«Γάμος» χωρίς υπογραφές
Επίσημες υπογραφές μπορεί να μην μπήκαν, όμως το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Μόσχα ήταν η αφορμή για να σφραγίσουν οι δύο Εκκλησίες την κοινή επιθυμία να συνεργαστούν στους τομείς του τουρισμού, της φιλανθρωπίας και των επενδύσεων.
Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Ρωσία. Ότι υπήρξε πάγος, ένταση και διαπληκτισμοί με αφορμή ένα… παράσημο που δεν δέχτηκε να λάβει ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος. Η πραγματικότητα είναι πως το ταξίδι θεωρείται –από την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον– επιτυχημένο και σε εκκλησιαστικό και σε «διπλωματικό» επίπεδο.
500.000 ευρώ βοήθεια από τα παγκάρια
Στον τομέα της φιλανθρωπίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας πρόσφερε, διά του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών μητροπολιτών, μισό εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία της Συνόδου.
Τόσα συγκέντρωσαν με έρανο στις εκκλησίες μέσα σε λίγες μέρες οι ρώσοι ορθόδοξοι για να στηρίξουν τους Έλληνες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπάρχει, λένε εκκλησιαστικές πηγές, ανοικτή γραμμή ανάμεσα στις δύο πλευρές και έντονη διάθεση να έρθουν Ρώσοι να επενδύσουν στα ακίνητα της Εκκλησίας.
Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να κατακάτσει ο πολιτικός κουρνιαχτός και να ηρεμήσουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Διαφορετικά, όλες αυτές οι συμφωνίες θα μετατίθενται συνεχώς…
Παρεξήγηση
Η πιο χειροπιαστή συμφωνία, που είχε σχεδόν κλείσει, όμως τελικά μετατέθηκε για το εγγύς μέλλον, ήταν η συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με τους Ρώσους για τον θρησκευτικό τουρισμό.
Η εκδήλωση κατά την οποία θα υπογραφόταν το μνημόνιο συνεργασίας είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου. Όμως, την τελευταία στιγμή μία τυπική βράβευση, από αυτές που συνηθίζεται να γίνονται σε τέτοιου είδους επισκέψεις, φέρεται να προκάλεσε ένταση και να τίναξε τα πάντα στον αέρα.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αρνήθηκε να παραλάβει το παράσημο που του απένειμε ο Πατριάρχης Κύριλλος, τιμή που έγινε και για τα υπόλοιπα μέλη της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου.
Ο κ. Χρυσόστομος, λένε εκκλησιαστικές πηγές, αντιμετωπίστηκε ως μη «εν ενεργεία» αρχιερέας, γιʼ αυτό και θύμωσε.
Θεώρησε πως δεν αξίζει τέτοια υποτίμηση και μια διάκριση «β΄ κατηγορίας» και είπε ευθαρσώς στον Πατριάρχη πως δεν χρειάζεται παράσημο.
Ωστόσο, ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι πως η άρνηση του Δωδώνης ήταν τεχνητή, για να δημιουργηθεί ένταση και να χαλάσει η συμφωνία. Κίνηση που φέρεται να γνώριζαν τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά πράγματα χαρακτηρίζουν την υπόθεση σενάριο επιστημονικής φαντασίας. «Το Φανάρι δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνονται συνεργασίες με τους Ρώσους, εφόσον τηρείται η εκκλησιαστική τάξη», έλεγε κληρικός της Συνόδου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Ήρθαν πιο κοντά
Σε εκκλησιαστικό επίπεδο όλα κύλησαν ομαλά. Οι συζητήσεις του Αρχιεπισκόπου με τη ρωσική πλευρά, λένε άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνοδεία του κ. Ιερώνυμου, περιορίστηκαν στα τυπικά και δεν θίχτηκαν θέματα που πιθανώς να ερέθιζαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως όλα δείχνουν, Αθήνα και Μόσχα έπειτα από αυτό το ταξίδι ήρθαν πιο κοντά. Το αν θα βρουν κοινή συνισταμένη και αν θα συγχρονίσουν τα βήματά τους προς όφελος των Εκκλησιών, και κυρίως των… άδειων ταμείων της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα φανεί στο μέλλον.