«Ανέστησαν» τη δραχμή!

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε η αμερικανική οικονομική ιστοσελίδα Zero Hedge, με αρκετή δόση χιούμορ: «Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτήν την εικόνα;» ήταν ο τίτλος δίπλα στη φωτογραφία από τη διεθνή πλατφόρμα συναλλαγών όπου εμφανίζεται η «νεκραναστημένη» δραχμή. Και στο ολιγόλογο σχόλιο του site διαβάζουμε: «Είναι μια τελευταία προσπάθεια να τρομοκρατηθούν όσοι σχεδιάζουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υποταχθούν, ή μήπως…».

• Η στήλη ομολογεί ότι δυσκολεύεται να ξεχωρίσει πού σταματάει η πλάκα και πού (μπορεί να) αρχίζει κάτι σοβαρό. Γεγονός είναι, πάντως, ότι από τις 11 Απριλίου το πρακτορείο Reuters είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για τις προετοιμασίες που έχουν κάνει οι τράπεζες για το ενδεχόμενο μετάβασης της Ελλάδας από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα (με τον τίτλο: «Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επιστροφή της δραχμής»). Στέλεχος της εταιρείας ICS Risk Advisors, που συμβουλεύει τράπεζες της Wall Street, έλεγε στο διεθνές πρακτορείο ότι πολλές τράπεζες, κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, εξετάζουν αυτό το σενάριο εδώ και αρκετό καιρό. «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι νέα ιδέα», έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στο Reuters.

• Στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους υπάρχουν οικονομολόγοι που θεωρούν αναπόφευκτη την έξοδο από το ευρώ. Ένας από αυτούς είναι ο Πολ Κρούγκμαν, ο γνωστός νομπελίστας, που πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε σε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε εκπομπή του BBC. Ο «αρχιτέκτονας» του Μνημονίου προσπαθούσε να εξηγήσει ότι με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να μειώσει το χρέος, για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως, ο Κρούγκμαν δήλωνε συνεχώς ότι δεν πείθεται, πως υπάρχει ρεαλιστικό σενάριο να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη και στις διεθνείς αγορές με πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, χωρίς να έχει δικό της νόμισμα, το οποίο θα υποτιμηθεί για να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα.

Προεκλογική εκστρατεία… τραπεζιτών

• Πολλά πυρά συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα για την πρωτοβουλία του επικεφαλής οικονομολόγου της, Παύλου Μυλωνά, να δημοσιοποιήσει 16σέλιδη ανάλυση έκθεσης των πιθανών συνεπειών από επιστροφή στη δραχμή και της υπεράσπισης του Μνημονίου ως μοναδικής διεξόδου από την κρίση χωρίς τρομακτικές θυσίες για τους πολίτες.

• Στην πραγματικότητα, όμως, η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, όπως κι αν την κρίνει κανείς, δεν ήταν μια μεμονωμένη παρέμβαση. Τις τελευταίες ημέρες οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μοιάζουν να έχουν αποδυθεί σε μια ιδιότυπη προεκλογική εκστρατεία, με συνεχείς παρεμβάσεις στη δημόσια συζήτηση. Όσοι παρακολουθούν τα τραπεζικά πράγματα της χώρας λένε ότι δεν θυμούνται στο παρελθόν τόσες και τόσο έντονες πολιτικές παρεμβάσεις των τραπεζιτών, που συνήθως έμεναν σιωπηλοί στις προεκλογικές περιόδους.

• Είδαμε, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες την Alpha Bank να επιχειρεί συστηματικά στις εβδομαδιαίες αναλύσεις της να «απαντήσει» στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί καταγγελίας του Μνημονίου. Το έκανε βέβαια με αρκετή προσοχή, χωρίς να αναφέρει ότι τις απόψεις που επικρίνει έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δε Eurobank εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα μια εκτενή ανάλυση των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, όπου, μεταξύ άλλων, δίνει μια «απάντηση» στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για γενικό «κούρεμα» δανείων, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί τη ζημιά θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι και γιατί θα έχει επικίνδυνες συνέπειες στην οικονομία μια ενθάρρυνση της αθέτησης υποχρεώσεων.

• Πάντως, οι τραπεζίτες καλό θα ήταν να συμβουλευτούν επικοινωνιολόγους, που θα τους εξηγήσουν ότι οι παρεμβάσεις τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Κάτι που μάλλον έχει αντιληφθεί ακόμη και ο πανίσχυρος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τις τελευταίες ημέρες σταμάτησε ξαφνικά να αναφέρεται με δημόσιες δηλώσεις του στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ