«Ανάχωμα» για να σταματήσει τις διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει το ΚΚΕ

Είναι χαρακτηριστικό και συνάμα ανησυχητικό ότι, σύμφωνα με ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το 30% (!) των ψηφοφόρων του ΚΚΕ της 6ης Μαΐου πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετοί ψηφοφόροι που παραμένουν πιστοί στο ΚΚΕ τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης των κομμάτων της Αριστεράς, προοπτική που σταθερά και κατηγορηματικά απορρίπτει ο Περισσός.

Έτσι θα πορευτούν το επόμενο διάστημα με συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ», επιμένοντας στη θέση ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κόμμα θα απεμπολούσε το πρόγραμμά του και εντέλει θα γινόταν συνένοχο για τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα ακολουθηθούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Η τακτική του Περισσού έχει στόχο να αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αφερέγγυο κόμμα που δεν πρόκειται να κάνει ως κυβέρνηση τίποτα από όσα υπόσχεται προεκλογικά, αφού, κατά το ΚΚΕ, φιλολαϊκές πολιτικές με ταυτόχρονη παραμονή στην ΕΕ είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «λόγια του αέρα» και επιχειρεί να εμφανιστεί ως το ΠΑΣΟΚ του 1974, εξ ου και η μαζική μετακόμιση σε αυτόν στελεχών του λεγόμενου «βαθέος ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές απευθύνεται στους πλέον πολιτικοποιημένους ψηφοφόρους και τους καλεί να αντιληφθούν ότι είναι πλέον φανερό πως τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές παίζεται η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Με βάση την ανάλυση που κάνουν, η αστική τάξη της χώρας καταλαβαίνει πλέον ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τέλειωσαν και γι’ αυτό επιχειρεί να διαμορφώσει νέα κόμματα, όπως έγινε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Δίνει βέβαια, λένε, την τελευταία πίστωση χρόνου στη ΝΔ, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται μια κυβέρνηση της ΝΔ να σταθεί, επειδή διευρύνθηκε με την Ντ. Μπακογιάννη, απορρόφησε τον ΛΑΟΣ και θα πάρει ένα κομμάτι από το κόμμα του Καμμένου. Το σύστημα, λένε, καταλαβαίνει ότι δεν τραβάει η ΝΔ, αφού ξεσκεπάστηκε στον λαό. Όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα: «Θα φτιάξουν καινούργια κατάσταση. Σε ένα χρόνο; Σε λιγότερο; Ενδεχομένως δεν έχουν φτιάξει ακόμα τα κατάλληλα στελέχη. Αλλά πάνω απ’ όλα έχουν αποφασίσει να φτιάξουν νέα σοσιαλδημοκρατία. Γιατί στο κάτω κάτω υπάρχει η αστική τάξη, θα βρει τα στελέχη της. Πρέπει να φτιάξουν σοσιαλδημοκρατία. Έχουμε τώρα καινούργιο δίπολο. Στη μία πλευρά είναι κορμός η ΝΔ και στην άλλη κορμός ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο ΚΚΕ κάνουν την πολιτική πρόγνωση ότι ένα τμήμα της αστικής τάξης προτιμάει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Φ. Κουβέλη. Είναι, υπογραμμίζουν, η ανοιχτομάτα αστική τάξη, εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που καταλαβαίνει ότι, αν η Ελλάδα μπει σε χρεοκοπία, μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να παραπλανήσει τον λαό και να βάλει εμπόδια στο κίνημα.

Κι αυτό γιατί μια κυβέρνηση ΝΔ – Μπακογιάννη κ.λπ. θα ενώσει πιο εύκολα τον λαό για ξεσηκωμό. Επομένως, λένε, μια τέτοια κυβέρνηση –αν θα τους βγει– με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Κουβέλη θα καταφέρει να κάνει ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80.

Η άρχουσα τάξη, κατά την ανάλυση του Περισσού, έχει ανάγκη από μια τέτοια κυβέρνηση ειδικά σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, γιατί ο λαός θα δώσει πίστωση χρόνου σε μια τέτοια κυβέρνηση και εάν θα διαμαρτύρεται, θα του λέει η κυβέρνηση «της Αριστεράς» «μη διαμαρτύρεσαι, γιατί άμα πέσω εγώ, θα έρθουν οι χειρότεροι»…

Έτσι εκτιμούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές πήγε οργανωμένα και με γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «πήγαινε» στο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, εξέφραζε τη λαϊκή δυσαρέσκεια αναμφισβήτητα και ταυτόχρονα ιδεολογικά ήταν πολύ πιο κοντά αυτός ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οργανωμένα μεγάλα τμήματα της εργατικής αριστοκρατίας των πρώην ΔΕΚΟ ή των υπουργείων, όλο αυτό το ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε οργανωμένα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίζουν βέβαια ότι υπάρχει και ένα τμήμα ανέργων που κάτω από δικαιολογημένη πίεση, αυτό που λέμε «δεν αντέχω άλλο», στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως και γίνει κάτι για την ανακούφισή τους.

Με βάση τα παραπάνω στον Περισσό εκτιμούν ότι σε μια πορεία έξι μηνών ή ενός χρόνου ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα ενωθεί με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και θα προκύψει το νέο ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα, ενώ ένα άλλο κομμάτι των δήθεν αριστερών θα σταθεί εκεί και θα παίξει τον ρόλο, ενδεχομένως με άλλες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, που έπαιζε ο Συνασπισμός ως ανάχωμα προς το ΚΚΕ.

Ως εκ τούτου, τα στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι μόνη λύση είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, προκειμένου αυτό από καλύτερες θέσεις να μπορεί μέσα και έξω από τη Βουλή να αντιπαλέψει τα νέα βάρβαρα μέτρα που θα παρθούν από οποιασδήποτε παραλλαγής κυβερνητική συνεργασία.


Σχολιάστε εδώ