«Ανοχύρωτα» τα δάση λόγω της οικονομικής κρίσης

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι φέτος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν τον χειμώνα αλλά και την άνοιξη, η βλάστηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλοτε, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών. Και ήδη η ΕΜΥ χτύπησε καμπανάκι ότι από αυτήν την εβδομάδα οι πρώτοι καύσωνες από την Αφρική θα κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να δώσει στους δήμους 23 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία και περίπου άλλα 7 εκατ. ευρώ για πολιτική προστασία. Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, εκτός του ότι τα χρήματα είναι τα μισά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αυτά θα έπρεπε να είχαν δοθεί από τον περασμένο Απρίλιο, ώστε να έχουν ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των δασών, η αποψίλωση των εκτάσεων από τα ξερόχορτα και οι προσλήψεις των δασοπυροσβεστών. Δύσκολα δηλαδή οι δήμαρχοι θα πάρουν χρήματα μέσα στον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, που αποτελείται από 12 δήμους, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ ο Δήμος Πεντέλης καταγγέλλει ότι δεν έχει εκταμιεύσει ακόμα τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων για τα έτη 2010-11 και 12.

Ομάδες περιφρούρησης στον Ασπρόπυργο

Προβλήματα με την εγκληματικότητα αντιμετωπίζει ο Δήμος Ασπροπύργου, που δημιουργούν κυρίως οι τσιγγάνοι που κατοικούν σε καταυλισμούς στην περιοχή και έχουν ως μοναδικό αντικείμενο το πλιάτσικο στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετοί δημότες του Ασπροπύργου δήλωσαν εθελοντικά να μετέχουν και οι ίδιοι στις περιπολίες προκειμένου να ενισχυθούν αριθμητικά οι ομάδες περιφρούρησης της πόλης.

Όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή τα προβλήματα δεν τα προκαλούν οι έλληνες Ρομά, αλλά αυτοί που έχουν έρθει κυρίως από Αλβανία και Ρουμανία, οι οποίοι ειδικεύονται και στην «ανακύκλωση» μετάλλων.

Επίδομα αλληλεγγύης 600 ευρώ δίνει ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης

Κοινωνική βοήθεια σε μετρητά ξεκινούν να δίνουν δήμοι σε άπορους δημότες τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που τους έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Το επίδομα αλληλεγγύης ανέρχεται στο ύψος των 600 ευρώ και κάθε πολίτης που βρίσκεται σε ένδεια μπορεί να το πάρει μία φορά το χρόνο. Στην Αττική ο δήμος που έχει ξεκινήσει την καταβολή του σχετικού επιδόματος είναι της Λυκόβρυσης – Πεύκης και, όπως δηλώνει ο δήμαρχός της Δημήτρης Φωκιανός, ήδη είκοσι δημότες το έχουν εισπράξει.

«Για μας το να μπορούμε να βοηθάμε τους αναξιοπαθούντες δημότες μας είναι καθήκον και το κάνουμε παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος», δηλώνει ο κ. Φωκιανός και επισημαίνει ότι όλοι οι δήμοι μπορούν να δώσουν αυτό το βοήθημα, φτάνει να έχουν εντάξει το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό τους ως «Ταμείο Αλληλεγγύης».

Στην περίπτωση της Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο δήμος έχει προβλέψει κονδύλι 50.000 ευρώ στο «Ταμείο Αλληλεγγύης».

Οι πολίτες που δικαιούνται αυτό το επίδομα θα πρέπει:

– Να είναι δημότες του δήμου από τον οποίο ζητούν το επίδομα.

– Να μην έχουν εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ ετησίως, που θα βεβαιώνεται με την προσκόμιση αντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας.

– Να έχει γίνει αυτοψία από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου στο περιβάλλον του πολίτη που ζητά το επίδομα προκειμένου να διαπιστωθεί το αληθές της οικονομικής του κατάστασης.

Δωρεάν νερό για πότισμα

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής νερού για πότισμα, από τις γεωτρήσεις του, θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο στήριξης των δημοτών στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά από την περιοχή της Κάτω Ηλιούπολης, που έχει πολύ πράσινο και πληθυσμό μεσαίου και χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Το νερό θα διανέμεται με δρομολόγια βυτίου του δήμου κάθε Κυριακή, σε ποσότητα μέχρι 200 λίτρων για κάθε σπίτι.

Πάρκο αποκτά η Ακαδημία Πλάτωνος

Ένα νέο «πνεύμονα» πρασίνου θα αποκτήσει η Αθήνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση 35 στρεμμάτων στην περιοχή, στα οποία εκτός από πράσινο θα δημιουργηθούν και αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της νεολαίας και των αθλητικών συλλόγων.

Το κόστος της απαλλοτρίωσης δεν θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Δωρή, με την απόφαση αυτή ο δήμος δίνει ένα τέλος σε μια υπόθεση που διαρκούσε από το 1968, όταν η περιοχή μπήκε στο σχέδιο πόλης και παρουσιάστηκαν ιδιοκτήτες οικοπέδων στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων ύστερα από ατέρμονους δικαστικούς αγώνες πήρε την απόφαση να απαλλοτριώσει την έκταση των 35 στρεμμάτων, η οποία αντιστοιχεί σε τρία οικοδομικά τετράγωνα.

Όπως είπε η κ. Δωρή, η υπόθεση με την Ακαδημία Πλάτωνος ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά, γιατί υπάρχουν και άλλες ιδιοκτησίες, οι οποίες αμφισβητούνται από τον δήμο και για τις οποίες τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.


Σχολιάστε εδώ