XΡΗΜΑτιστήριο

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης αυτών.

• Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μάς ήρθε! Τίνος εγχώριου τραπεζίτη το όνομα εμφανίζεται διαρκώς στην ατζέντα του κ. Τσοχατζόπουλου; Για να σας βοηθήσουμε, πρόκειται για διοικητή ημικρατικού πιστωτικού ιδρύματος.

• Οι τελευταίες αρπαχτές! Αληθεύει ότι τουλάχιστον δύο από τους τέως γενικούς γραμματείς υπουργείων, μία μόλις ημέρα πριν από την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, προχώρησαν σε αναθέσεις έργων κάποιων εκατομμυρίων ευρώ;

> Γι’ αλλού ξεκίνησε, αλλού πορεύτηκε και αλλού κατέληξε! Είναι πλέον γενικά παραδεκτό πως η γέννηση του ευρώ αφαίρεσε από τις αγορές την ελεύθερη τιμολόγηση των νομισμάτων, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως θεμελιωδών μεγεθών, να βράζουν περίπου στο ίδιο καζάνι, γεγονός που συνέβαλε στον υπερδανεισμό των αδύναμων χωρών.

> Είναι δική σου επιλογή! Πιστεύεις ότι οι ισχυρές χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά δεν θα υπαναχωρήσουν από τη σκληρή τους στάση έναντι της Ελλάδας; Θεωρείς ότι το επικείμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης; Εικάζεις ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι ανέφικτη; Πιθανολογείς ότι το ΧΑ πάει για φούντο; Θέλεις να κερδίσεις από όλα αυτά; Κανένα πρόβλημα, τοποθετήσου short.

> Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν αυτά! Ποιος από τους επικεφαλής αρμόδιας εποπτικής αρχής δήλωσε μερική άγνοια των παρατηρήσεων του ορκωτού ελεγκτή στον ισολογισμό της; Κάτι σαν επιλεκτικό Αλτσχάιμερ δηλαδή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

> Εκβιάζουν; Κι αν ναι, ποιους; Μήπως το ένα εκατομμύριο ανέργους που ό,τι ήταν να χάσουν το έχασαν; Πιθανόν τους εθνοπατέρες που τους έκαναν με το αζημίωτο τις δουλειές τους; Αληθεύει ότι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, μελετούν ακόμη και τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό;

> Μιλάμε για χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου! Θα εξετάσει άραγε ο Οικονομικός Εισαγγελέας πόσες από τις ζημίες των κρατικών, για αρχή, τραπεζών είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, που οφείλονται είτε σε βαριά αμέλεια είτε σε δόλο;

> «…Η διεύρυνση των ζημίων οφείλεται στις… συναλλαγματικές διαφορές…»! Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Μαΐλλη, δραττόμεθα της ευκαιρίας να επισημάνουμε τι θα συμβεί στις περισσότερες εισηγμένες σε περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

> Τι ακριβώς εννοεί η Γενική με την πώληση «…λοιπών δανείων…» προς τη Societe Generale; Μήπως σκοπεύει αρχικά να τιτλοποιήσει τα στεγαστικά – καταναλωτικά δάνεια που έχει εγγράψει ως ζημίες, εν συνεχεία να τα χαρίσει στη μητρική, που με τη σειρά της θα αναλάβει τον ρόλο του κυνηγού κεφαλών έχοντας διασφαλίσει τις οφειλές σε ευρώ;

> Σαφώς και είμαστε κατά των επιχειρήσεων, κρατικών και ιδιωτικών, που έχουν δεσπόζουσα θέση στις αγορές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις βάλουμε όλες στο ίδιο τσουβάλι! Γιατί τέτοια μανία κατά της ΔΕΗ από την ΡΑΕ; Μπορεί τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια να είναι μεγάλα, ωστόσο το ρεύμα θα έπρεπε να αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό αγαθό.

> Η μη ελκυστικότητα ενός όρου ανακεφαλαιοποίησης δεν αποτελεί δικαιολογία! Για να δούμε αν θα συμμετάσχει τελικά στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cyprus Popular Bank ο πολύς βασικός της μέτοχος κ. Θεοχαράκης…

> Μέχρι και τις εκλογές χρησιμοποίησε ο κ. Λαζαρίδης προκειμένου να δικαιολογήσει την ακύρωση του road show που είχε προγραμματίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη! Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα σας πούμε ότι οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν ελάχιστες, καθώς άπαντες γνώριζαν πως υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξελισσόταν σε ένα ακόμη γκαλά που δεν θα είχε να προσφέρει τίποτε.

> Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι ευθύνες από τις παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας δεν είναι μόνο αστικές, αλλά και ποινικές, ποιος θα παραδεχτεί το λάθος του; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάντως, με μια αψυχολόγητη απόφαση, θα μειώνει τα πρόστιμα που έχει επιβάλει αν ο υπόχρεος τα αποδεχτεί, παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο και τα πληρώσει εντός διμήνου.

> Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις… κ. Κουτρουμάνη! Ο επικός συνδικαλιστής, που για χρόνια δεν γνώριζε, δεν άκουγε, δεν έβλεπε τίποτε, ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας ο οποίος έπαιζε κρυφτό με την πραγματικότητα και χάρασσε κόκκινες γραμμές απέναντι στους εργαζομένους, εν όψει των νέων εκλογών θυμήθηκε να μιλήσει για ακραίες και υπερβολικές απαιτήσεις της «τρόικας», που υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

> Να δούμε ποιος θα πρωτοδανειστεί από αυτό; Αληθεύει ότι η κυπριακή Marfin Egnatia Bank μελετά να περάσει υπό τον έλεγχο της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, έτσι ώστε οι εδώ δραστηριότητες της τράπεζας να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

> Πάλι καλά που εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάθει blackout και παρακολουθούν στενά τα θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος! Ορθώς καυτηρίασε την πρακτική της προώθησης ιδιωτικοποιήσεων με τη μορφή του κατεπείγοντος εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπως αυτήν της Κτηματολόγιο ΑΕ, από υπουργούς που στοχεύουν στην παράδοση κρατικών φορέων σε ιδιώτες, τους οποίους μάλιστα έχουν προκρίνει με τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

***

> Άρση της επιτήρησης της μετοχής, χωρίς να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους insiders… δεν γίνεται, κύριοι της Hellas OnLine! Πόσο περισσότερο όταν η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των πιστωτών.

> Κάποιοι ξέχασαν ότι λίγους μήνες πριν διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων! Ποιος από την τράπεζα εισηγήθηκε και ποιος από την κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως», προκειμένου να τρέξει το νέο διαφημιστικό πακέτο της Proton;

> Το ΣΔΟΕ (θα) κάνει εκείνο, η Οικονομική Αστυνομία το άλλο, οι εφορίες το δείνα κ.λπ.! Από πότε το αυτονόητο αποτελεί είδηση; Από πού και ως πού το να κάνει μια δημόσια υπηρεσία τη δουλειά της αποτελεί είδηση; Γιατί θα πρέπει να διαφημίζονται οι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών, προειδοποιώντας έτσι τους παραβάτες να προετοιμάζονται καταλλήλως;

> Στη λογική του λιγότερου κακού! Από το να περικοπούν πόροι προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καλύτερα να συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων και να μη διατεθεί η συμμετοχή της χώρας στο EFSF.

> Με τις παγίδες να μην έχουν τελειωμό! Το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι φορολογούμενοι που δηλώνουν αποδείξεις με βάση το ύψος του δηλωθέντος και όχι του τεκμαρτού εισοδήματός τους, καθώς με τα τεκμήρια το δεύτερο είναι σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο από το πρώτο.

> Καιρός ήταν! Θα μάθουμε άραγε ποτέ 1) πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα από τα μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων, 2) σε ποιους ακριβώς πηγαίνουν και κυρίως 3) για ποιον λόγο; Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι παρέχονται ως επί το πλείστον σε προνομιούχες ομάδες με ισχυρά συνδικαλιστικά σωματεία και προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας.

> Μπορεί να πάγωσαν τις αποκρατικοποιήσεις, ξεπάγωσαν όμως τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα! Με πρόσχημα την αποφυγή των προστίμων από τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, χρησιμοποιούν την αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου (!) προκειμένου να κατευθύνουν σε αυτούς που πρέπει τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση απορριμμάτων.

> Από τη μια νομοθετούν κοινοβουλευτικά το άνοιγμα της αγοράς, από την άλλη ρυθμίζουν διοικητικά το κλείσιμό της! Η αύξηση του κόστους χρήσης των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμολογίων μεταφοράς του καθιστούν ασύμφορη την εισαγωγή του.

> Φαύλος κύκλος! Η ύφεση στον τουρισμό αναμένεται να πλήξει και το ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

> Πολύς λόγος για το τίποτα! Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψήφισε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο να μην καταστεί δυνατή η επιβολή του σε όλη την ΕΕ.

> Από private στο corporate και από εκεί στο retail banking! Το έργο άρχισε με τη φυγή καταθέσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίστηκε με την απόσυρση ποσών έως 200.000 ευρώ και η αυλαία έπεσε με την εξαγωγή των μικροαποταμιεύσεων της τάξης των 15.000 ευρώ.

Ακονίζουν τα νύχια περιμένοντας σαν τα όρνεα να αρπάξουν ό,τι απομείνει από τα κουφάρια των τραπεζών! Ντόπιοι και αλλοδαποί κερδοσκόποι, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που τους παρέχουν τα hedge funds και οι εταιρείες private equity, είναι έτοιμοι να αγοράσουν κοψοχρονιά περιουσιακά στοιχεία και δανειακά χαρτοφυλάκια πολλών δισ. ευρώ. Και δεν το λέμε πλέον μόνο εμείς οι κακοί, αλλά το επισημαίνει σε έκθεσή της η PriceWaterhouse Coopers.

> Να δούμε τι θα κάνει το κοστούμι που έραβε! Με ύφος παντογνώστη που πιστεύει ότι αυτός είναι και κανείς άλλος, με τη λογική του κομπλεξικού ο οποίος αισθάνεται μεγαλοαστός επειδή απέκτησε περιουσία, μοίραζε «θα», έταζε θέσεις, υποσχόταν προστασία, νομίζοντας ότι έχει καπαρωμένη τη θέση τού διοικητή της ATEbank. Εμείς, πάντως, θα του λέγαμε να κρατά μικρό καλάθι, καθώς, όσες θυγατρικές κι αν έκλεισε, τα έργα και οι παραλείψεις του υπάρχουν…

> Με προσφορές προσπαθεί να «χτυπήσει» η Εμπορική την εγχώρια πίτα του πλαστικού χρήματος! Αφουγκραζόμενη την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, λανσάρει προϊόντα που παρέχουν τη δυνατότητα κέρδους από αγορές σε σούπερ μάρκετ και πληρωμές σε πρατήρια καυσίμων και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις


Σχολιάστε εδώ