. Τώρα, με τα σημερινά δεδομένα και το μεγάλο ύψος της ύφεσης, τουλάχιστον τα δύο επόμενα χρόνια (2013-2014) θα βρισκόμαστε σε κατάσταση ύφεσης. Και αυτό θα δυσκολέψει πάρα πολύ τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια επιβίωσής του.


Σχολιάστε εδώ